Από την ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΑΛΕΞΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Π.Ε.Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ παραλάβαμε το παρακάτω κείμενο :
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 18 Νοεμβρίου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας, τα δύο σεμινάρια που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας μέσω της Υπευθύνου Πολιτιστικών Θεμάτων και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Θήβας «Ο Πίνδαρος». Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών αποδεικνύει από τη μια την ανάγκη επιμόρφωσης του κλάδου σε θέματα πολιτισμού και από την άλλη τη βαθιά του πλέον πεποίθηση ότι η προσέγγιση της γνώσης μέσω των τεχνών αλλά και η ίδια η καλλιτεχνική δημιουργία – ειδικά στις μέρες μας – αναβαθμίζουν τη σχολική καθημερινότητα. Επιβεβαιώνει ότι υπάρχει έντονη ανάγκη να περάσουμε από τις τυποποιημένες και «βαλσαμωμένες» σχολικές γιορτές του παρελθόντος στις σύγχρονες πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου όπου αναδεικνύονται η διαθεματικότητα, η διαπολιτισμικότητα, η διακειμενικότητα, η ομαδοσυνεργατική και βιωματική μάθηση και η μαθητοκεντρική διδασκαλία. Το σχολείο αρχίζει πλέον να αντιστέκεται στην αναπαραγωγή στερεοτύπων, στη βαρετή επανάληψη, στον έντονο διδακτισμό και στην πλασματική αναβίωση μηνυμάτων. Οι εκδηλώσεις πολιτισμού στα σχολεία γίνονται από τα παιδιά, με τα παιδιά και για τα παιδιά, για να εκφράσουν τον ψυχικό τους κόσμο και τα αισθήματά τους, να ενεργοποιήσουν τις λανθάνουσες ή ανέκφραστες καλλιτεχνικές τάσεις τους, για να επικοινωνήσουν με τους άλλους και να αισθανθούν τη χαρά της δημιουργίας και της συνεργασίας. Όλα αυτά σε πλήρη σύμπνοια και συμφωνία βέβαια με τις αρχές του Σχολείου και τις ιδέες και αξίες που εμπεριέχονται στο ουσιαστικό μήνυμα του κάθε φορά εορτασμού.
Στα παραπάνω πλαίσια οργανώθηκαν τα συγκεκριμένα σεμινάρια όπου προσεγγίστηκε το κείμενο του Χρήστου Μπουλώτη «Το δάσος που ταξίδευε» με θεατρικές τεχνικές και διαδραστικές μεθόδους. Μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς και το θεατρικό παιχνίδι αναδύθηκαν διάλογοι και στήθηκαν σκηνές οι οποίες κατά την εξέλιξη του σεμιναρίου εμπλουτίστηκαν και με άλλους παραστασιολογικούς κώδικες (μουσική, κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα, φωτισμό, βιντεοπροβολή). Η ταλαντούχα ηθοποιός και εμψυχώτρια κ. Έλενα Μαρσίδου κατάφερε να αξιοποιήσει τον αυθορμητισμό, την πλούσια φαντασία, την ευρηματικότητα και πάνω από όλα τη δημιουργική διάθεση των συμμετεχόντων και να τους οδηγήσει στο στήσιμο μιας γιορτής μέσα από πραγματικά «απρόβλεπτες συναντήσεις» και πρωτότυπες επιλογές. Στους επιμορφωμένους δόθηκε πλούσιο ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό με την υποχρέωση να το αναπαράγουν για τα σχολεία τους.
Αξίζει να τονιστεί η «αυθόρμητη» και αναπάντεχη προσέλευση στα σεμινάρια κάποιων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ευαισθητοποιημένων σε θέματα πολιτισμού και τέχνης καθώς και η άψογη συνεργασία τους με δασκάλους και νηπιαγωγούς.
Τα σεμινάρια έκλεισαν με τον κύκλο της αξιολόγησης, μέσα σε ένα κλίμα γενικής ευχαρίστησης όπου δόθηκε η δυνατότητα να ακουστούν διάφορες απόψεις και κυρίως να διατυπωθεί το αίτημα – που δεσμεύτηκα να μεταφέρω στο Διευθυντή Π. Ε. Ν. Βοιωτίας καθώς και στον Προϊστάμενο Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π. Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας – για ένα μόνιμο Θεατρικό Εργαστήρι που όχι μόνο θα ενισχύει το έργο των εκπαιδευτικών εμπλουτίζοντάς τα διδακτικά τους εργαλεία, αλλά θα δώσει και στους ίδιους τη δυνατότητα να εκφραστούν, να αναδείξουν ενδιαφέροντα και δεξιότητες, να δημιουργήσουν ανακαλύπτοντας τόπους και τρόπους αλλά κυρίως να γνωριστούν αληθινά και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά…
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.