Γυμνάσιο Αγριάς

Διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο

Συγγραφέας: Γυμνάσιο Αγριάς Ν.Μαγνησίας στις 16 Νοεμβρίου 2021

H Matia Twn Allwn A3 1024x656Την Τρίτη 16.11.2021 οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης του σχολείου μας, με τον φιλόλογο Σπύρο Μηλίνη και την καθηγήτρια Μουσικής Ζαχαρούλα Τσούγκου, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο στον Βόλο. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και με αφορμή τα 200 χρόνια από την κήρυξη του Αγώνα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους «μικρούς θησαυρούς» της έκθεσης «Η ματιά των άλλων», όπως τους πίνακες της Δημοτικής Συλλογής και αυτούς του«Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα».  Η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Δρ Νικολέτα Τζάνη παρουσίασε στους/στις μαθητές/τριες τα εκθέματα των συλλογών, έδωσε το συνοπτικά το ιστορικό πλαίσιο γεγονότων που απεικονίζονται στους πίνακες και εξήγησε όρους που έχουν σχέση με την τεχνική των εκθεμάτων. 

Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο μορφές του φιλελληνισμού, του ελληνικού διαφωτισμού, ήρωες του αγώνα της ανεξαρτησίας, καθώς και μορφές που συνέβαλαν γενικότερα στη γέννηση της νεότερης Ελλάδας και, ειδικότερα, στην απελευθέρωση της δικής μας περιοχής. Επιλεγμένα έργα, χαρακτικά, σχέδια, υδατογραφίες, ελαιογραφίες και ανατυπώσεις, αποτελούν την αφορμή για την παρουσίαση του φιλελληνισμού στην Ευρώπη. Έτσι αναδεικνύεται η αξία των ξένων περιηγητών, αρχαιοδιφών και καλλιτεχνών στην εξέλιξη και διάδοση του φιλελληνικού κινήματος. Εξέχουσα θέση στην έκθεση καταλαμβάνει το περίφημο λεύκωμα, σε αναπαραγωγή, των τριάντα εννέα λιθογραφιών του Γερμανού καλλιτέχνη Peter von Hess με σκηνές από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Ξεχωριστή θέση έχουν, ακόμη, τα έργα που απεικονίζουν «ιεραπόστολους της εθνικής ιδέας», διανοούμενους, λογίους, τους γνωστούς εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού, καθώς βεβαίως και μορφές των ηρώων και ηρωίδων του 1821 που έχουν αναχθεί σε εθνικά σύμβολα. 

Οι μαθητές κράτησαν σημειώσεις, τράβηξαν φωτογραφίες και συνέλεξαν υλικό για να εκπονήσουν μία εργασία της επιλογής τους από το φύλλο δραστηριοτήτων που τους δόθηκε στην τάξη. 

Αφήστε μια απάντηση