(Τα παιδιά γράφουν για τον Ευγένιο Σπαθάρη)
Σήμερα μάθαμε ότι ο αγαπημένος μας Ευγένιος Σπαθάρης έφυγε το Σάββατο 9 Μαΐου από τη ζωή. Γι’ αυτό θελήσαμε να γράψουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν ένας εξαίρετος καλλιτέχνης του Θεάτρου Σκιών και διδάχτηκε αυτή την τέχνη από τον πατέρα του, Σωτήρη Σπαθάρη.
Μας έκανε να γελάμε πολύ με τα έργα του. Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει τη φωνή του και κάνει τον Καραγκιόζη, την Αγλαΐα, τον Κολλητήρη, το Χατζηαβάτη και τους υπόλοιπους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, μας κάνει να σκάμε στα γέλια.
Πιστεύουμε πως πολλά παιδιά, όπως κι εμείς, θα ήθελαν πολύ να του έσφιγγαν το χέρι και να του μιλούσαν.
Οι αστείες ιστορίες του μας διασκέδαζαν από πολύ μικρή ηλικία. Θυμόμαστε τον “Καραγκιόζη φούρναρη”, τον “Καραγκιόζη γιατρό” και άλλα έργα του.
Στο σχολείο φτιάξαμε τις φιγούρες του Καραγκιόζη, παίξαμε το δικό μας θεατρικό έργο και γελάσαμε πολύ. Ο Ευγένιος Σπαθάρης και ο Καραγκιόζης του, θα μείνουν στη μνήμη μας για πάντα.
(Μαρία Αξαβίδου, Ελευθερία Γεροδήμου, Ε΄1 τάξη)
Λίγα λόγια για τον Ευγένιο Σπαθάρη
Ο Ευγένιος Σπαθάρης χάρη στο μεγάλο του ταλέντο, την αγάπη και την αφοσίωσή του στο Θέατρο Σκιών, κατάφερε να μην σβήσει αυτό το γνήσια λαΙκό είδος ψυχαγωγίας. Σε μια εποχή που κυριαρχούν η τηλεόραση, ο κινηματογράφος και άλλες μορφές ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, ο Σπαθάρης κατόρθωσε ώστε ο Καραγκιόζης να παραμείνει ζωντανός. Σήμερα υπάρχουν άξιοι συνεχιστές της παράδοσης του Θεάτρου Σκιών και τα παιδιά (και οι μεγάλοι) εξακολουθούν να γελάνε με τα αστεία του Καραγκιόζη.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης γεννήθηκε στην Κηφισιά το 1924. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1942 και έδωσε αναρίθμητες παραστάσεις Θεάτρου Σκιών. Αξιόλογη θεωρείται και η δράση του στον τομέα του θεάτρου, όπου σκηνοθέτησε και σκηνογράφησε με τεράστια επιτυχία αρκετά θεατρικά έργα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 1995 δημιουργήθηκε στο Δήμο Αμαρουσίου το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών, το ωραιότερο δώρο με το οποίο θα μπορούσε να τιμηθεί ένας καλλιτέχνης.
Λίγα λόγια για το Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη
Το Θέατρο Σκιών κατάγεται μάλλον από την Κίνα. Από εκεί διαδόθηκε στην Ινδοκίνα, την Ινδονησία και την Ινδία. Τα θέματα του Θεάτρου Σκιών των χωρών της Άπω Ανατολής είναι θρησκευτικού και μυθολογικού περιεχομένου. Από την Ινδία διαδόθηκε αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα από τους Τσιγγάνους, στους Τούρκους και μεταφέρθηκε σε όλο το χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Υπάρχουν διάφοροι μύθοι, από το 14ο αιώνα ακόμα, για τη δημιουργία του δημοφιλέστερου χαρακτήρα του Θεάτρου Σκιών, του Καραγκιόζη. (Καραγκιόζης σημαίνει μαυρομάτης, από τις τουρκικές λέξεις καρά– δηλ. μαύρος- και γκιοζ-μάτι.)
Στην Ελλάδα φαίνεται ότι ήρθε στις αρχές του 19ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη. Ο πρώτος που έκανε τον Καραγκιόζη ένα καθαρά ελληνικό, ψυχαγωγικό θέαμα για όλη την οικογένεια, ήταν ο Δημήτρης Σαρδούνης ή Μίμαρος (επειδή μιμούταν πολύ καλά τις διάφορες φωνές), γύρω στο 1890, στην Πάτρα.
Μέχρι το 1936 κράτησε η περίοδος που ο Καραγκιόζης ήταν πολύ δημοφιλής. Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν αυτός που κατάφερε τα μεταπολεμικά χρόνια να κρατήσει ζωντανή την παράδοση του Καραγκιόζη ώστε να φτάσει-ριζωμένη γερά πλέον- μέχρι τις μέρες μας. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η προσφορά του.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.