Σχετικά με το TCExam και πώς τα έχασα όλα!

Τι μπορεί να πάθει κανείς μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα….

Εδώ και μια εβδομάδα προσπάθησα να φτιάξω online διαγωνίσματα για τους μαθητές μου στον προσωπικό μου ιστοχώρο. Δοκίμασα αρκετά προγράμματα και λύσεις. Ακόμα και προγράμματα που δουλεύουν στα Windows με σκοπό να εκτελεστούν στο τοπικό δίκτυο του εργαστηρίου.

Δυο από τα προγράμματα που τελικά κατέληξα ήταν τα: TCExam και Testmaker

Και τα δυο χρησιμοποιούν τη MySQL και είναι σε PHP.

Δοκίμασα αρχικά το TCExam (έκδ. 11.1.019). Μετά την εγκατάσταση είδα ότι είχε πολλά προβλήματα με τους Ελληνικούς χαρακτήρες (παρότι είναι πολύγλωσσο). Επίσης δεν κατάφερα να δημιουργήσω τα διαγωνίσματα μέσα από τις ερωτήσεις που δημιούργησα. Άλλο ένα θέμα ήταν η προβληματική δημιουργία χρηστών με αυτόματο τρόπο. Τελικά το άφησα και τα τεστς τα δημιούργησα με το Testmaker.

Το Testmaker είναι δίγλωσσο (Αγγλικά και Γερμανικά, οι δημιουργοί είναι Γερμανοί). Μόλις το εγκατέστησα στο site μου διαπίστωσα ότι είχε πρόβλημα με τους Ελληνικούς χαρακτήρες. Έκανα αρκετές αλλαγές στα αρχεία του σε ότι αφορά την κωδικοσελίδα (έβαλα ISO-8859-7 που αντιστοιχεί στην Ελλάδα) και είδα ότι δούλευε καλά εκτός από τα ελληνικά γράμματα με τόνους. Γενικά είναι αρκετά δύσχρηστο σε ότι αφορά στα αποτελέσματα και στην διαχείριση των τεστ. Μη έχοντας άλλη λύση το χρησιμοποίησα.

Δημιούργησα με αρκετή δυσκολία τα τεστ και οι μαθητές μου τα έτρεξαν δίνοντας ο καθένας τους έναν κωδικό (ΤΑΝ) που μπορείς να δημιουργήσεις για κάθε τεστ και κάθε χρήστη που θες να το εκτελέσει.

Κάποια στιγμή, την περασμένη Παρασκευή (25/2), είδα ότι το TCExam έβγαλε μια πιο καινούρια έκδοση (11.1.021) και είδα αρκετές διορθώσεις. Το κατέβασα λοιπόν και το εγκατέστησα από την αρχή στο site. Τι τό ‘θελα; Μια χαρά ήμουνα με τα τεστ που τα παιδιά έκαναν !!

Γιατί το λέω;

Το πρόγραμμα εγκατάστασης του TCExam στην αρχική οθόνη που ζητά τα στοιχεία της βάσης δεδομένων (hostname, username κλπ) έχει και προεπιλεγμένες τις εξής επιλογές:

Drop Existing Database? (√)
Create New Database? (√)

Το λάθος μου ήταν ότι θεώρησα (κακώς, αλλά συνήθως έτσι γίνεται) ότι αναφερόταν στους πίνακες της βάσης δεδομένων που ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ και ΟΧΙ ΟΛΗ ΤΗ ΒΑΣΗ !!!

Τα άφησα λοιπόν τσεκαρισμένα και το αποτέλεσμα ήταν ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΤΗΚΑΝ!!!

Δηλ. τα έχασα όλα !!! Τι το ‘θελα; Αντί να κάνω αντίγραφα στη βάση και να κοίταζα τα τεστ που τα παιδιά είχαν κάνει και να τους βάλω τους βαθμούς ήθελα αναβαθμίσεις και εγκαταστάσεις.

Ο φίλος Μέρφυ χτύπησε τη βάση μου…

Προσοχή λοιπόν σε όσους το χρησιμοποιήσουν.

Μετά από όλα αυτά δημιούργησα και δεύτερη βάση δεδομένων (δεν ήξερα ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερες από μια βάσεις) και είμαι ήσυχος.

Το Σαβ/κο που μας πέρασε ξαναδημιούργησα τα τεστ με το TCExam (η έκδοση που έβαλα δουλεύει καλύτερα) και τα παιδιά χτες και σήμερα δέχτηκαν να τα ξανακάνουν …. όλοι μας περιμέναμε ότι (λογικά) θα έγραφαν καλύτερα … Για να δούμε

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2011/03/01/%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-tcexam-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%84%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%b1%cf%83%ce%b1-%cf%8c%ce%bb%ce%b1/

1 ping

  1. […] ώρες (συνολικά) μέχρι να φτιάξω τη βάση δεδομένων μετά το πρόβλημα που μου προέκυψε (… ο χρόνος αναμονής για να στέλνω τα δεδομένα ήταν […]

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση