Μουσειο-περπατώντας!

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περπατώ, περπατώ στο μουσείο όταν τα ζώα είναι εδώ».

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τον χώρο του μουσείου και στη γνωριμία τους με βασικά είδη εκθεμάτων, όπως αγγεία, αγάλματα και ψηφιδωτά.

Μας υποδέχτηκε η μουσειοπαιδαγωγός κ. Αλεξία Μπαρδάκη και με πολύ απλό τρόπο εξήγησε στους μαθητές όρους του μουσείου που τους εντυπωσίασαν: αρχαιολόγος, ανασκαφή, εκθέματα, συντηρητής αρχαιοτήτων. Με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον οι μαθητές αναζήτησαν ζώα και πουλιά (ελάφι, περιστέρι, πάνθηρας κ.ά.) που κρύβονταν σε αγγεία, αγάλματα και ρωμαϊκά ψηφιδωτά. Έμαθαν τα διαφορετικά υλικά κατασκευής τους: πηλός, χαλκός, μάρμαρο, ψηφίδα.

Στη συνέχεια, φορώντας κορδέλες και χιτώνες, μεταμορφώθηκαν σε αρχαίους Πατρινούς και ζωντάνεψαν μια αρχαία γιορτή προς τιμή της θεάς Άρτεμης προσφέροντας διάφορα δώρα: κρασί, λάδι, σιτάρι, καρπούς, ζώα κ.ά. Με βιωματικό τρόπο έμαθαν για τη λατρεία της θεάς Άρτεμης στην Πάτρα και μαγεύτηκαν από τους ήχους της μουσικής του Μάνου Χατζηδάκι.