Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Πιλοτικό Σχολείο

Ενημερωθείτε για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

 https://blogs.sch.gr/dimdesfin/category/ergastiria-dexiotiton-pilotiko-scholeio/

 

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ το Δημοτικό Σχολείο Δεσφίνας

 

 

 

 

 

Το σχολείο μας είναι ένα από τα 218 Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια) σε όλη την Ελλάδα στα οποία θα εφαρμοστεί η  πιλοτική δράση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής «Εργαστήρια Δεξιοτήτων».

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών, Ζωντανών Προγραμμάτων Σπουδών και Διαδικασιών.

Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου προστέθηκε το αντικείμενο «Εργαστήριο Δεξιοτήτων» στο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα όλων των τάξεων της σχολικής μας μονάδας αφού πρώτα ολοκληρώθηκε η Α΄ φάση της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών των Πιλοτικών Σχολείων από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΙΕΠ.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην πιλοτική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας μεθόδους διερευνητικής – ανακαλυπτικής μάθησης.

Κατά την υλοποίηση της πιλοτικής δράσης καλλιεργούνται οι παρακάτω κύκλοι δεξιοτήτων:
Α. Κύκλος των δεξιοτήτων μάθησης: Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα

Β. Κύκλος των δεξιοτήτων ζωής: Αυτομέριμνα, Κοινωνικές Δεξιότητες, Πολιτειότητα, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Προσαρμοστικότητα, Ανθεκτικότητα, Υπευθυνότητα, Πρωτοβουλία, Οργανωτική ικανότητα, Προγραμματισμός, Παραγωγικότητα

Γ. Κύκλος των δεξιοτήτων της τεχνολογίας και της επιστήμης: Δεξιότητες Μοντελισμού και προσομοίωσης, Πληροφορικός γραμματισμός, Ψηφιακός γραμματισμός, Τεχνολογικός γραμματισμός, Γραμματισμός στα Μέσα, Ευχέρεια στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, Προστασία από εξαρτητικές συμπεριφορές στις τεχνολογίες, Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων, Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας, Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών

Δ. Κύκλος των δεξιοτήτων του νου: Στρατηγική σκέψη, Επίλυση προβλημάτων, Μελέτη περιπτώσεων (case studies), Κατασκευές, Πλάγια σκέψη

Για το σκοπούς του προγράμματος  έχει δημιουργηθεί από τι ΙΕΠ η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 21+: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

όπου μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των εργαστηρίων. Δείτε  τα σχετικά ΦΕΚ:

ΦΕΚ για την υλοποίηση της δράσης

ΦΕΚ με τον ορισμό των σχολείων που θα συμμετάσχουν στην πιλοτική φάση υλοποίησης.

Translate

Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Σαν σήμερα

21/7/1718: Υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς, ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
H Τουρκία χάνει εδάφη στα βόρεια Βαλκάνια, κερδίζει τις κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

European Radio Logo

KατηγορίεςΑλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων