Η γιορτή για την επέτειο της Επανάστασης του 1821
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 οι μαθητές /τριες της Ε΄ τάξης και ο δάσκαλός τους κ. Χαρχαντής Γεώργιος παρουσίασαν τη γιορτή για την επέτειο της επανάστασης του 1821. Δεν επρόκειτο όμως για μια συνηθισμένη γιορτή, αφού η γνωστή σε όλους ιστορία της επανάστασης παρουσιάστηκε στους μαθητές του σχολείου μέσω μιας μικρής θεατρικής παράστασης. Οι σκηνές αυτής της παράστασης είχαν σαν κεντρικό στοιχείο τους πίνακες ζωγραφικής (πορτρέτα ) των ηρώων της επανάστασης και πρωταγωνιστές αυτών ήταν οι ίδιοι οι μαθητές . Έτσι παρουσιάστηκε μια γιορτή για την εθνική επέτειο από μία διαφορετική προοπτική.
Το πολύ ενδιαφέρον ήταν η όλη προσέγγιση των πεπραγμένων της Επανάστασης όσον αφορά όχι μόνο στα κατορθώματα και στη δύναμη ψυχής των Ελλήνων αλλά και στην εκτενή αναφορά της συμπεριφοράς των ίδιων ανθρώπων στους αγωνιστές και πρωτοπόρους της Επανάστασης. Κάτι που δυστυχώς δεν αναφέρεται ποτέ . Κάτι που θα έπρεπε, γιατί η χιλιοειπωμένη πρόταση ότι πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας, ενώ είναι τόσο σημαντική, δεν λαμβάνεται υπόψιν από κανέναν.
Οι μαθητές τόνισαν ιδιαίτερα μέσα από τα κείμενα και τα τραγούδια τα κατορθώματα και τις επιτυχίες των Ελλήνων όσο ήταν ενωμένοι στην Επανάσταση αλλά και το πώς “πληρώθηκαν” οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ο οποίος είπε: “ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΤΙ ΠΡΟΣΚΥΝΑΤΕ; ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ, ΟΡΘΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ!” Κι όμως οι Έλληνες μετα το 1821, τον φυλάκισαν σε μία τρύπα… ‘Οπως κάνουν στους εχθρούς… ή όπως της Μαντώς Μαυρογένους που διωκόμενη και λησμονημένη πέθανε φτωχή στην Πάρο αλλά και της Δόμνας Βισβίζη που έζησε τα τελευταία της χρόνια πάμφτωχα με μια σύνταξη 30 δραχμών σε ένα σπίτι χωρίς πόρτες και παράθυρα στο Ναύπλιο.
Θέλει τόλμη και παιδεία να βλέπεις τα άσχημα της ιστορίας σου και να διδάσκεσαι από αυτά για μια καλύτερη προσέγγιση, μια καλύτερη αντιμετώπιση και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι μαθητές της Χορωδίας διάνθισαν τη γιορτή με τραγούδια όπως το «Δέκα παλικάρια στήσανε χορό » του Μάνου Λοΐζου , το « Ένα παλικάρι είκοσι χρονών » και το « Να ‘τανε το 21 » της Σώτιας Τσώτου .
Επίσης δεν έλειψαν και οι παραδοσιακοί χοροί όπου την επιμέλεια τους είχε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής , κος Λάτος Γεώργιος .
Για τη σκηνογραφία συνεργάστηκαν ο δάσκαλος της Ε΄ τάξης κ. Χαρχαντής Γεώργιος , η καθηγήτρια των Εικαστικών κ. Πότσαρη Άννα καθώς και καθηγήτρια της Θεατρικής Αγωγής κ. Μπόρη Έφη .
Θερμές ευχαριστίες ανήκουν σε όλους τους μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης για την πολύ καλή συνεργασία και την αφοσίωση που έδειξαν στην οργάνωση της γιορτής.
Πρόσφατα σχόλια