Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές της Α’, Β’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξης επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.
Οι μεγαλύτερες τάξεις, Ε’ και ΣΤ’, συμμετείχαν στο Πρόγραμμα “Mare Nostrum” με θέμα τη Ρωμαϊκή Πάτρα. Οι μαθητές για δύο περίπου ώρες ταξίδεψαν στο χρόνο, ως το 2ο αιώνα μ.Χ., όταν η Πάτρα, ως ρωμαϊκή αποικία με εξαιρετική γεωγραφική θέση, μεταβάλλεται σε πολυπολιτισμικό κέντρο με σημαντικό λιμάνι που αποτελεί πια ένα μεγάλο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.
Ενημερώθηκαν, ξεναγήθηκαν και παρατήρησαν εκθέματα που σχετίζονται με το εμπόριο της εποχής, αλλά και με τον κοσμοπολίτικο και διεθνικό χαρακτήρα της Ρωμαϊκής Πάτρας.
Θαύμασαν καταπληκτικά επιδαπέδια και επιτοίχια ψηφιδωτά, ζωγραφισμένους αμφορείς, απομεινάρια από σημαντικά δημόσια κτίρια, πανέμορφες προσόψεις πλουσίων, κεντρικών σπιτιών και εντυπωσιάστηκαν κυρίως από το Λυχνιομαντείο, μοναδικό άλλωστε στην Ελλάδα, και από τη χαρακτηριστική τεχνική της λυχνιομαντείας.
Κατά την ολοκλήρωση του Προγράμματος τα παιδιά παρακολούθησαν video, όπου εντόπισαν και αναγνώρισαν εκθέματα που προηγουμένως παρατήρησαν και τέλος είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αγγίξουν με μεγάλη προσοχή τα ρωμαϊκά λυχνάρια, να τα κρατήσουν με δέος στα χέρια τους, να τα παρατηρήσουν από κοντά, να τα ψηλαφήσουν…. κάτω από την αυστηρή επίβλεψη των υπευθύνων του Μουσείου.