ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
19 Δεκ 2013

4. Αθήνα: Από τη βασιλεία στην αριστοκρατία

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Ιστορία Α΄ Γυμνασίου
Δείτε το στο slideshare.net

Ασκήσεις από τον Ελληνικό Πολιτισμό εδώ

Δείτε το στο slideshare.net

Το πολιτικό άσυλο είναι μια μορφή προστασίας που παρέχει στο έδαφός της μια χώρα, σε ένα άτομο που διώκεται ή επικαλείται βάσιμο ενδεχόμενο δίωξης έξω από αυτήν, όπως για παράδειγμα στην αλλοδαπή πατρίδα του.[1] Η δίωξη από την οποία μπορεί να προστατεύεται με πολιτικό άσυλο κάποιος μπορεί να έχει ως αιτία τη φυλή του, την εθνικότητάτου, τη θρησκεία του, τις πολιτικές του απόψεις ή τη συμμετοχή του σε μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή κοινωνικές δραστηριότητες. Το πολιτικό άσυλο παρέχεται υπό τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 στα σημεία που αυτή αφορά το «Καθεστώς των Προσφύγων».[1] 

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Σύνταγμα
MEPOΣ ΔEYTEPO – Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα
‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)

1. H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
2. Oι παραβάτες της προηγούμενης διάταξης τιμωρούνται για παραβίαση του οικιακού ασύλου και για κατάχρηση εξουσίας και υποχρεούνται σε πλήρη αποζημίωση του παθόντος, όπως νόμος ορίζει.

Πηγή: Η Ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων εδώ

Το Πανεπιστημιακό Άσυλο, Ακαδημαϊκό Άσυλο ή Άσυλο χαρακτηρίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Το άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των ιδρυμάτων και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του ιδρύματος στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα ΤΕΙ. Δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους παραπάνω χώρους, παρά μόνο κατόπιν πρόσκλησης ή άδειας του αρμόδιου οργάνου του Ιδρύματος και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Αρμόδιο όργανο για την προσωρινή άρση του ασύλου και δότης άδειας επέμβασης δημόσιας δύναμης είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ, με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους. Χωρίς την άδεια των αρμοδίων επιτρέπεται επέμβαση μόνο όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής. Οι παραβάτες του ακαδημαϊκού ασύλου τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Άρειος Πάγος

Ο Άρειος Πάγος είναι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της Ελλάδος.

Ο Άρειος Πάγος πήρε το όνομά του από το πρώτο δικαστήριο “ανδροφονιών” (εγκλημάτων φόνου) που ιδρύθηκε μεταξύ 1500 και 1300 π.Χ., κατά τους χρόνους της βασιλείας του Κέκροπα και του Θησέα, με έδρα τον βραχώδη λόφο του Θεού Άρεως που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακροπόλεως των Αθηνών.

Πάνω στo λόφο αυτό, κατά την παράδοση, έγινε η πρώτη “φονική δίκη”, κατά την οποία οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου δίκασαν τον Άρη.

Το ανώτατο αυτό δικαστήριο της αρχαιότητας συγκροτείτο από ισόβια μέλη: τους Αρεοπαγίτες, είχε όλες τις εξουσίες και ονομαζόταν “η εξ Αρείου Πάγου Βουλή”.

To 462 π.X. μέγα μέρος των διοικητικών και δικαστικών εξουσιών του περιήλθε στην “Ηλιαία” (που την αποτελούσαν 6.000 αιρετοί δικαστές), τη “Βουλή” και την “Εκκλησία του Δήμου”.

Μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους το κύρος τoυ Αρείου Πάγου παρέμεινε αμείωτο. Ο Απόστολος Παύλος πάνω από το βραχώδη λόφο του Άρεως, κήρυξε προς τους Αρεοπαγίτες τη διδασκαλία του Χριστού, με τον περίφημο λόγο του “περί αγνώστου Θεού”. Και από αυτούς πρώτοι επίστευσαν οι Διονύσιος και Ιερόθεος, που ακολούθως έγιναν επίσκοποι των Αθηνών και μετά θάνατον ανακηρύχθηκαν άγιοι της Εκκλησίας.

Πηγή: Εισαγγελία Αρείου Πάγου εδώ

Ο Άρειος Πάγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας ήταν ένα προσωρινό καθεστώς που υπήρξε για μικρό χρονικό διάστημα στη Στερεά Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Ερωτήσεις από τον Ελληνικό Πολιτισμό, για να σε βοηθήσουν στην κατανόηση του μαθήματος

  • Πού αναπτύχθηκαν οικισμοί;
    Ποια επαγγέλματα έκαναν οι κάτοικοι της Αττικής;
  • Ποια πόλη-κράτος ίδρυσαν οι κάτοικοι της Αττικής;
    Ποιος ήταν ο ιδρυτής της, σύμφωνα με το μύθο;
    Με ποια γιορτή γιόρταζαν αυτό το γεγονός;
  • Ποιας καταγωγής ήταν οι Αθηναίοι;
  • Ποιο ήταν το πρώτο πολίτευμα της Αθήνας;
    Πώς έγινε η μετάβαση από τη βασιλεία στην αριστοκρατία;
  • Ποιοι ασκούσαν το αριστοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα;
  • Ποια ήταν τα καθήκοντα του Άρειου Πάγου;
  • Τι ήταν η Εκκλησία του Δήμου;
  • Τι ζητούσαν οι έμποροι και οι βιοτέχνες; Τι απαιτούσαν οι χρεωμένοι αγρότες;
  • Ποιος εκμεταλλεύτηκε την πολιτική κατάσταση; Τι είναι το κυλώνειο άγος;
  • Τι ζητούσαν οι φτωχοί; Γιατί απαιτούσαν να γραφτούν νόμοι;
  • Πόσο σκληροί ήταν οι νόμοι του Δράκοντα;

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.