Άρθρα ανά μήνα: Φεβρουάριος 2020
Γαϊτανάκι: Το παραδοσιακό έθιμο της Αποκριάς και οι ρίζες του
Γαϊτανάκι: Το παραδοσιακό έθιμο της Αποκριάς και οι ρίζες του
Το Γαϊτανάκι ,το παραδοσιακό έθιμο της Αποκριάς, ζωντάνεψε στο σχολείο μας από τους μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης ,με την καθοδήγηση της γυμνάστριας του σχολείου μας ,κ. Δέσποινας Λέτσου.
Ρίζες και ετυμολογία
Το γαϊτανάκι, το οποίο κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις των αστικών κέντρων, πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.
Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία, και δημιουργείται χάρη στην τάση που έχει η γλώσσα μας να προσθέτει την κατάληξη «-άκι» για να δηλώσει τον υποκορισμό. Προέρχεται από τα ελληνιστικά χρόνια, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Χωρίς να είμαστε βέβαιοι για την ετυμολογία της, η ονομασία της έχει να κάνει με την πόλη Gaeta της Ιταλίας, ιωνική αποικία των Σαμίων, γνωστή για την παραγωγή κορδέλας. Οι κορδέλες συνήθως ήταν από βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι και αποτελούσαν διακοσμητική πινελιά των φορεμάτων.
Πώς παίζεται
Χρειάζονται δεκατρία άτομα για να στήσουν τον ιδιότυπο χορό. Ο ένας κρατά έναν μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και είναι αυτές που δίνουν το όνομά τους και στο έθιμο. Γύρω από τον στύλο δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι.
Καθώς κινούνται γύρω από τον στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του και έτσι όπως γυρνούν, πλέκουν τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς, με τον ίδιο τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές. Οταν οι κορδέλες έχουν όλες τυλιχτεί και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά στο κοντάρι, αντιστρέφεται η φορά του χορού και αφού τα γαϊτάνια ξετυλιχτούν ο χορός τελειώνει.
Τι συμβολίζει
Ο αριθμός των δώδεκα χορευτών λέγεται ότι δηλώνει τους μήνες του χρόνου που εναλλάσσονται ή τις Ωρες, τις μυθικές θεότητες του χρόνου. Σε πολλές κοινωνίες, κυρίως αγροτικές, το γαϊτανάκι συμβολίζει την ομόνοια και τη συναδελφικότητα. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στον θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο.
Τσικνοπέμπτη στο Δημοτικό Σχολείο Σταμνάς
Τσικνοπέμπτη στο Δημοτικό Σχολείο Σταμνάς
Την Πέμπτη 20-02-2020 ,αν και ο καιρός δεν ήταν και τόσο φιλικός, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, τήρησε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Από τις 10:00 το πρωί στο προαύλιο του Σχολείου, άναψαν τις ψησταριές και γύρω στις 11:00 τα πρώτα σουβλάκια ήταν έτοιμα και προσφέρθηκαν σε όλους. Όλοι χόρτασαν και δροσίστηκαν με τα αναψυκτικά που προσέφερε ο Σύλλογος. Φέτος χρησιμοποιήθηκε και το καινούριο ηχοσύστημα, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και με τη μουσική επιμέλεια της κ. Μαρτινίδου Ελένης, άρχισε ο χορός από μαθητές και δασκάλους Ήταν μια ξεχωριστή μέρα και όλοι πέρασαν υπέροχα.
Μπράβο!! στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αγάπη του για το σχολείο και τα παιδιά τους. Χρόνια πολλά και του Χρόνου!!
ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Την Τετάρτη 19-02-2020,πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας η παράσταση “Ο Καραγκιόζης Ειρηνιστής” από το θέατρο σκιών (Καραγκιόζης) του κ. Φώτη Πλέσσα. Ο κ. Πλέσσας αναφέρθηκε στην ιστορία του θεάτρου σκιών που ξεκίνησε από τον σπουδαίο πατρινό Καραγκιοζοπαίχτη Μίμαρο . Οι μαθητές μας διασκέδασαν αρκετά μια και οι περισσότεροι δεν είχαν δει ποτέ ζωντανή παράσταση Καραγκιόζη.Την παράσταση παρακολούθησαν και οι μικροί, μαθητές του Νηπιαγωγείου Σταμνάς,στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.
ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ 2020
ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ 2020
Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στο προαύλιο του σχολείου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2020, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη στην καθημερινότητα του σχολείου, αν και τα παιδιά το περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία. οι τρεις τυχεροί για φέτος ήταν ο Λουκάς Κατσίκης της Β΄Τάξης, η Λόισα Τόσκα της Δ΄Τάξης και ο Τσίρκας Σωτήρης της Ε΄Τάξης, οι οποίοι κέρδισαν από ένα αναμνηστικό δώρο, καθώς και τη δωρεάν συμμετοχή τους στην ολοήμερη εκδρομή του σχολείου, προσφορά του Συλλόγου.Ένα μεγάλο μπράβο στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων,που έδειξε ακόμη μια φορά ότι είναι κοντά μας. Ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά,με υγεία. προκοπή και καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Ο Δ/ΝΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ