Αυτισμός-αποσαφήνιση ορολογίας

Πολλές φορές συναντάμε στην καθημερινότητα ή στη βιβλιογραφία τις λέξεις αυτισμός, φάσμα του αυτισμού, ΔΑΔ, ΔΑΦ, ΔΑΦ, Asperger. Τι σημαίνουν όμως αυτοί οι όροι;  Ποιοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούμε σήμερα; Οι διαφορές στους όρους μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αντικατοπτρίζουν όμως τις επιστημονικές και κοινωνικές αντιλήψεις της εποχής. Είναι σημαντικό οι γονείς των παιδιών και οι εκπαιδευτικοί να κατανοούν τη σημασία τους.

Ο όρος “αυτισμός” είναι ο γνωστότερος όλων. Είναι ο όρος ομπρέλα και είναι ο κυρίαρχος στον καθημερινό λόγο.  Με το πέρασμα των χρόνων οι όροι που χρησιμοποιούνται στα δύο βασικότερα διαγνωστικά εγχειρίδια παγκοσμίως (το DSM της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας και το ICD του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) μετεξελίχθηκαν ώστε να συμβαδίζουν με την έρευνα στον χώρο του αυτισμού. Έτσι, ο όρος “αυτισμός” αντικαταστάθηκε πριν μερικά χρόνια από τον όρο Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές-ΔΑΔ (Pervasive Developmental Disorders-PDD). Σήμερα, με βάση τις τελευταίες εκδόσεις (DSM V, ICD 11) χρησιμοποιείται ο όρος Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού-ΔΦΑ ή ο παρόμοιος όρος Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος-ΔΑΦ ως μετάφραση του αγγλικού Autism Spectrum Disorder-ASD.

Ο όρος “Asperger” υπήρχε στις προηγούμενες εκδόσεις των διαγνωστικών εγχειριδίων ως ένα από τα σύνδρομα της διαταραχής του αυτισμού/των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών. Αναφερόταν στα άτομα που εμφάνιζαν τις πλέον ήπιες δυσκολίες και ελλείμματα. Σύμφωνα με τα ισχύοντα διαγνωστικά κριτήρια, το Asperger δεν υφίσταται πια ως ξεχωριστό σύνδρομο. Στην περίπτωση της Διαταραχής του Φάσματος του Αυτισμού τα άτομα χωρίζονται με βάση τη βαρύτητα των συμπτωμάτων σε 3 επίπεδα, χωρίς αναφορά σε ξεχωριστά σύνδρομα όπως συνέβαινε παλαιότερα. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις λοιπόν, ο αυτισμός έχει μια ευρεία διαβάθμιση ελλειμμάτων και δυσκολιών, αλλά είναι ένα φάσμα. Η βαρύτητα δε δίνεται στα ονόματα και την κατηγοριοποίηση αλλά στο ατομικό προφίλ του εξεταζόμενου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *