Αρχική » Erasmus+ » Εκπαιδευτικοί και μαθητές του Γυμνασίου Αγριάς στο Γκντανσκ της Πολωνίας

Ημερολόγιο Σχολικού έτους 2021-22

Ημερολόγιο Σχολικού έτους 2021-22

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Εκπαιδευτικοί και μαθητές του Γυμνασίου Αγριάς στο Γκντανσκ της Πολωνίας

ΑΓΡΙΑΤην περασμένη εβδομάδα, από τις 15 έως τις 21 Μαΐου, αντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητών του Γυμνασίου Αγριάς ταξίδεψαν στο Γκντανσκ της Πολωνίας. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί Αναστασία Σάββα και Βαρβάρα Φιλίππου και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου Ευγενία Αμυγδαλιά, Αικατερίνη Καραγιάννη, Ειρήνη-Νικολέτα Μιχαήλ και Κλεοπάτρα Ντόνα-Τσιάκα συμμετείχαν σε διακρατική συνάντηση για το πρόγραμμα Erasmus+/KA229 με τίτλο «Mer en vue»(«Θάλασσα στον ορίζοντα»). Οικοδεσπότης της συνάντησης ήταν το 35ο αθλητικό σχολείο του Γκντανσκ (Szkola Podstawowa nr 35 oddzialami sportowymi w Gdansku) και συμμετείχαν σ’ αυτήν εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων-εταίρων από την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κροατία και την Ρουμανία.

Οι μαθητές παρουσίασαν χάρτες αποικισμού των χωρών τους και συζήτησαν για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αποικιοκρατίας. Σχεδίασαν επίσης καλλιτεχνίες με βάση στίχους ποιημάτων σχετικών με την θάλασσα. Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε επιλέξει το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Ιθάκη», εμπνευσμένο από την Οδύσσεια του Ομήρου. Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως και οι μαθητές των άλλων χωρών είναι εξοικειωμένοι και διδάσκονται τα έπη του Ομήρου.

Καθηγητές και μαθητές επισκέφτηκαν το ενυδρείο στην Γκτύνια, παρατήρησαν θαλάσσια όντα από όλο τον κόσμο και συζήτησαν για είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Στο πλαίσιο της συνάντησης εξάλλου οι συμμετέχοντες περπάτησαν στους τεράστιους αμμολόφους της Λέμπα, ανάμεσα στη Βαλτική και τη λίμνη Λέμπσκο, που μετακινούνται 5-10 εκ. κάθε χρόνο. Οι κινούμενοι αμμόλοφοι αποτελούν μέρος Εθνικού Προστατευόμενου Πάρκου και πρόκειται για ένα εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο.

Επισκέφτηκαν επίσης το ιστορικό κέντρο του Γκντανσκ (το αλλοτινό Ντάντσιχ), το οποίο ξανακτίστηκε μετά την ολοσχερή καταστροφή του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέλος, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που εγκαινιάστηκε το 2008 και αποτελεί μνημείο για τη βαρβαρότητα και τη φρίκη του πολέμου.

Με αυτό το ταξίδι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Θάλασσα στον ορίζοντα». Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές του Γυμνασίου Αγριάς συνέλλεξαν εμπειρίες, γνώρισαν πολιτισμούς, έκαναν φίλους και συμμετείχαν σε δραστηριότητες με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος._


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση