Αρχική » Erasmus+ » Το Γυμνάσιο Αγριάς στην Καταλονία της Ισπανίας

Ημερολόγιο Σχολικού έτους 2021-22

Ημερολόγιο Σχολικού έτους 2021-22

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Το Γυμνάσιο Αγριάς στην Καταλονία της Ισπανίας

Sagrada

Antoni Gaudi: Nothing is art if it does not come from nature

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus +, την εβδομάδα από 9-14 Μαΐου 2022 οι μαθητές Μόκκα Ειρήνη, Συνάνης Παναγιώτης, Τσιμπανογιάννη Χριστίνα, Παπαδημητρίου Ευαγγελία, Μάξεν Λώρενς Φιλιππόπουλος και οι εκπαιδευτικοί Καφίδα Ειρήνη και Τσούγκου Ζαχαρούλα, ταξίδεψαν στην Terrassa της Καταλονίας με το πρόγραμμα «Active Creative Enterprising». Κατά την επίσκεψή τους εκεί, οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες των μαθητών/τριών του σχολείου El Cim, που διοργάνωσε την τελευταία συνάντηση του προγράμματος,

Μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ιταλία, την Πολωνία ,τη Ρουμανία, την Ελλάδα και, φυσικά, την Καταλονία, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια που σχετίζονται με τον πολιτισμό της περιοχής όπως π.χ. Trencadis-εργαστήρι μωσαϊκών, Human towers, τον παραδοσιακό χορό ball de bastons, στο χόκεϋ που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Terrassa κ.ά. Παρουσίασαν, επίσης, το φιλμάκι που είχαν ετοιμάσει με τίτλο My passion my job, που αφορούσε τη θέση του πάθους στην επιλογή επαγγέλματος. Για το λόγο αυτό οι μαθητές είχαν πάρει συνέντευξη από τους κ.κ. Καφίδα Δημήτρη, ιδιοκτήτη εστιατορίου και σκηνοθέτη, Γιάννη Παπανικολάου, γυμναστή με μία ιδιαίτερη προσωπική ιστορία και τη δίδα Βασιλίνα Παπαδημητροπούλου, αρχιτέκτονα και με αγάπη για τη σκηνογραφία και γενικά καλλιτεχνικές αναζητήσεις που υπήρξε μάλιστα μαθήτρια του Γ/σίου Αγριάς. Επίσης, μέσα από ένα «κυνήγι θησαυρού» είχαν όλοι την ευκαιρία να επισκεφθούν τα σημαντικότερα σημεία της Terrassa, όπως π.χ. την Casa Alegre de Segrera/ modernism house στο πάρκο San Jordi.

Το γεγονός που σίγουρα έχει χαραχθεί στη μνήμη όλων ήταν η επίσκεψη στη Βαρκελώνη, την αγαπημένη πόλη του μεγάλου Καταλανού αρχιτέκτονα Antoni Gaudi. Σε μία ξενάγηση οργανωμένη από τους μαθητές του σχολείου El Cim, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μερικά από τα εμβληματικότερα αξιοθέατά της, τον Καθεδρικό Ναό, την Casa Mila-στην οποία υπήρξε οργανωμένη ξενάγηση-την Casa Millo και, φυσικά , τη μοναδική Sagrada Famillia, το έργο ζωής του Antoni Gaudi. Περπατώντας κατά μήκος της Las Ramblas, οδηγηθήκαμε στο όμορφο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Οι μαθητές και οι καθηγήτριες του Γ/σίου Αγριάς,περιηγήθηκαν στο εσωτερικό της Sagrada Famillia, μένοντας έκθαμβοι και άφωνοι από τους χιλιάδες συμβολισμούς, την έντονη παρουσία της φύσης και τα μοναδικά παιχνίδια του φωτός, που προσέδιδαν στη μεγαλοπρεπή Βασιλική το δικό τους νόημα. Η εκκλησία χτίζεται από το 1882 και αποτυπώνει τις απόψεις του βαθιά θρησκευόμενου και ταπεινού δημιουργού της.

Τι κερδίσαμε από αυτό το ταξίδι; Οι μαθητές μας καλλιέργησαν δεξιότητες, ανέπτυξαν την κριτική τους σκέψη και τόνωσαν την αυτοπεποίθησή τους. Έμαθαν να προσαρμόζονται, καθώς για μία εβδομάδα έμειναν μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι αποσκευές όλων μας γέμισαν γέλια, τραγούδια, χαρά, φως, γεύσεις, δάκρυα αποχωρισμού, εικόνες και φιλίες που, ίσως, κρατήσουν για μια ολόκληρη ζωή.


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση