Αρχική » 2020 » Ιούλιος

Αρχείο μηνός Ιούλιος 2020

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  : ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαλεσίνας                                                 Σχολικό έτος  2012 -2013

ΤΑΞΗ : Ε΄2

Ονοματεπώνυμο δασκάλου :  Χαρχαντής Γεώργιος

Τίτλος:  Δημιουργικές  δραστηριότητες  των μαθητών για την ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος  και με  απώτερο στόχο την αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Κριτήρια επιλογής του θέματος

Αφορμή για την επιλογή του θέματος  αποτέλεσε το γεγονός  ότι ο εκφοβισμός και η  επιθετικότητα  στα σχολεία  είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα  σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε η Εταιρεία

Ψυχοκοινωνικής Υγείας του  Παιδιού και του Εφήβου .  Επιπρόσθετα συνετέλεσε σ’ αυτό   η προσωπική διαπίστωση της αύξησης  των κρουσμάτων τα   τελευταία χρόνια στο σχολείο που εργάζομαι. Έτσι προτάθηκε στους μαθητές η υλοποίηση ενός σχεδίου εργασίας   η οποία και έγινε αποδεκτή  από το σύνολο τους .

 

Σκοπός και στόχοι  

Σκοπός:  Βασικός σκοπός  του σχεδίου εργασίας  ήταν η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών

Στόχοι 

  • Ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ των μαθητών
  • Δυνάμωμα των μεταξύ τους σχέσεων
  • Αποδοχή της διαφορετικότητας των ατόμων  και χρησιμοποίηση της  αλληλοσυμπληρωματικά και δημιουργικά
  • Κατανόηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού
  • Γνωριμία με τους ρόλους των εμπλεκόμενων στο σχολικό εκφοβισμό
  • Ενεργητική συμμετοχή και συνεργασία σε συλλογικές δραστηριότητες
  • Κατανόηση των επιπτώσεων  του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο για όλους τους εμπλεκόμενους
  • Πρόληψη και  αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού

    Διάρκεια:   Ιανουάριος 2013 –  Μάιος  2013

    Μεθοδολογία

Η  μέθοδος  που ακολουθήθηκε ήταν η ομαδοσυνεργατική ,επειδή ευνοεί την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη συνεργατική και ομαδική μάθηση. Έγιναν οι απαραίτητες χωροταξικές αλλαγές στην αίθουσα   για να είναι αποτελεσματική  η συνεργασία των μαθητών .

Ο ρόλος μου  καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχεδίου εργασίας ήταν ρόλος εμψυχωτή,  καθοδηγητή και συντονιστή των ομάδων.

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

      Αρχικά κάναμε μια συζήτηση για τον εκφοβισμό και τη βία . Οι μαθητές ανέφεραν  παραδείγματα  και εκφράσανε τις απόψεις τους για τον εκφοβισμό. Έτσι διαπίστωσα τις πρότερες γνώσεις των μαθητών για το θέμα αλλά και τη στάση τους απέναντι σ’ αυτό.

Οι αρνητικές απόψεις και οι λανθασμένες αντιλήψεις   έγινε  στην πορεία προσπάθεια  να αλλάξουν και να διορθωθούν αντίστοιχα .

Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες με τη σειρά που παρουσιάζονται, δηλαδή :

  • Οι μαθητές σχημάτισαν το αλφαβητάρι του εκφοβισμού προτείνοντας σχετικές λέξεις

 

 

  • Έπαιξαν το παιχνίδι « των συστάσεων » για να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ τους

  • Δημιούργησε ο καθένας το δικό του αυτοβιογραφικό ποίημα για να τον γνωρίσουν οι άλλοι

 

 

 

  • Διατύπωσαν οι ίδιοι τους κανόνες για την ομαλή λειτουργία της ομάδας τους οποίους στη συνέχεια και υπέγραψαν

           

  • Μετά από διαγωνισμό  που έγινε μεταξύ προτάσεων που κατέθεσαν  οι μαθητές σχετικά με το ποιο θα είναι το έμβλημα και το σύνθημα  για την ομάδα μας υιοθετήθηκε η πρόταση που πλειοψήφησε

 

  • Ανέγνωσαν ιστορίες και μέσα από την επεξεργασία τους προσπάθησαν να κατανοήσουν το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο
  • Παρακολούθησαν την ταινία «Μπλε γυαλιά » για να νιώσουν τη θέση , την κατάσταση  και τα συναισθήματα των ατόμων που εμπλέκονται  σε μια ιστορία εκφοβισμού
  • Ασχολήθηκαν με την έννοια της διαφορετικότητας των ατόμων και προσπάθησαν να την καταλάβουν  μέσα από δραστηριότητες όπως :
  • δραματοποίηση παιχνιδιών ( Οι καρέκλες – Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον )

Οι μαθητές σχηματίζουν με τις καρέκλες τους έναν κύκλο. Ο δάσκαλος παραμένει  εκτός κύκλου και ζητάει από τους μαθητές  να αλλάξουν θέσεις μεταξύ τους «μόνο όσοι φορούν, π.χ. «αθλητικά παπούτσια». Ο όρος του παιχνιδιού είναι ότι κανένας δεν πρέπει να καθίσει στη θέση όπου ήταν πριν. Συνεχίζει ζητώντας να αλλάξουν θέση «όσοι φορούν γυαλιά», «όσοι έχουν ξανθά μαλλιά», «όσοι αντιπαθούν τα μαθηματικά» κ.τ.λ.

Μετά από λίγο ο δάσκαλος αφαιρεί από τον κύκλο μία καρέκλα. Κάποιος μαθητής θα μείνει όρθιος στο κέντρο του κύκλου και αυτός θα συνεχίσει το παιχνίδι, προσπαθώντας με τις οδηγίες του να σηκώσει τους άλλους ώστε να καθίσει αυτός.

  • προβολή ταινίας (Τα παιδιά του παραδείσου )

  • κατασκευές από άλλες  χώρες ( Θαυματρόπιο – σχέδια με παζλ )

  • σχέδια με παζλ ( Κίνα )

  • ακρόαση τραγουδιού ( διαφορετικοί: Ιωαννίδης – Λέκκας – αερικά )
  • Παρακολούθησαν  βίντεο ή αποσπάσματα βίντεο και γνώρισαν τους ρόλους των εμπλεκομένων  στο σχολικό             εκφοβισμό
  • Ανέγνωσαν την ιστορία «Η σημαία της Φροξυλάνθης » από το βιβλίο « Μίλα μη φοβάσαι » και κατανόησαν τις επιπτώσεις του εκφοβισμού  σε όλους τους εμπλεκόμενους
  • Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας έγιναν δραστηριότητες όπως :

► προβολή της ταινίας  «Το αηδόνι »

► γράψιμο συνθημάτων κατά της βίας

► γράψιμο ποιημάτων  κατά της βίας

 

► ακρόαση τραγουδιού (Μην με κοροϊδεύεις –DONT  LAUGH  AT   ME  )

 

▪  Παρακολούθησαν  βίντεο  το οποίο αναδεικνύει  το ρόλο της ομάδας( συνεργασία – αλληλοβοήθεια ) στην                  αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκφοβισμού

▪  Δραματοποίησαν τα παιχνίδια :

  1.  Κράτα με να σε κρατώ να  διαβούμε το στενό

Οδηγίες για το παίξιμο του παιχνιδιού

Σχηματίστε  ένα μονοπάτι στο έδαφος με φύλλα από εφημερίδες που μικραίνουν διαρκώς.Χωριστείτε   σε μικρές ομάδες 2-3 παιδιών.Στη συνέχεια  διασχίστε  το μονοπάτι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο.

 

 2.  Η αλυσίδα μπερδεύτηκε  πως θα την ξεμπερδέψουμε

Οδηγίες για το παίξιμο του παιχνιδιού

Να  σχηματίσετε  μια ευθεία. Στη συνέχεια να πιάσετε ο ένας το χέρι του άλλου και να κλείσετε τα μάτια σας . «Τώρα, παιδιά, θα παίξετε ένα παιχνίδι που για να τα καταφέρετε είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία και να βοηθήσουν όλοι. Θα μπερδέψετε  την ευθεία και θα σχηματίσετε ένα μεγάλο “κουβάρι”, θα σας βοηθήσω εγώ σε αυτό, το μόνο που θέλω από εσάς είναι τα χέρια σας να  είναι συνέχεια ενωμένα σαν μια γερή αλυσίδα που δε θα σπάσει για κανένα λόγο. Μόλις σχηματιστεί το “κουβάρι”, μπορείτε να ανοίξετε πάλι τα μάτια σας. Για να κερδίσετε στο παιχνίδι, αυτό που θα πρέπει να κάνετε στη συνέχεια είναι να ξαναδημιουργήσετε την αρχική ευθεία χωρίς σε κανένα σημείο να αφήσετε το χέρι του συμμαθητή σας. Το μυστικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και όλα θα πάνε καλά»

και  διαπίστωσαν έτσι  ότι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε συλλογικές δραστηριότητες και να συνεργάζονται

▪  Έγραψαν  ιστορία σχετική με τον εκφοβισμό και τη σχολική βία  στην οποία  αφού εικονογραφήσουν θα                       δώσουν έντυπη μορφή ( βιβλιαράκι )

Επιλέγοντας:

  • τον  σύνδεσμο   μεταστροφή μπορείς να διαβάσεις την ιστορία

ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ

  • τον  σύνδεσμο   ποιήματα μπορείς να διαβάσεις τα ποιήματα και τα συνθήματα

ΠΟΙΗΜΑΤΑ -ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

 

Αξιολόγηση

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του σχεδίου δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Κάποιες δυσκολίες στην αρχή ( συντονισμός – συνεργασία ) γρήγορα  ξεπεράστηκαν εξαιτίας του ότι οι  μαθητές εργάζονταν σε ομάδες από την αρχή του σχολικού έτους .

Στόχος του  προγράμματος ήταν   η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών.Βέβαια δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα του σχεδίου επειδή αυτό απαιτεί  μεγαλύτερο χρονικό διάστημα . Ωστόσο με την ολοκλήρωση του σχεδίου εργασίας   μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση της προόδου που σημειώθηκε  από τους μαθητές

Το  πρόγραμμα τους έκανε να νιώσουν σαν μια ομάδα .Ενδυνάμωσε την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Κατανόησαν  τις επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο .Κατάλαβαν   ότι  εκτός των άλλων πρέπει  να ζητούν βοήθεια από τους ενήλικες .

Οι μαθητές  εκφράστηκαν ελεύθερα  και μίλησαν όχι μόνο για τα θετικά του προγράμματος αλλά και για τα αρνητικά .Επίσης εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το  τι θα μπορούσε να προστεθεί  ( δραματοποίηση της  ιστορίας  που έγραψαν  και βιντεοσκόπηση της – μελοποίηση ποιήματος που έγραψαν ) .

 

 

 

ΘΕΜΑ :ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΣΤΑΜΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αφορμή  για να σκεφθούμε  και να πραγματοποιήσουμε το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας στάθηκε  η προσομοίωση ανασκαφής που πραγματοποιήσαμε σε σκάμμα στην αυλή του σχολείου .Μεταξύ των κεραμικών που είχε θάψει ο δάσκαλος μας ήταν και κομμάτια μιας στάμνας . Μόλις τα βρήκαμε ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε κάποια στοιχεία γι’  αυτό το αγγείο .  Διαπιστώσαμε στην πορεία ότι , όταν γείρει μια στάμνα  , δε   χύνεται μόνο νερό  αλλά  « ρέουν  » και  ιστορίες  φανταστικές αλλά και  μαγικές ευχές .

Έτσι με αφορμή το υδροφόρο αγγείο, που για αιώνες υπηρέτησε τον άνθρωπο , επιχειρούμε με την εργασία μας  μια  περιδιάβαση στον χώρο της ελληνικής κοινωνίας   , κάνοντας  ένα ταξίδι στο χρόνο  το οποίο ξεκινά από  τον 5ο αιώνα π . Χ . και φτάνει   ως τον 20ό αιώνα. Mε μέσο τις εικόνες αλλά και μέσα από την αναβίωση παραδοσιακών δρώμενων και εθίμων , παρουσιάζουμε τη ζωή μέσα και έξω από το σπίτι,τα επαγγέλματα που σχετίζονταν  με τη στάμνα, τη θέση της γυναίκας, τα έθιμα, το τραγούδι, την τέχνη.

      Στόχος μας είναι να δείξουμε :

  • ότι η στάμνα είχε πολλαπλές χρήσεις και ανάλογα σχήματα σε διάφορες εποχές.

Δηλαδή :

  • ότι  χρησιμοποιήθηκε για το σερβίρισμα, τη φύλαξη και  τη μεταφορά   νερού
  • ότι   αποτέλεσε   σκεύος στην τέλεση εθίμων
  • ότι μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα
  • ότι η στάμνα σήμερα έχει γίνει περισσότερο μουσειακό αντικείμενο παρά αντικείμενο καθημερινής χρήσης
  • ότι έχει περιθωριοποιηθεί ως κάτι παλιό , άχρηστο και αβασάνιστα έχει καταστραφεί 
  • ότι είναι ένα στοιχείο που δηλώνει έναν τρόπο ζωής του παρελθόντος

Επίσης  στόχος μας  είναι η ανάδειξη ενός μουσειακού αντικειμένου  σε πηγή πληροφόρησης,  σε μέσο

αναβίωσης μιας εποχής, με απώτερο σκοπό την κατανόηση και εκτίμηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς

αλλά και  επιδιώκοντας   να αλλάξει  η θέση της στάμνας στην σκέψη των ανθρώπων .

ΔΟΜΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

Οι θεματικές ενότητες τις οποίες   καλύπτει  αυτό το ταξίδι είναι :

  • η ονοματολογία και η λειτουργικότητα της στάμνας
  • η ιστορία και η εξέλιξη της στάμνας από τα προϊστορικά χρόνια ως σήμερα
  • το εμπόριο της στάμνας
  • ο ρόλος της στην τέλεση των εθίμων
  • η στάμνα ως πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών
  • η στάμνα σήμερα

Η εργασία μας χωρίστηκε  σε τρεις ενότητες .

  • Η πρώτη ενότητα υλοποιήθηκε στον χώρο της αίθουσας  από τους μαθητές και τον δάσκαλο   μέσα από  την  αναζήτηση , συγκέντρωση   ,  παρουσίαση   και σύνθεση    πληροφοριών  σχετικών με τις θεματικές ενότητες που προαναφέραμε
  • Η δεύτερη ενότητα ( εκμάθηση χορών ) υλοποιήθηκε με τη βοήθεια και συνεργασία μαθητών  ,   δασκάλου  και του καθηγητή της  Φυσικής Αγωγής κυρίου   Λάτου Γεώργιου ,τον οποίο ευχαριστούμε .
  • Η τρίτη ενότητα υλοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων και   περιλαμβάνει:

1.την παρουσίαση της εργασίας

2.την αναβίωση  παραδοσιακών δρώμενων και εθίμων

3.την παρουσίαση παραδοσιακών χορών

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να πάρετε επιπλέον πληροφορίες για το σχέδιο μας :

https://blogs.sch.gr/geocharcha/files/2020/07/ΜΕ-ΑΦΟΡΜΗ-ΜΙΑ-ΣΤΑΜΝΑ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf

Δείτε την αναβίωση παραδοσιακών δρώμενων και εθίμων καθώς και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στα παρακάτω βίντεο   

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΤΑΜΝΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΣΤΑΜΝΑ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΣΤΑΜΝΑ – ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΣΤΑΜΝΑ – ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΣΤΑΜΝΑ – ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ :ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

1ο Δημοτικό σχολείο Μαλεσίνας                                            Σχολικό έτος : 2018 – 2019

Τάξη : Δ΄

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Χαρχαντής Γιώργος

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Το σχέδιο εργασίας  «Ένα ταξίδι στο παρελθόν » είχε ως θέμα την αρχαιολογική έρευνα και την πορεία των ευρημάτων από την αποκάλυψή τους κατά την ανασκαφή μέχρι την έκθεσή τους σε ένα μουσείο, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων επιστημόνων και ειδικοτήτων.

Το σχέδιο υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Δ΄ τάξης .

Το σχέδιο εργασίας   χωρίστηκε σε τέσσερις  ενότητες, που υλοποιήθηκαν  σε εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους του σχολείου:

  • Γνωριμία με την αρχαιολογική επιστήμη
  • Ανασκαφή
  • Συντήρηση
  • Καταγραφή – μουσειακή έκθεση

 

Η  πρώτη ενότητα πραγματοποιήθηκε  στο χώρο της αίθουσας . Οι μαθητές γνώρισαν την

επιστήμη της αρχαιολογίας μέσα από μια παρουσίαση ( βίντεο – εικόνες ) . Έμαθαν   ότι:

  • την ευθύνη για τη διενέργεια μιας ανασκαφής έχουν οι αρχαιολόγοι, στις αρμοδιότητες των οποίων περιλαμβάνονται η καταγραφή, συγκέντρωση, ταξινόμηση, μελέτη και ερμηνεία των ευρημάτων που έρχονται στο φως
  • απαραίτητη είναι η συμμετοχή συντηρητών, τοπογράφων, αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών , φωτογράφων  και η συνεργασία με άλλες ειδικότητες
  • η ομάδα πλαισιώνεται από έμπειρους τεχνίτες ανασκαφής και βοηθητικό εργατοτεχνικό προσωπικό

Επιπλέον γνώρισαν τα εργαλεία που χρησιμοποιεί  ο καθένας από τους συμμετέχοντες και πως οργανώνεται  μια μουσειακή έκθεση.

Επιλέγοντας τους παρακάτω συνδέσμους  σας δίνεται η δυνατότητα να δείτε βίντεο με ανασκαφικές πράξεις και μια παρουσίαση των όσων έγιναν στην πρώτη ενότητα

https://blogs.sch.gr/geocharcha/files/2020/07/ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΕΝΑ-ΤΑΞΙΔΙ-ΣΤΟ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ.pdf

 

https://www.youtube.com/watch?v=pJWNTjQ_wEo&app=desktop

 

 

 

 

Για την δεύτερη  ενότητα διαμορφώθηκαν  στον προαύλιο χώρο του σχολείου τρία τεχνητά σκάμματα,    όπου τα παιδιά βίωσαν  την εμπειρία μιας ανασκαφής. Οι δραστηριότητες των άλλων δύο ενοτήτων πραγματοποιήθηκαν    στη σχολική αίθουσα.

Διάρκεια   σχεδίου εργασίας  :  10  ώρες

 

Στόχοι και μέθοδοι εργασίας

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος ήταν, μέσα από μια ευχάριστη βιωματική εμπειρία, να αντιληφθούν οι μαθητές το παρελθόν ως αντικείμενο έρευνας και γνώσης και να έρθουν σε επαφή με τους τρόπους μελέτης και προσέγγισής του.

Ενσαρκώνοντας οι ίδιοι οι μαθητές το ρόλο των αρχαιολόγων – ερευνητών και των συνεργατών τους, βίωσαν διάφορα στάδια της αρχαιολογικής έρευνας: ανασκαφή, συντήρηση, καταγραφή και παρουσίαση στο κοινό μέσω μιας μουσειακής έκθεσης. Εξοικειώθηκαν  με τα εργαλεία και το ειδικό λεξιλόγιο της αρχαιολογικής επιστήμης και συνέλεξαν  χρήσιμες πληροφορίες μέσα από την οπτική και απτική αφή με τα αντικείμενα. Με την εργασία σε ομάδες κατανόησαν  την έννοια της συνεργασίας και αντιλήφθηκαν  τη σύνδεση της πνευματικής με τη χειρωνακτική εργασία, που είναι απαραίτητη στην αρχαιολογική έρευνα. Επιπλέον, συνειδητοποίησαν  ότι στην ανασύσταση του παρελθόντος είναι αναγκαία η συμβολή διαφορετικών επιστημών και ειδικοτήτων.

Ειδικότεροι στόχοι ήταν  η ενθάρρυνση για κριτική σκέψη και έκφραση προσωπικών ερμηνειών, που ανταποκρίνονται στον ερευνητικό χαρακτήρα της αρχαιολογικής εργασίας. Επιπλέον, επιδιώχθηκε  η αύξηση της δημιουργικότητας του μαθητή και η καλλιέργεια αισθητικής αντίληψης  καθώς και η ανάπτυξη της κοινωνικότητας, με την ομαδική εργασία και την ενσάρκωση ρόλων. Απώτερος στόχος ήταν  η διαμόρφωση ενεργητικής στάσης αφενός στην προσέγγιση της γνώσης αφετέρου στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το σχέδιο εργασίας περιλάμβανε μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που ενισχύουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών και ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς τρόπους μάθησης. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης ο   ρόλος του δασκάλου   περιορίστηκε στο να καθοδηγεί  τα παιδιά, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους και να εμπλουτίζει τις παρατηρήσεις τους.

Οι βασικές μέθοδοι εργασίας που αξιοποιήθηκαν  είναι:

  • βιωματική προσέγγιση – ενεργοποίηση του συνόλου των αισθήσεων
  • ανάληψη ρόλων και χωρισμός σε ομάδες εργασίας
  • διαλογική διερεύνηση του θέματος
  • καθοδηγούμενη ανακάλυψη
  • δημιουργική έκφραση

Στάδια του σχεδίου εργασίας

  • προετοιμασία από τον εκπαιδευτικό
  • βιωματική προσέγγιση, με τα παιδιά να αναλαμβάνουν δράση στο χώρο της ανασκαφής καθοδηγούμενα από τον  εκπαιδευτικό
  • δραστηριότητες στην τάξη

 

 

Θεματικές ενότητες

  1. Ανασκαφή

 

Στα τρία τεχνητά σκάμματα στην αυλή του μουσείου αναπαράχθηκαν  οι συνθήκες ανασκαφής. Στο εσωτερικό των σκαμμάτων είχαν   τοποθετηθεί  κοινά θραύσματα κεραμικής και άλλα  ευρήματα.

Κατά την εκπαιδευτική ανασκαφή οι μαθητές εργάστηκαν  χωρισμένοι σε τρεις ομάδες (ανασκαφικά συνεργεία), μία για κάθε σκάμμα. Οι ρόλοι που ανέλαβαν  ήταν  του αρχαιολόγου, του σχεδιαστή, του φωτογράφου και των εργατών ανασκαφής, χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα εργαλεία και σύνεργα. Σε αυτό το στάδιο βασικό ζητούμενο ήταν  να γίνει κατανοητό ότι όλοι οι ρόλοι είναι εξίσου σημαντικοί και ότι η ανασκαφή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή όλων.

Αρχαιολόγοι: Αρμοδιότητά τους είναι να κατευθύνουν την πορεία των εργασιών  . Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής καταγράφουν τα στοιχεία στο ανασκαφικό ημερολόγιο και σε ειδικές καρτέλες.

Σε περίπτωση αποκάλυψης «ιδιαίτερων» ευρημάτων κάνουν μία πρόχειρη σχεδιαστική

αποτύπωση (σκαρίφημα) και καλούν τους σχεδιαστές και τους φωτογράφους να αναλάβουν δράση.

Επιπλέον, ασχολούνται με την περισυλλογή των ευρημάτων σε σακουλάκια, προσθέτοντας τις απαραίτητες ενδείξεις (ανασκαφικά ταμπελάκια ).

Εργάτες: Σκάβουν προσεχτικά χρησιμοποιώντας μυστράκια . Καθαρίζουν τα ευρήματα που αποκαλύπτονται, με πινέλα και σκουπάκια . Αναφέρουν τις παρατηρήσεις τους στους αρχαιολόγους και τους βοηθούν στην περισυλλογή των ευρημάτων. Με  καρότσι ή κουβαδάκι απομακρύνουν το χώμα που αφαιρείται από τα σκάμματα, χρησιμοποιώντας φαράσια και φτυάρια και, εφόσον χρειαστεί, το κοσκινίζουν προσεχτικά για να μη χαθούν τα μικροευρήματα.

Σχεδιαστές: Έργο τους είναι η σχεδιαστική αποτύπωση των ευρημάτων πριν την αφαίρεσή τους.  Το σχέδιο γίνεται σε χαρτί σχεδίασης μιλιμετρέ . Τα σχέδια αριθμούνται με αύξουσα σειρά που σημειώνεται και στο ημερολόγιο του αρχαιολόγου.

Φωτογράφοι: Είναι οι αρμόδιοι για τη λήψη φωτογραφιών. Φωτογραφίζουν το σκάμμα, πριν την έναρξη και κατά τις διάφορες φάσεις της ανασκαφής,   και τα  ευρήματα .Κατά την πορεία της ανασκαφής ο φωτογράφος συμπληρώνει σχετικό κατάλογο με τις φωτογραφικές λήψεις και στο τέλος γίνεται επιλογή των φωτογραφιών που θα εκτυπωθούν και θα επικολληθούν στο ανασκαφικό ημερολόγιο.

Συντηρητές : Καθώς προχωράει η ανασκαφή και συγκεντρώνονται τα ευρήματα,οι συντηρητές  μπορούν να απασχοληθούν στο πλύσιμο της κεραμικής. Χρησιμοποιούν λεκάνες με νερό, οδοντόβουρτσες, βουρτσάκια ,πανιά. Με το πέρας της εκπαιδευτικής ανασκαφής η κάθε ομάδα συγκέντρωσε  τα δεδομένα και παρουσίασε  τα συμπεράσματα της έρευνάς της

 

  1. Συντήρηση

Στο πλαίσιο του σχεδίου εργασία  τα παιδιά ασχολήθηκαν  με τη συντήρηση κεραμικών αντικειμένων, καθώς για τη συντήρηση άλλου είδους ευρημάτων (  μεταλλικά, λίθινα κ.α.). Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τα βασικά στάδια της συντήρησης, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά.

Συντηρητές :Το  πρώτο στάδιο της συντήρησης  είχε  υλοποιηθεί στο χώρο της ανασκαφής  με τον καθαρισμό – πλύσιμο των ευρημάτων.Κατόπιν καθαρίστηκαν  προσεχτικά  τα ευρήματα, χρησιμοποιώντας μαλακά βουρτσάκια, πινέλα και βαμβάκι εμποτισμένο σε νερό.Στη συνέχεια συνταίριασαν   με χαρτοταινία   τα  όστρακα προς συγκόλληση και  συμπλήρωσαν , με γύψο  , κομμάτια που λείπουν από το  αγγείο .Ύστερα   έκαναν   αισθητική αποκατάσταση   του  αγγείου , χρωματίζοντας το γύψο.

Τέλος  συμπλήρωσαν  τα δελτία συντήρησης (ειδικές καρτέλες), όπου καταγράφονται τα διάφορα στάδια που ακολουθήθηκαν για τη συντήρηση ενός αντικειμένου, επισυνάπτοντας και τις σχετικές φωτογραφίες.

  1. Καταγραφή – Μουσειακή έκθεση

Στην ενότητα αυτή όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν  πρώτα από το στάδιο της καταγραφής, έχοντας το ρόλο των αρχαιολόγων – μελετητών και στη συνέχεια ανέλαβαν , ως μουσειολόγοι, την οργάνωση μιας μουσειακής έκθεσης.

Κατά την καταγραφή οι μαθητές εργάστηκαν ανά δύο. Έχουν μπροστά τους από ένα  «εύρημα» το οποίο έπρεπε  να καταγράψουν, συμπληρώνοντας όλα τα στοιχεία σε ειδική καρτέλα (δελτίο καταγραφής).   Στη συνέχεια το φωτογράφισαν  και επικόλλησαν  τη φωτογραφία στο δελτίο καταγραφής.

Στο επόμενο στάδιο οι μαθητές εργάστηκαν  σε μια ομάδα που θα αναλάβει το σχεδιασμό της   μουσειακής έκθεσης. Δηλαδή :

  • ποια ευρήματα θα εκτεθούν
  • τη διάταξη και τον τρόπο έκθεσής τους
  • τις λεζάντες με τις σύντομες πληροφορίες για το κάθε έκθεμα
  • την επιλογή του χώρου που θα γίνει η έκθεση

Στα παρακάτω βίντεο έχετε τη δυνατότητα να δείτε τι έγινε στη δεύτερη ενότητα του σχεδίου εργασίας καθώς και την ”Έκθεση των ευρημάτων ‘

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Το σχέδιο εργασίας «Ένα ταξίδι στο παρελθόν » έχει ως θέμα την αρχαιολογική έρευνα και την πορεία των ευρημάτων από την αποκάλυψή τους κατά την ανασκαφή μέχρι την έκθεσή τους σε ένα μουσείο, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων επιστημόνων και ειδικοτήτων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν στην πράξη πως γίνεται μια αρχαιολογική ανασκαφή. Για πρώτη φορά έγιναν μικροί αρχαιολόγοι σκάβοντας σε χωμάτινο χώρο του προαυλίου για να βρουν τα κρυμμένα σπασμένα αντίγραφα που είχαν φτιάξει, να τα συναρμολογήσουν, να τα συντηρήσουν και έπειτα να τα εκθέσουν. Τις αγγειογραφίες στα πήλινα πινάκια που βρέθηκαν στην ανασκαφή ζωγράφισαν: η μαθήτρια Ορνέλα Μπουσπέρνι και ο μαθητής Χαρχαντής Παύλος .

Δημιουργός: geocharcha, στις: 27-09-2019, διάρκεια: 00:06:44

 

ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ

Τα εκθέματα προέρχονται : A. από την προσομοίωση ανασκαφής που πραγματοποίησαν οι μαθητές σε χώρο της αυλής του σχολείου B. από δημιουργίες μαθητών

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ

e taxi logo

e – me

login logo

sch.gr

cropped Logo 200x72
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση