Είδατε κάτι παράνομο στο internet; Είναι πολύ απλό…

Το Διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία από εκατομμύρια ανθρώπους. Χρησιμοποιείται επίσης όμως και για τη διανομή περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο ή επιβλαβές. Εφόσον ο κυβερνοχώρος δεν έχει εθνικά όρια, παράνομες δραστηριότητες μπορούν εύκολα να βρουν “εικονικό καταφύγιο” σε αυτό το μέσο. Πρωταρχικό μέλημα της SafeLine είναι η εξάλειψη από το Διαδίκτυο περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου.

Ποιο είναι το πρόβλημα.

Το Διαδίκτυο είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται για μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων όπως η ψυχαγωγία, η επικοινωνία, η έρευνα κτλ. Δεν περιορίζεται σε σύνορα, χρησιμοποιείται από τον καθένα (ανεξαρτήτως ηλικίας, τοποθεσίας, σεξουαλικών προτιμήσεων, πολιτικών πεποιθήσεων κλπ). Η αίσθηση της ελευθερίας που αποπνέει χρησιμοποιείται παρόλαυτά από ορισμένους χρήστες με επίβουλο τρόπο και έτσι εμφανίζονται δραστηριότητες που κάποιες φορές χαρακτηρίζονται παράνομες για την Ελληνική Nομοθεσία. Οι δραστηριότητες αυτές περιγράφονται λεπτομερώς παρακάτω.

Παιδική πορνογραφία

Για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να φανταστούν εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά και για το λόγο αυτό δεν κατανοούν τον όρο «παιδική πορνογραφία». Σε κάποιες χώρες χρησιμοποιείται και ο όρος «εικόνες σεξουαλικής κακομεταχείρισης παιδιών» για να προβληθεί η ύπαρξη αληθινών παιδιών πίσω από αυτές τις εικόνες. Η έννοια της παιδικής πορνογραφίας καθορίζεται νομικά με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα. Ο ελάχιστος καθορισμός που δίνεται στον όρο είναι μία φωτογραφία η οποία παριστάνει ένα παιδί να λαμβάνει μέρος ή να παρουσιάζεται ότι λαμβάνει μέρος σε σεξουαλικές δραστηριότητες. (…) Ένα από τα θέματα που δημιουργεί αντιρρήσεις είναι η ηλικία συναίνεσης για σεξουαλικές επαφές η οποία αλλάζει από χώρα σε χώρα. Άλλες επιπλέον νομοθετικές διαφορές είναι εάν η κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι ποινικό αδίκημα ή όχι, ή κατά πόσο ένα αληθινό παιδί χρησιμοποιήθηκε στη φωτογραφία ή όχι και τέλος εάν οι «πειραγμένες εικόνες» είναι όντως μέρος του παιδικού πορνογραφικού υλικού ή όχι.

Πηγή: Mετάφραση επιλεγμένων κειμένων από https://www.inhope.org/en/problem/overview.html

Για να καταγγείλετε υλικό παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο, πατήστε εδώ:

Ξενοφοβία και ρατσισμός

Η αύξηση του αριθμού ιστοσελίδων που προάγουν μίσος στο Διαδίκτυο είναι ένα καινούριο ανησυχητικό φαινόμενο. Γνωρίζοντας ότι το Διαδίκτυο δεν μπορεί να λογοκριθεί δίδεται η δυνατότητα να προωθηθούν οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές πεποιθήσεις κάποιων σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Παρόλα αυτά μπορεί να σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα με κάθε καταγγελία που υποβάλλεται. Το 2005, η γερμανική Ανοικτή Γραμμή judgendschutz.net κατάφερε με επιτυχία να κλείσει αρκετές δεξιές εξτρεμιστικές ιστοσελίδες του Anti-Antifa-Νetwork (AAN) που φιλοξενούνταν από πάροχο στην Αργεντινή.

Πηγή: Mετάφραση της αντίστοιχης παραγράφου από www.inhope.org

Ηλεκτρονικός εκφοβισμός

Μια ανερχόμενη απειλή είναι το “cyber bullying” (ηλεκτρονικός εκφοβισμός). Με τον όρο “cyber bullying” εννοούμε ένα σύνολο ενεργειών που διαπράττονται από παιδιά με σκοπό να εκφοβίσουν συνομηλίκους τους. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες (σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κινητή τηλεφωνία κ.τ.λ.) με ένα τρόπο έτσι ώστε να τραυματίζουν ψυχολογικά συνομήλικους τους στέλνοντας υλικό σε μια ευρύτερη κοινωνική ομάδα χλευάζοντας ένα συγκεκριμένο άτομο.

Επικοινωνία μέσω διαδικτύου με σκοπό την αποπλάνηση

Οι νέοι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του “grooming” (επικοινωνία μέσω διαδικτύου με σκοπό την αποπλάνηση). Με τον όρο “grooming” εννοούμε όλες εκείνες οι διαδικασίες κατά τις οποίες ένας ενήλικας προσποιείται κάποιον άλλο μικρότερης ηλικίας για να προσελκύσει παιδιά και να έρθει σε επαφή μαζί τους στο φυσικό κόσμο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή/και κακοποίηση. Η επικοινωνία αυτή μεταξύ του ενήλικα και του παιδιού διαρκεί αρκετά, μέχρι το παιδί να νοιώσει ασφάλεια και να δείξει εμπιστοσύνη στον ενήλικα.

ΠΗΓΗ: http://www.safeline.gr/, blog taxalia

ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ ΤΟ … ΕΔΩ: http://www.safeline.gr/report/?q=report

Σχετικά άρθρα: e-πορνογραφία ανθεί

Σχετικά βίντεο:

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2010/11/28/%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%84%ce%b5-%ce%ba%ce%ac%cf%84%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-internet-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%bb%cf%8c/

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση