Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η σημερινή κοινωνία χαρακτηρίζεται  από το φαινόμενο της  παγκοσμιοποίησης. Σ’ αυτό το περιβάλλον της άμεσης  επικοινωνίας των λαών, των πολιτισμών και της γρήγορης μετάδοσης επιστημονικών και οικονομικών δεδομένων, αποτελεί  προυπόθεση η εκμάθηση μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών.

Μία γλώσσα αποτελεί βασικό συστατικό ενός πολιτισμού και λαού, καθώς φανερώνει και την κοσμοθερία του. Μαθαίνοντας, λοιπόν, κάποιος μια ξένη γλώσσα, για να εξυπηρετήσει καλύτερα τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας διευρύνει τον πνευματικό του ορίζοντα, γιατί αποκτά την ικανότητα, με το χρόνο, να ενημερώνεται από πολλές πλευρές, να εμβαθύνει στις σπουδές, διαβάζοντας πολλές ξένες βιβλιογραφίες, καθώς μπορεί να παρακολουθεί και ξένα σεμινάρια. Επίσης για κάποιον που μαθαίνει μια ξένη γλωσσα ισχύει ότι μπορεί να μάθει ακόμα πιο καλά τη γλώσσα του, γιατί παρατηρεί τις διαφορές και τις ομοιότητες που υπάρχουν στις γλώσσες. Αφού, μέσω της γλώσσσας αποκαλύπτονται πολλά πολιτισμικά στοιχεία των ανθρώπων που την μιλούν, κάποιος που τη μαθαίνει μπορεί να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό της και με αυτόν τον τρόπο να απαλλαγεί από τις προκαταλήψεις που είχε στο παρελθόν. Η εκμάθηση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να βρει μια εργασία στο εξωτερικό, αφού μπορεί κι επικοινωνεί . Επιπλέον, ο ίδιος έχει την ικανότητα να συμβαδίζει με την τεχνολογία και γενικότερα με την επιστήμη, γιατί όλοι οι όροι προέρχονται από ξένες γλώσσες . Εκτός από τον εκπαιδευτικό τομέα, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας βοηθά στην ανάπτυξη του του τουρισμού και της οικονομίας.

Όμως όπως κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές έτσι και η γλωσσομάθεια έχει  πολλά μειονεκτήματα. Η εκμάθηση πολλών ξένων γλωσσών μπορεί να <στοιχίσει ακριβά> σε κάποιον, γιατί απομακρύνεται από τον πολιτισμό του. Αυτό γίνεται, επειδή χρησιμοποιούν κι αφομοιώνουν στο λεξιλόγιό τους ξένες λέξεις, ενώ παράλληλα επηρεάζονται από ξένα πρότυπα χάνοντας έτσι την ελληνική τους ταυτότητα.

Τέλος, ως μαθητής της τρίτης γυμνασίου παρατηρώ κι από την καθημερινότητα ότι το πρόβλημα που αναφέρθηκε παραπάνω για την γλωσσομάθεια εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό. Για να λυθεί, θα μπορούσαν αυτοί που μαθαίνουν ξένες γλώσσες να τις μαθαίνουν έχοντας θέσει σωστούς στόχους.

Του Κώστα Κυριακίδη, Γ1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *