ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
5 Φεβ 2012

Η Ιστορία της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Κορησού (συνοπτικά)

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Σχολική Βιβλιοθήκη

Η Ιστορία της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Κορησού Καστοριάς συνοπτικά  (1997-2011)

Η βιβλιοθήκη του Γυμνασίου μέχρι και το σχολικό έτος 1997-98 στεγαζόταν σ’ ένα μικρό χώρο, όπου σήμερα βρίσκεται η Γραμματεία του σχολείου.

Κατά το επόμενο σχολικό έτος 1998-99 την άνοιξη μεταφερθήκαμε σε αίθουσα του σχολείου στο δεύτερο όροφο. Έγινε μια πρώτη οργάνωση με πάγκους που προμηθευτήκαμε μετά από αίτηση στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Τότε εμπλουτίστηκε η Βιβλιοθήκη με δωρεά βιβλίων από τον κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη μετά από αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της υπεύθυνης καθηγήτριας Αρετής Κάρκου.

Κατα το σχολικό έτος 2004-2005 μετά από πρόταση του συλλόγου γονέων και της υπεύθυνης καθηγήτριας η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο ισόγειο του σχολείου δίπλα στα γραφεία των καθηγητών σε μια ευρύχωρη αίθουσα που παλιότερα ήταν τάξη υπολογιστών. Αξιοποιήθηκε κι ένα δωμάτιο του χώρου κι έγινε γραφείο της Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη βάφτηκε. Προμηθευτήκαμε καινούργιους πάγκους από τον Ο.Σ.Κ. Επιπλώθηκε το γραφείο της Βιβλιοθήκης και αγοράστηκαν τρεις φωριαμοί με δωρεά του κ. Αναστάσιου Κωνσταντινίδη. Μηχανοργανώθηκε το γραφείο της Βιβλιοθήκης με δωρεά του κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη.

Ο καινούργιος χώρος της Βιβλιοθήκης εγκαινιάστηκε με μια εκδήλωση που έγινε προς  τιμήν της συγγραφέως Λένας Μερίκα. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν και οι δύο χορηγοί μας, Αναστάσιος και Δημήτριος Κωνσταντινίδης με αναμνηστική πλακέτα. Ακόμη, τιμήθηκε με χειροποίητη εικόνα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων η καθηγήτρια κ. Αρετή Κάρκου για την προσφορά της στο σχολείο. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχε το Γυμνάσιο Βογατσικού.

Από τότε μέχρι σήμερα η Βιβλιοθήκη μας έχει φιλοξενήσει πολλούς συγγραφείς με το πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου)  “Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα σχολεία” που υλοποιείται κάθε χρόνο!

Συγγραφείς και Εικονογράφοι: Λένα Μερίκα (2005), Άλκη Ζέη (2006), Ελένη Χωρεάνθη, Ελένη Δικαίου (2007), Φίλιππος Μανδηλαράς (2008),  Νίκος Θεοδοσίου, Αργυρώ Κοκορέλη, Χαρά Γιαννακοπούλου (2009), Νίκος Θεοδοσίου, Ελένη Πριοβόλου (2010), Αντώνης Παπαθεοδούλου, Μυρτώ Δεληβοριά, Λήδα Βαρβαρούση (2011).

Κι έγιναν αντίστοιχες  θεατρικές παραστάσεις με δραματοποίηση βιβλίων τους στο σχολείο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορησού και στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Κορησού και στο Μπαϊρακτάρειο Ωδείο Καστοριάς από την Πολιτιστική Ομάδα του σχολείου.

Επίσης στη Βιβλιοθήκη μας υλοποιήθηκε το Πολιτιστικό Πρόγραμμα “Το διήγημα στο ραδιόφωνο” και ηχογραφήθηκε η  τριλογία για τις γιορτές των Χριστουγέννων της Λένας Μερίκα και η διασκευή της ιστορίας του Luis Sepulveda “Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει” (2005)

Επιπλέον, στη Σχολική Βιβλιοθήκη έγιναν συναντήσεις  και πραγματοποιήθηκε κινηματογραφικό εργαστήρι για δύο συνεχόμενες χρονιές από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Νίκο Θεοδοσίου με τους μαθητές της Πολιτιστικής Ομάδας, έγιναν γυρίσματα στην πλατεία της Κορησού και στο χώρο του σχολείου και δημιουργήθηκε ταινία μικρού μήκους “Το ανυποψίαστο πορτοκάλι” ή  αλλιώς  “Τα πορτοκάλια το ‘σκασαν” (2009, 2010).

Και η δράση συνεχίζεται…


Τα σχόλια είναι κλειστά.