Dance Movement Psychotherapy-Χοροθεραπεία
Τι είναι η χοροθεραπεία;
Η χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από την οποία το άτομο συμμετέχει δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική του ολοκλήρωση.
Η χοροθεραπεία πρεσβεύει ότι:
Το σώμα καθρεφτίζει την προσωπική ιστορία, την προσωπικότητα και τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου.
Μέσα από την κίνηση έχουμε πρόσβαση και σε οτιδήποτε αφορά τα προ-λεκτικά στάδια της ανάπτυξης και της ωρίμανσης.
Τα βασικά επίπεδα της ανθρώπινης υπόστασης (βιολογικό, ψυχολογικό, γνωστικό, πνευματικό, κοινωνικό) βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση, άρα επηρεάζοντας ένα από αυτά θα επέλθουν αλλαγές και στα άλλα.
Σύντομη ιστορική αναδρομή
Είναι μια θεραπεία γνωστή στους ανθρώπους μέσα από τη μνήμη του συλλογικού παρελθόντος του είδους. Οι παραδοσιακές πρακτικές της χοροθεραπείας (όρος που χρησιμοποιείται στο σύγχρονο κόσμο) χάνονται στα βάθη των αιώνων και είναι παγκόσμιες. Από την προϊστορική εποχή ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το χορό για τη δύναμη που έχει να τον οδηγεί στη μετουσίωση.
Με τη σημερινή της μορφή αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, μετά το 1940. Η εξέλιξή της, ως ιδιαίτερου ψυχοθεραπευτικού κλάδου, συμβαδίζει με την εξέλιξη των ψυχαναλυτικών θεωριών και ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, αλλά και του σύγχρονου χορού, που στράφηκε σε νέες αξίες όπως ο αυθορμητισμός, η αυθεντικότητα, η ατομική έκφραση.
Η συνεχόμενη ανάπτυξή της έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ποικίλων μεθόδων και τεχνικών, οι οποίες αντανακλούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις των χοροθεραπευτών, οι οποίες ανταποκρίνονται και στις ανάγκες των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων.
Πού απευθύνεται;
Η χοροθεραπεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.
Οι χοροθεραπευτές έργάζονται με άτομα (παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους) με σωματικά ή ψυχικά προβλήματα, αλλά και με άτομα που αποζητούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα , την αυτογνωσία μέσα από την κίνηση και το χορό. Επίσης εργάζονται σε προγράμματα πρόληψης, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, σε μονάδες απεξάρτησης, επανένταξης, αποασυλοποίησης κ.λ.π.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική έρευνα για τα θεραπευτικά αποτελέσματα της χοροθεραπείας, όπως και αντίστοιχες δημοσιεύσεις.
Πηγή: Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας
Βίκυ Κάρκου, Ψυχοθεραπεύτρια μέσω Kίνησης και Xορού, Εκπαιδευτικός και Ερευνήτρια
Η διδάκτορας Βίκυ Κάρκου είναι εκπαιδευμένη ψυχοθεραπεύτρια μέσω κίνησης και χορού με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ροεχάμπτον, στο Λονδίνο, στο Πανεπιστήμιο του Μάντζεστερ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσαλονίκης.
Έχει δουλέψει σε σχολεία, σε εθελοντικούς οργανισμούς και στο Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας με παιδιά που είχαν ανάγκη για συναισθηματική υποστήριξη, ενήλικες με προβλήματα ψυχικής υγείας και ηλικιωμένους σε στάδιο αποκατάστασης από ιατρικά προβλήματα. Για 15 χρόνια δουλεύει σαν λέκτορας σε μεταπτυχιακά τμήματα σπουδών σε θεραπείες μέσω τεχνών όπως δραματοθεραπεία, θεραπεία μέσω εικαστικών τεχνών και μουσικοθεραπεία.
Είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του τμήματος Μάστερ στη Ψυχοθεραπεία μέσω Κίνησης και Χορού στο Πανεπισήμιο Κουίν Μάργκαρετ του Εδιμβούργου, το οποίο είναι το πρώτο και μόνο τέτοιο πρόγραμμα στη Σκωτία. Ταξιδεύει εκτενώς στην Ευρώπη και στην Αμερική για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Τώρα ετοιμάζει το τρίτο της βιβλίο. Τα προηγούμενα δυο βιβλία της τιτλοφορούνται: 1. Θεραπείες μέσω Τεχνών: Ενας Χάρτης του Χώρου βασισμένος σε Ερευνητική Δουλειά (το βιβλιό ειναι γραμμένο με την Πατρίσια Σάντερσον και εκδόθηκε από τον εκδοτικο οίκο Ελσεβίερ). 2. Θεραπείες μέσω Τεχνών στα Σχολεία: Έρευνα και Πρακτική (εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Τζέσικα Κίνγκσλεϊ).
2, Μάρτιος 2013 στις 11:02
Θαυμάσιο θέμα και μέ πολλές προεκτάσες στην κοινωνική και θρησκευτική συμπεριφορά, ιδίων των κοινοτήτων.
Πράγματι, ο χορός είναι συνταίριασμα ψυχής και σώματος…Γι΄ αυτό κρύβει μέσα του δύο τινα, που δε γνωρίζω αν αλλού βιώνονται όπως στό χώρο μας: το κέφι καί τη λεβεντιά.
4, Μάρτιος 2013 στις 06:53
πολυ ενδιαφέρον!!!!
Μπράβο στη Βίκυ εχει προχωρήσει πολύ