Νοέμβριος 2010 αρχείο

Ασφαλής και υπεύθυνη online συμπεριφορά για παιδιά και νέους

Οι κίνδυνοι από τη χρήση της τεχνολογίας συχνά προσδιορίζονται από την ανθρώπινη συμπεριφορά και όχι από τις ίδιες τις τεχνολογίες. Τα παιδιά και οι νέοι που συνήθιζαν να μιλούν σε αγνώστους, να παρενοχλούν ή να κάνουν πράγματα σε μικρότερα (ηλικιακά) παιδιά υπήρχαν πολύ πριν το Διαδίκτυο. Η τεχνολογία έχει, ωστόσο, αυξήσει την επίπτωση αυτών των …

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2010/11/30/%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%ae%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%8d%ce%b8%cf%85%ce%bd%ce%b7-online-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%cf%85%cf%82/

Είδατε κάτι παράνομο στο internet; Είναι πολύ απλό…

Το Διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία από εκατομμύρια ανθρώπους. Χρησιμοποιείται επίσης όμως και για τη διανομή περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο ή επιβλαβές. Εφόσον ο κυβερνοχώρος δεν έχει εθνικά όρια, παράνομες δραστηριότητες μπορούν εύκολα να βρουν “εικονικό καταφύγιο” σε αυτό το μέσο. Πρωταρχικό μέλημα της SafeLine είναι η εξάλειψη από το Διαδίκτυο περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου.

Ποιο είναι το πρόβλημα.

Το Διαδίκτυο είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται για μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων όπως η ψυχαγωγία, η επικοινωνία, η έρευνα κτλ. Δεν περιορίζεται σε σύνορα, χρησιμοποιείται από τον καθένα (ανεξαρτήτως ηλικίας, τοποθεσίας, σεξουαλικών προτιμήσεων, πολιτικών πεποιθήσεων κλπ). Η αίσθηση της ελευθερίας που αποπνέει χρησιμοποιείται παρόλαυτά από ορισμένους χρήστες με επίβουλο τρόπο και έτσι εμφανίζονται δραστηριότητες που κάποιες φορές χαρακτηρίζονται παράνομες για την Ελληνική Nομοθεσία. Οι δραστηριότητες αυτές περιγράφονται λεπτομερώς παρακάτω.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2010/11/28/%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%84%ce%b5-%ce%ba%ce%ac%cf%84%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-internet-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%bb%cf%8c/

e-πορνογραφία ανθεί

Λεωφόρους για τον κόσμο του πορνό από την άνεση του σπιτιού άνοιξε το γρήγορο Ιnternet ανατρέποντας τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης του περιεχομένου μιας χρυσοφόρας βιομηχανίας

Η εξάπλωση του γρήγορου Ιnternet έχει φέρει τεράστιες αλλαγές στην παραγωγή, στη διάθεση και στην κατανάλωση της πορνογραφίας. Ως πριν από λίγα χρόνια η επαφή με την πορνογραφία απαιτούσε επισκέψεις σε κακόφημα σινεμά και σε «κρυφές» αίθουσες εξειδικευμένων βιντεοκλάμπ, ενώ στοίβες από πορνοπεριοδικά έπρεπε να κρύβονται κάτω από τα κρεβάτια ή στις σκοτεινές γωνιές των ντουλαπιών. Σήμερα κάθε νοικοκυριό που διαθέτει πρόσβαση στο Ιnternet έχει εν δυνάμει πρόσβαση και σε ένα παράλληλο πορνοσύμπαν, όπου το υλικό που ικανοποιεί ακόμη και τα πλέον διεστραμμένα γούστα απέχει μόνο ένα κλικ στον υπολογιστή.

Οι αλλαγές στην κατανάλωση της πορνογραφίας με την εξάπλωση του Διαδικτύου είναι «κοσμογονικές», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Λίζα Τσαλίκη, λέκτωρ στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι χρήστες του Ιnternet, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, μπορούν, όπως τονίζει η κυρία Τσαλίκη, «να έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό χωρίς τον κίνδυνο να τους δουν οι άλλοι. Από την άνεση του σπιτιού τους καταναλώνουν το περιεχόμενο της αρεσκείας τους και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και να προσεταιριστούν με άλλους χρήστες που καταναλώνουνανάλογο περιεχόμενο». Το πρόβλημα αφορά βέβαια την ευκολία πρόσβασης των ανηλίκων στην πορνογραφία που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογίες. Γιατί μπορεί η εξάπλωση της κατανάλωσης πορνογραφικού υλικού από ενηλίκους να έχει ενδιαφέρον από κοινωνιολογική άποψη, η έκθεση όμως ενός παιδιού σε τέτοιο υλικό είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση και πολύ συχνά χρήζει της παρέμβασης των αρμοδίων αρχών.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2010/11/28/e-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bd%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%b5%ce%af/

ΑΠΟΡΙΑ …

Μπορεί να μου πει κάποιος αν το blog:

“Ιστολόγιο Ομάδας ανάπτυξης blogs.sch.gr”, στο οποίο είμαστε αρκετοί που το παρακολουθούμε, ενημερώνεται από κάποιον ή … έχει μείνει στην τύχη του;;

Ποιοι μπορούν να μας βοηθούν εδώ μέσα; Τόση φασαρία για τα ψηφιακά σχολεία και τα e-books, τα blogs, τις σχολικές ιστοσελίδες και τα forums. Όλα καλά και ωραία … αλλά … μήπως κάποιοι πρέπει να τα στηρίξουν; Ή μήπως πρέπει να παίρνουμε τηλ. στο Help Desk για να ρωτήσουμε απλά πράγματα;

Θα με πείτε γκρινιάρη; Ε… δεν πειράζει … μπορεί να έχετε και δίκιο αλλά …. γι’ αυτό υπάρχει το ιστολόγιο… για να λέμε την άποψή μας, τις σκέψεις μας.

Πάντως, χωρίς να σπάσεις αβγά … ομελέτα ΔΕΝ φτιάχνεις. Αυτό ξέρω εγώ.

Σας ευχαριστώ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2010/11/26/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1/

Ένα καλό μάθημα για όλους μας.

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του μ’ ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:

– Είναι γεμάτο το βάζο;

Και οι μαθητές απάντησαν:

– Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και άρχισαν να γεμίζουν τα κενά ανάμεσα στις πέτρες.
Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:

– Είναι γεμάτο το βάζο;

Και οι μαθητές απάντησαν: …συνέχεια…

– Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά ανάμεσα στις πέτρες και τα βότσαλα. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:

– Είναι γεμάτο το βάζο;

Οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν:

– Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:

– Είναι γεμάτο το βάζο;

Οι μαθητές αυτή τη φορά, γέλασαν και είπαν:

– Ναι, είναι γεμάτο.

Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.

Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας, η οικογένεια, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, η υγεία σας, οι καλοί σας φίλοι. Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.

Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα στη ζωή σας, όπως οι σπουδές, η δουλειά σας, το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας τα στερεοφωνικά σας. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά στη ζωή σας.

Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πολύ μικρά της ζωής. Αν βάλεις πρώτα άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες, ούτε για τα βότσαλα.

Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τη σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε με τους φίλους σας.

Πάντα θα υπάρχει χώρος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας, τα στερεοφωνικά σας. Όμως, να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα.

Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες.

Οι μαθητές έμειναν άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε:

– Καλά και η μπύρα τι αντιπροσωπεύει;

Ο καθηγητής γελώντας του απαντά:

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2010/11/26/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8c-%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82/

Κοίτα με στα μάτια …

Αυτή είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές διαφημίσεις που είδα.

Υπάρχουν δημιουργοί, που τολμούν !!!
“Κοίτα με στα μάτια … Είπα στα μάτια μου. ”

CAP48 (Οργανισμός για την Απασχόληση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες)

δείτε….

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2010/11/26/%ce%ba%ce%bf%ce%af%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%b1/

116-111: “Μη σηκώνεις μόνος σου το βάρος. Σήκωσε το ακουστικό σου”

“Μη σηκώνεις μόνος σου το βάρος. Σήκωσε το ακουστικό σου. Η κλήση είναι δωρεάν από σταθερό ή κινητό”

Το μήνυμα είναι σαφές και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους μέχρι 18 ετών που νοιώθουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο και αναζητούν κάποιον, που θα μπορούσε να τους ακούσει και να τους βοηθήσει.

Ο τηλεφωνικός αριθμός είναι εύκολος, το 116 -111, και από την άλλη μεριά του τηλεφώνου απαντά ένας από τους δέκα ειδικούς της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).

Είναι η “Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων”, που απαντά με τον ίδιο αριθμό σε 14 χώρες της ΕΕ με στόχο να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στους νέους.

Εδώ και εννέα μήνες λειτουργεί και στην Ελλάδα μέσω της ΕΨΥΠΕ.

“Ένας αριθμός μιλά με την καρδιά σου” είναι ο τίτλος του φυλλαδίου ενημέρωσης, που εξέδωσε η ΕΨΥΠΕ καλώντας τους νέους να ανοίξουν την καρδιά τους για ό τι σκιάζει τη ζωή τους”
“Για εμάς όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, είναι το ίδιο σημαντικά. Μη διαστάσεις, λοιπόν, να τηλεφωνήσεις αν έχεις ανησυχίες για το μέλλον του, αν βρίσκεις δυσκολίες στη σχέση με τους γονείς, ή τους φίλους σου, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στην οικογένεια, όπως χωρισμός γονιών ή θάνατος αγαπημένου προσώπου, ή απλά νιώθεις φοβισμένος”

Με αυτά τα λόγια οι ειδικοί του συμβουλευτικού τηλεφωνικού κέντρου καλούν τα παιδιά και τους εφήβους να μη σηκώνουν μόνοι τους το βάρος.

“Μπορούμε να σε ακούσουμε. …συνέχεια…Ξέρουμε να σε βοηθήσουμε. Αν θέλεις τηλεφώνησε ανώνυμα. Για κάθε κλήση τηρούμε απόλυτη εχεμύθεια. Με ένα τηλεφώνημα έχεις δίπλα σου ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ανθρώπους, που μπορούν να καταλάβουν καλύτερα από τον καθένα πώς νιώθεις και γνωρίζουν πώς να σε καθοδηγήσουν προς τις καλύτερες δυνατές λύσεις”.

Το 116 – 111 λειτουργεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή από τις 13:30 έως τις 20:30 και το Σάββατο από τις 9:30 έως τις 14:00 .

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2010/11/26/116-111-%ce%bc%ce%b7-%cf%83%ce%b7%ce%ba%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%ac%cf%81%ce%bf%cf%82/

Multitasking: Προσοχή, καίει τον εγκέφαλο

Πόσες διακοπές θα μεσολαβήσουν μέχρι να διαβάσετε αυτό το άρθρο; Τηλέφωνα, ίντερνετ, ραδιόφωνο, τηλεό­ραση, μαγείρεμα, τουαλέτα. Τί απ’ όλα αυτά θα κάνετε σωστά και ολοκληρωμένα; Τίποτα, ούτε καν την ανάγνωση αυτού του άρθρου. Που πραγματεύεται ακριβώς αυτό: την ταυτόχρονη ενασχόληση με χιλιάδες πράγματα, το βομβαρδισμό του εγκεφάλου μας με χιλιάδες πληροφορίες που είναι αδύνατο να ταξινομηθούν / αξιολογηθούν / απομνημονευθούν. Ακούγεται σαν σχέδιο εξόντωσης…

Η εγωκεντρική «γενιά Χ» του τέλους του 20ού αιώνα ενη­λικιώθηκε, χρεώθηκε, «κάη­κε» ή αποτοξινώθηκε. Οι σύγ­χρονοι έφηβοι έχουν ήδη ο­νομαστεί «γενιά Μ» / multitasking generation, από τη ζογκλερική τους ικανότητα να χειρίζονται πολλές συσκευές και πληρο­φορίες ταυτόχρονα. Το multitasking δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική έννοια της πολυπραγμοσύνης. Η δεύτερη ονομασία τους είναι «ψηφιακοί ιθαγενείς» / digital natives ή ψηφιακή γενιά / net-gen. Είναι τα παιδιά που μεγάλωσαν έχοντας πρόσβα­ση στο ίντερνετ, που εξοικειώθηκαν πρώ­τα με την οθόνη και το πληκτρολόγιο και μετά με το χαρτί και το μολύβι.

Η 16χρονη Κατερίνα έχει κλειστεί στο δωμάτιό της ….

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2010/11/26/multitasking-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%ad%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%bf/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση