ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
5 Φεβ 2012

Εκπαιδευτικά Προγράμματα (1999-2011)

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Γυμνάσιο Κορησού (1999-2011)

1)   «Αγωγή του νεαρού καταναλωτή στις καθημερινές διατροφικές του συνήθειες» 1999-2000.

Πήραμε μέρος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Νέου Καταναλωτή με την ομάδα Καταναλωτικής Παρέμβασης του Γυμνασίου Κορησού Καστοριάς και η ομάδα  επιλέχτηκε ως μία από τις 10 νικήτριες. Το έργο της ήταν : «Το σχολικό κυλικείο του 21ου αιώνα».

Στο Γυμνάσιο Κορησού λειτούργησε για δύο χρόνια ο  Σχολικός Συνεταιρισμός «Αλληλεγγύη» που ιδρύθηκε το  σχολικό έτος 1999-2000.

2)  «Αγωγή σταδιοδρομίας» 2000-2001.

3)   Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Στηρίζομαι στα πόδια μου» 2001-2002.

Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη και στο ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νασημάτων)

4)   Παράσταση Ορνίθων Αριστοφάνη στο Γυμνάσιο Κορησού και στο σχολείο και  θεατράκι του χωριού  στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αγ. Διονυσίου τον Ιούνιο του 2003.

Παραγωγή DVD

5)   Πρόγραμμα Ισότητας των Δύο Φύλων 2003-2004.

Εκδήλωση με θεατρικά δρώμενα στην Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων του Δήμου στην Κορησό στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κορησού  προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου

Παραγωγή CD-rom (web format) και DVD

6)   Πολιτιστικό πρόγραμμα «Το διήγημα στο ραδιόφωνο» 2004-2005

Παραγωγή δύο CD : α. Ανέκδοτα διηγήματα της Λένας Μερίκα για τις γιορτές των Χριστουγέννων

β. “Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει” του Luis Sepulveda εκδ. Opera

Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη και επίσκεψη στο studio της ΕΡΤ 3 όπου τα παιδιά έκαναν ραδιοφωνική εκπομπή!

7)  Πρόγραμμα “Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα σχολεία” ( ΕΚΕΒΙ) : Παρουσίαση του έργου της κας Άλκης Ζέη με θεατρική παράσταση το Μάιο του 2006.

Παραγωγή DVD

8)   Πολιτιστικό πρόγραμμα: “Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα σχολεία”(ΕΚΕΒΙ) με θέμα «Η γνωριμία του έργου της Ελένης Δικαίου μέσα από την οικολογική διάσταση του έργου της Η κοιλάδα με τις πεταλούδες» 2006-2007

Η Ομάδα δραματοποίησε σκηνές από το βιβλίο στο Γυμνάσιο και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορησού στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Επίσης επισκέφτηκε το σχολείο μας η συγγραφέα Ελένη Χωρεάνθη και τα παιδιά της Ομάδας δραματοποίησαν σκηνές από το βιβλίο της “Ένας ξένος στην οικογένειά μας” στη γιορτή που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορησού προς τιμήν της.

Παραγωγή DVD

9)   Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Ανακύκλωση» 2006-2007.

H Περιβαλλοντική  Ομάδα παρουσίασε σχετικό δρώμενο σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  με συμμετοχή των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της χρονιάς στο 4ο Γυμνάσιο.

10) Συμμετοχή της Περιβαλλοντικής Ομάδας στο Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Απορρίμματα: Τα χρήσιμα…άχρηστα» 2006-2007

11)  Πολιτιστικό Πρόγραμμα: “Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία”(ΕΚΕΒΙ) με θέμα: “Το έργο του  συγγραφέα Φίλιππου Μανδηλαρά2007-2008

Τα παιδιά της Ομάδας συναντήθηκαν επίσης με τις συγγραφείς: Σοφία Μαντουβάλου, Ναννίνα Σακκά, Πολύ Βασιλάκη και δραματοποίησαν τα εξής βιβλία στις αντίστοιχες εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορησού: “Ο Άγιος Βασίλης είμαι εγώ, εσύ κι όλοι αυτοί που έχουν καρδιά για να αγαπάνε” του Φίλιππου Μανδηλαρά “Η κότα που έγινε αβγό” της Σοφίας Μαντουβάλου, “Το χρυσόψαρο τ’ ουρανού” της Πόλυς Βασιλάκη και “Τα μπανανόψαρα” του Φίλιππου Μανδηλαρά

Παραγωγή DVD

12)  Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: «Οικολογικές Συμπεριφορές» 2007-2008.

Εκδρομή στο ΚΠΕ Μουζακίου.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα διακρίθηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής της ΑΦΗΣ με θέμα οικολογικό και το έπαθλο ήταν για το σχολείο μας δύο τραπέζια του πινκ πονκ!

13) Πολιτιστικό Πρόγραμμα: “Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα σχολεία” : “Οι συγγραφείς Αργυρώ Κοκορέλη και Χαρά Γιαννακοπούλου

2008-2009

Τα παιδιά της Ομάδας παρουσίασαν θεατρικά το “Χριστούγεννα στο πειρατικό” του Φίλιππου Μανδηλαρά από το βιβλίο “12 ιστορίες για τα Χριστούγεννα” εκδ. Παπαδόπουλος και το “Μάντεψε τι μου έφερε ο Άγιος Βασίλης” της Λένας Μερίκα.

Τα παιδιά της Ομάδας παρουσίασαν θεατρικά το βιβλίο της Αργυρώς Κοκορέλη “Ονόματα δε λέμε” εκδ. Πατάκη σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κωνσταντινίδειος Βιβλιοθήκη Κορησού προς τιμήν τους.

Παραγωγή DVD

14) Κινηματογραφικό Εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε στα μέλη της Πολιτιστικής-Περιβαλλοντικής Ομάδας από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη  Νίκο Θεοδοσίου στο πλαίσιο του  Προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς   Μαθήματα στο Σκοτάδι που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Νεανικό Πλάνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Φλεβάρης 2009

Παράλληλα πραγματοποιούνται κινηματογραφικές βραδιές (διήμερο) στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Κορησού.

Δημιουργία ταινίας: http://www.dailymotion.com/video/x8q2uy_yy-yyyyyyyyyyy-yyyyyyyyy_creation “Το ανυποψίαστο πορτοκάλι”

15)   Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: «Υπερθέρμανση του πλανήτη» 2008-2009

Εκδρομή στο ΚΠΕ Π. Παντελεήμονα

16)   Πολιτιστικό Πρόγραμμα: “Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία”με θέμα: ” Οι συγραφείς Ελένη Πριοβόλου και Γιολάντα Τσιαμπόκαλου 2009-2010

Η Ομάδα παρουσίασε θεατρικά το βιβλίο της Ελένης Πριοβόλου “Ο Παντουπαρών” εκδ. Ελληνικά Γράμματα στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορησού το Δεκέμβρη.

Η Ομάδα παρουσίασε ζωντανά, εξώφυλλα των βιβλίων της Ελένης Πριοβόλου στο τέλος της σχολ. χρονιάς σε εκδήλωση προς τιμήν της που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορησού.

Παραγωγή DVD

17) Κινηματογραφικό Εργαστήρι για  τα μέλη της Πολιτιστικής-Περιβαλλοντικής Ομάδας από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Νίκο Θεοδοσίου Φλεβάρης 2010

Παράλληλα πραγματοποιούνται κινηματογραφικές βραδιές (τριήμερο) στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Κορησού.

18) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: «Μανιτάρια-Κρασί» 2009-2010

Εκδρομή στο ΚΠΕ Γρεβενών.

19)   Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας: «Εφηβικές συμπεριφορές» 2010-2011

20)  Πρόγραμμα  ΕΚΕΒΙ “Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα σχολεία”: Ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου και η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά» 2010-2011

Υπεύθυνη των Προγραμμάτων η φιλόλογος Αρετή Κάρκου

1 σχόλιο προς “Εκπαιδευτικά Προγράμματα (1999-2011)”

  1. Βασιλης τσοπρας είπε:

    ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΛΟΧΩΡΟΥ
    Μια φορά κι έναν καιρό στους πρόποδες του βουνού Μηλορέμα υπήρχε το Μηλοχώρο. Εκεί ζούσε ένας φτωχός αγρότης ο κυρ-Μήτσος με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Όμως σ’ αυτό το χωριό ζούσε κι ένας γεοκτήμονας ο κυρ-Γιώργος που απασχολούσε πολλούς χωριανούς στα κτήματά του και μέσα σ’ αυτούς ήταν και ο κυρ-Μήτσος.
    Μια μέρα καθώς πήγαινε στη δουλειά, στην άκρη του δρόμου είδε μες στα χόρτα μανιτάρια που ήταν μικρά. Σκέφτηκε να το κρατήσει μυστικό ώστε να βρέξει, για να μεγαλώσουν και έτσι να κάνουν ένα ξεχωριστό γεύμα με την οικογένειά του. Μετά από κάποιες μέρες η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε. Τότε πήγε νωρίς το πρωί να τα μάσει. Ενθουσιάστηκε, γιατί ήταν πολλά. Τηγάνισε τα μανιτάρια και μοσχοβόλησε η γειτονιά. Εκείνη τη στιγμή περνούσε το αφεντικό του ο κυρ-Γιώργος και από αυτή την ωραία μυρωδιά δεν άντεξε και χτύπησε την πόρτα, για να δοκιμάσει το γεύμα μανιταριών.
    Πέρασε τόσο ωραία αυτό το βράδυ από τη φιλική παρέα της οικογένειας, από τον μεζέ μανιταριού και αποφάσισε να τον κάνει επιστατη στα κτήματά του.