ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
11 Δεκ 2013

13. Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου

Κάνετε εξάσκηση εδώ.

Δείτε το στο slideshare.net

Το Όλιβερ Τουίστ είναι το δεύτερο μυθιστόρημα που έγραψε ο Άγγλος μυθιστοριογράφος Κάρολος Ντίκενς. Το έργο εκδόθηκε το 1838 και είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα έχοντας ως πρωταγωνιστή ένα παιδί.

Ο Ντίκενς δήλωσε ότι: “με τις περιπέτειες και τη δυστυχισμένη ζωή του μικρού Όλιβερ, θέλησα ν’ αποδείξω ότι το πνεύμα του καλού καταφέρνει πάντα να υπερνικά κάθε αντίξοη περίσταση και τελικά να θριαμβεύει”.

Πηγή: Βικιπαίδεια 

Germinal του Emil Zola (ταινίες 1963 και 1993)

Με το Ζερμινάλ (1885), δέκατο τρίτο βιβλίο της σειράς Ρουγκόν Μακάρ, ο Ζολά επιχειρεί μια ρηξικέλευθη στροφή στον χώρο του μυθιστορήματος. Σε μια εποχή που σοσιαλιστικές ιδέες και αναρχικές θεωρήσεις κάνουν την εμφάνιση τους, ο Ζολά  αποφασίζει να ενοχλήσει και να συνταράξει γράφοντας ένα έργο-ορόσημο που έχει για πρώτη φορά πρωταγωνιστές τους μεγάλους χαμένους της Γαλλικής Επανάστασης, τους εργάτες.

Το Ζερμινάλ παρουσιάσει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί μία μαρτυρία των συνθηκών ζωής των εργατών στη Γαλλία– ο ίδιος ο Ζολά έμεινε πολύ καιρό με τους ανθρακωρύχους, δοκίμασε τη δουλειά στα ορυχεία και συμμετείχε σε συγκεντρώσεις του εργατικού κόμματος για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου-, ταυτόχρονα όμως και μια γνήσια κοινωνική κριτική για τις ταξικές ανισότητες – η αφήγηση των τεκταινομένων στα σπίτια των διευθυντών της εταιρίας όπου κυριαρχεί η υποκριτική διάθεση φιλανθρωπίας και η παντελής άγνοια περί των εργατικών διεκδικήσεων δημιουργεί μια ηχηρή αντίφαση με την διήγηση της ζωής των εργατών μέσω της οποίας ο Ζολά καταδεικνύει τους δυο κόσμους της Γαλλίας του.

Πηγή: https://frapress.gr/2015/02/vivlioprotasis-zerminal-tou-emil-zola-mia-kravgi-gia-dikeosini/

Οι Νύφες είναι βραβευμένη δραματική και ηθογραφική ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, παραγωγής2004. Το θέμα της ταινίας είναι το ταξίδι 700 γυναικών, Ελληνίδων, Τουρκάλων, Ρωσίδων, από την Κωνσταντινούποληπρος τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσουν τους άντρες που πρόκειται να παντρευτούν, και ο έρωτας μεταξύ μίας από αυτές τις γυναίκες και ενός αμερικανού φωτογράφου.

Μηχανή του χρόνου εδώ.

Κίνημα για την απελευθέρωση των γυναικών (Βίντεο)

Τα σχόλια είναι κλειστά.