ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΚΑΒΑΛΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΞΑΝΘΗ 26,27 ΚΑΙ 28/02/2025

Τέλη Φλεβάρη, το Ημερήσιο Γυμνάσιο Κοπανού, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ Γυμνασίου στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούν, με προορισμό την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη και τη Ξάνθη.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ 2 ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Β 3 ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ 4 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ 1

Αρχικά κατά την πρώτη ημέρα επισκέφθηκαν το Μουσείο της Αμφίπολης, όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της άμεσης περιοχή της. Στον προθάλαμο της έκθεσης, στο χώρο υποδοχής, εκτίθενται η ασημένια λειψανοθήκη και το χρυσό στεφάνι από φύλλα ελιάς που βρέθηκαν σε κιβωτιόσχημο τάφο, στο σημείο που είναι τώρα κτισμένο το Μουσείο. Η έκθεση οργανώνεται κατά χρονολογικές και θεματικές ενότητες: Ι) Προϊστορικοί χρόνοι ΙΙ) Πρώιμοι ιστορικοί χρόνοι ΙΙΙ) Κλασσικοί και Ελληνιστικοί χρόνοι ΙV) Ρωμαϊκοί χρόνοι V) Παλαιοχριστιανικοί χρόνοι VI) Βυζαντινοί χρόνοι. Στη συνέχεια οι μαθητές/μαθήτριες επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγο ξεναγό. Η αρχαία πόλη των Φιλίππων υπήρξε αρχικά (360 π.Χ.) αποικία των Θασίων, με το όνομα Κρηνίδες, σύντομα όμως κατακτήθηκε από τον πανίσχυρο τότε Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος οχύρωσε την πόλη και της έδωσε το όνομά του. Στα ελληνιστικά χρόνια η πόλη απέκτησε το τείχος της, το θέατρο, δημόσια οικοδομήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Αναμφισβήτητα, το πιο εντυπωσιακό κτίσμα της εποχής αυτής  είναι το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων. Τον 2ο αιώνα π.Χ. η διέλευση της Εγνατίας Οδού μέσα από τους Φιλίππους, ενός από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και εμπορικούς δρόμους του αρχαίου κόσμου, μετέτρεψε την πόλη σε σημείο αναφοράς της περιοχής. Ωστόσο, ένα άλλο σημαντικό γεγονός έμελλε και πάλι να αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης: η έλευση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ίδρυσε εδώ την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ. Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος-6ος μ.Χ. αιώνες.) ιδρύθηκαν, στη θέση των ρωμαϊκών κτιρίων, το συγκρότημα του «Οκταγώνου», με τον μητροπολιτικό ναό αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο, το «Παλάτι του Επισκόπου», καθώς και τρεις μεγαλόπρεπες βασιλικές και ιδιωτικές κατοικίες. Έπειτα οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν το  Ιερό Προσκύνημα Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας Φιλιππησίας που βρίσκεται στον Ζυγάκτη ποταμό, δυτικά των αρχαίων Φιλίππων, όπου κατά τη διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά (Πραξ.κεφ.στ.11), συνοδού του Παύλου, βάπτισε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, την πορφυροπώλιδα Λυδία Φιλιππησία.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 10 ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ.9 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 7 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 8

Την δεύτερη ημέρα επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στη μόνιμη έκθεσή του που αφορά στην ιστορία της πόλης της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής. Περιλαμβάνει θεματικές ενότητες των αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή, όπως και ενότητα για τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν. Έπειτα επισκέφθηκαν το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης που ιδρύθηκε από την Αγγέλα Γιαννακίδου για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης. Η συλλογή του Μουσείου αποτελείται από αντικείμενα του υλικού πολιτισμού των Θρακών, σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, καταγραφές-video και βιβλιοθήκη. Στο χώρο του Μουσείου εκτίθενται 500 αντικείμενα μέρος της συλλογής του Μουσείου. Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποκόμισαν  μια εικόνα της παραδοσιακής ζωής της Θράκης και ειδικότερα του νομού Έβρου από το τέλος του 17ου  ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Επιπρόσθετα οι μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν  το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Από το ανθίβολο στην εικόνα» .Μέσα στο Μουσείο η θρησκεία, η τέχνη και η ιστορία βρίσκονται αρμονικά δεμένες σε μία προσπάθεια να προσφέρουν στους μαθητές μια εναλλακτική δραστηριότητα μέσα από ένα σύνολο εργασιών και παρακολουθήσεων για την παραγωγή μιας εικόνας.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΜΑΚΡΗ 11 ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 6 ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ 5

Την τρίτη ημέρα οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και τη ομορφιά στο Πόρτο Λάγος, που βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος, σε μια τοποθεσία που συνδυάζεται με τρόπο μοναδικό το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας. Επίσης η λίμνη Βιστωνίδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως που προστατεύεται από τη  σύμβαση Ραμσάρ με δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών. Το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα εντάσονται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε. και στο δίκτυο Natura 2000. Το θέαμα των εκατοντάδων πουλιών γύρω από τη γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη μέση της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγους είναι μοναδικό.

Οι μαθητές τιμώντας την ημέρα μνήμης των νεκρών στα Τέμπτη ζωγράφισαν εκφράσεις πένθους.

ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ 13 ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ 12

Επιλογικά οι μαθητές επισκέφθηκαν την πόλη της Ξάνθης και  Το Σπίτι της Σκιάς που στεγάζει τα έργα σκιάς του εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση. Στην έκθεση, όπου υπάρχει και το εργαστήριο του καλλιτέχνη, παρουσιάζονται γλυπτά κατασκευασμένα από σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία όταν φωτιστούν κατάλληλα παράγουν αναγνωρίσιμες μορφές σκιάς.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε εκπληρώνοντας τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα και μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεφαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Συνοδοί καθηγήτριες ήταν οι Τσομπανίδου Μαρία, Κυριακίδου Αναστασία και Σεμερτζίδου Ευαγγελία.