Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών και τον εορτασμό του 2018 ως ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε γλωσσοδέτες. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν εξαιρετικά υψηλός, καθώς η γλώσσα στην οποία δοκιμάστηκαν δεν ήταν τα ελληνικά, αλλά τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά. Αναζητώντας, λοιπόν, τη σημασία των γλωσσοδετών και αποσκοπώντας στη σωστή προφορά τους, σας παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα του εγχειρήματός τους στο ακόλουθο βίντεο.

Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 στις 11.00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. των Εισοδίων της Θεοτόκου. Στον ίδιο χώρο θα βρίσκεται σε εξέλιξη bazaar από τις 9.00 π.μ. όπου και θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μικρές χριστουγεννιάτικες δημιουργίες φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι!

Αγαπητοί γονείς,

Η ενημέρωση για την πρόοδο και συμπεριφορά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και η επίδοση της βαθμολογίας του Α΄ τριμήνου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, περίπου στις 13.20 μ.μ.. Σε περίπτωση που δε μπορείτε να παρευρεθείτε, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης προκειμένου να ορίσετε νέα συνάντηση.

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Βασιλική Γκολώνη

Οι μαθητές της Γ’ τάξης την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 επισκέφθηκαν το Ζωολογικό Μουσείο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκεί είδαν ζωικούς οργανισμούς διαφόρων μορφών, δειγμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην ελληνική πανίδα, με εξαίρεση δύο προθήκες με είδη από άλλες περιοχές του κόσμου.

Η οργάνωση της έκθεσης έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η περιήγηση να ξεκινά από απλούς ζωικούς οργανισμούς και να συνεχίζει με άλλες ζωικές ομάδες ασπόνδυλων οργανισμών. Έπειτα, ακολουθούν οι ομάδες των σπονδυλωτών. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν σπάνια είδη δειγμάτων. Στο μουσείο ξεχωρίζουν τα διοράματα, δηλαδή οι χώροι όπου τα δείγματα τοποθετούνται σε υποτιθέμενο κοινό φυσικό περιβάλλον.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θαύμασαν τον πλούτο και την ποικιλία της πανίδας της Ελλάδας και γνώρισαν τη σημασία της τροφικής αλυσίδας στη φύση μέσα από τις περιγραφές και τις αναφορές του υπεύθυνου ξενάγησης του μουσείου σε κάθε έκθεμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον κόσμο προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες». Κάθε χρόνο εστιάζει σε διαφορετικό θέμα. Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα επιλέξαμε το παρακάτω animation με τίτλο “Cuerdas” (Σχοινιά), το οποίο δημιουργήθηκε από τον Pedro Solís García, τιμήθηκε το 2014 με το βραβείο Goya και θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για ουσιαστική συζήτηση πάνω στο θέμα.

Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το βίντεο σε καλύτερη ανάλυση, αλλά με αγγλικούς υπότιτλους μπορείτε να πατήσετε εδώ.