Πώς άρχισαν οι … δυαδικές μου σκέψεις (μέρος 3ο)

[important]εδώ …
το 2ο μέρος
[/important]

Αγόρασα λοιπόν το CASIO PB-1000 τον Απρίλιο του 1987. Με πολλά “καλούδια”. Επέκταση μνήμης 32ΚΒ, τη μονάδα με τη δισκέτα, την παράλληλη θύρα και την σειριακή (RS-232C).

casio pb1000

Το CASIO PB-1000

και μαζί με τον οδηγό δισκέτας:

casio pb-1000 with drive

Το CASIO PB-1000 μαζί με το disk drive

Θα μου πει κάποιος:

“Καλά, τόσοι υπολογιστές κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή. Αυτόν διάλεξες;”

Δεν ξέρω, αλλά μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ήξερα από την αρχή ότι δεν θα είχε παιχνίδια και έξτρα λογισμικό. Τα παιχνίδια δεν με ενδιέφεραν, έτσι κι αλλιώς. Σπάνια έπαιζα και ακόμα πιο σπάνια είχα και υψηλά σκορ. Ήθελα να “παίξω” μαζί του, Να δω πώς προγραμματίζεται και τι μπορούσα να κάνω με ένα τόσο μικρό υπολογιστή.

Για καλή μου τύχη ένας που δούλευε στην αντιπροσωπεία της CASIO, μου έδωσε 2 βιβλία. Το ένα ήταν το Technical Reference για το PB-1000 με πολύ λεπτομερείς αναφορές (και προγράμματα) για όλη τη δομή του. Προγράμματα και στην BASIC και στην ASSEMBLY (τη δική του). Το άλλο βιβλίο είχε προγράμματα από ένα παλιότερο (που επίσης σκεφτόμουν να αγοράσω, αλλά τελικά κατέληξα στο PB-1000), το FP-200

ΤΟ CASIO FP-200 ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ

ΤΟ CASIO FP-200 ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ

Από έναν συνάδελφό μου είχα και αρκετά προγράμματα από ένα άλλο CASIO, τον PB-700

CASIO PB-700

CASIO PB-700

Δείτε στο μικρό βίντεο το CASIO PB-1000 σε λειτουργία μαζί με το floppy disk (MD-100)

Δείτε και μια παρουσίαση σχετικά με τα προγραμματιζόμενα κομπιουτεράκια της εποχής:

 

 Τεχνικές πληροφορίες του PB-1000:

pb-1000 technical specs

 και 4x4 touch screen keys

CPU: HD61700 (Hitachi)

cpu specs

 Disk drive:

disk_drive_specs

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε:

Επίσης:

[important]Στην ιστοσελίδα: http://www.pisi.com.pl/piotr433/index.htm#pb1000 θα βρείτε πολύ λεπτομερείς αναφορές καθώς επίσης και λογισμικό. Μάλιστα, θα βρείτε και έναν emulator με τον οποίο θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το PB-1000 μαζί με τον οδηγό δισκέτας του (τον MD-100) ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ!! Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες εδώ: http://www.pisi.com.pl/piotr433/pb1000ee.htm Εννοείται φυσικά ότι τον έχω χρησιμοποιήσει και μάλιστα πέρασα και προγράμματα που είχα αποθηκεύσει-τυπώσει. Στην ίδια σελίδα, http://www.pisi.com.pl/piotr433/index.htm θα βρείτε πολλές πληροφορίες και για άλλα μοντέλα, όπως πχ. τον PB-700 και τον PB-2000C που ήταν ο διάδοχος του PB-1000 (έχει και για αυτόν emulator)
Άλλη μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα που έχει πολλαπλό emulator για πολλά προγραμματιζόμενα (Sharp, Casio κ.ά)  είναι: http://pockemul.free.fr/index.php/download[/important]

Ασχολήθηκα πάρα πολύ μαζί του. Κατανόησα, πέρα από την (δική του) C61 BASIC, την αρχιτεκτονική του και την assembly. Είχε αρκετές δυνατότητες και με τη βοήθεια του βιβλίου (Technical Reference) έφτιαξα αρκετές εφαρμογές. Πχ. Δημιουργία Ελληνικών χαρακτήρων (και χρήση τους-εκτύπωσή τους μέσα από τα προγράμματα), πλήρη μελέτη συναρτήσεων (μπορούσες να ορίσεις τον τύπο της συνάρτησης), επίλυση οποιουδήποτε συστήματος γραμμικών εξισώσεων, δημιουργία απλών λογιστικών φύλλων με συγκεντρωτικά έσοδα-έξοδα ανά μήνα ή/και έτος (για δική μου χρήση), κ.ά. Επίσης κατάφερα να φτιάξω μικρά παιχνίδια (κρεμάλα, πόκερ, κ.ά). Στην παραπάνω ιστοσελίδα με τον emulator, υπάρχει και ένα παιχνίδι (με χρήση της assembly) που παίζει το γνωστό tetris. Επίσης, κατάφερα να τυπώνω πλήρη κατάλογο περιεχομένων των δισκετών, ακόμα και να “κλειδώνω” τις δισκέτες ώστε αν κάποιος αντέγραφε ένα πρόγραμμα από τη δισκέτα, να μην λειτουργεί (πειρατικό αντίγραφο)!!

Το PB-1000 το έχω ακόμα και λειτουργεί άψογα. Το ανοίγω καμιά φορά για να θυμάμαι τα παλιά. Τόσες ώρες μαζί του δεν ξεχνιούνται εύκολα… Πολλές φορές χρησιμοποιώ και τον emulator στο pc. Δουλεύει πολύ καλά.

Στα χρόνια αυτά εργαζόμουν σε φροντιστήρια και σε ένα από αυτά είχαν ήδη τον TULIP PC COMPACT:

TULIP PC COMPACT

TULIP PC COMPACT

Παράλληλα λοιπόν έφτιαχνα και κάποιες εφαρμογές για το φροντιστήριο. Όπως διαχείριση μαθητολογίου. Ο Tulip στην αρχή ήταν χωρίς σκληρό δίσκο, με 2 δισκέτες 5 ¼”. Μάλιστα είχε και μια σειρά δισκετών με τα Windows 1.0 !! Δυστυχώς όμως δεν μπορούσαμε να τα δούμε (δεν είχε σκληρό δίσκο). Μέχρι που κάποια στιγμή πήραμε και τα είδαμε. Γραφικό περιβάλλον … ποντίκι !! Αξέχαστες εμπειρίες.

Το 1994 αγόρασα το πρώτο μου laptop. Τον ….

[notice]Συνέχεια ….
στο 4ο μέρος
[/notice]

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2013/09/28/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%cf%85%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-3/

1 σχόλιο

  1. Ωραία μας τα είπες μέχρι εδώ… και πολύ καλό υλικό έχεις μαζέψει. Περιμένουμε τώρα και την συνέχεια.

    Προς το παρόν βρήκα κάποια κοινά σημεία: Τον αρχικό σου Casio (ένα παρόμοιο μοντέλο αγόρασα κι εγώ στην Γ Λυκείου τότε) και τον Tulip (!!!) έχω δουλέψει κι εγώ με αυτό το μοντέλο.

    Από την Gigatronics σαν να θυμάμαι ένα μοντέλο που το έλεγαν PYTHIA; Μπορεί και να κάνω λάθος.

    Για μένα ο πρώτος υπολογιστής που είδα, σε σπίτι φίλου πάντα, ήταν ο ZX-81 και αργότερα ο Spectrum. Από κει και πέρα στο Πανεπιστήμιο δουλέψαμε με IBM PC XT, Apple II και Mainframes σε UNIX και Solaris.

    Στο Πανειστήμιο είδα και τον πρώτο Macintosh με γραφικό περιβάλλον και ποντίκι και δισκέτα 500ΚΒ! Ουάου!

    Το γραφικό περιβάλλον δεν το είχαμε περί πολλού τότε θυμάμαι. Ημασταν “προγραμματιστές” βλέπεις και τα γραφικά ήταν για τους “άσχετους”. Χα χα χα χα.

    Πάντως λεφτά δεν υπήρχαν τότε (όπως και τώρα μάλλον) και οι υπολογιστές ήταν ακριβοί. Τον πρώτο δικό μου υπολογιστή τον πήρα το 1994 παρακαλώ.

    Πριν είχα έναν παλιό δανεικό (κι αγύριστο) για δυο χρόνια κι εκεί έκανα προγράμματα σε DBASE IV και CLIPPER για να συμπληρώνω το είσόδημα.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση