Η σωστή διατροφή

Οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας, τη φετινή σχολική χρονιά, μαζί με την υποστήριξη της δασκάλας τους Περδίκη Ελισάβετ, υλοποίησαν το πρόγραμμα «Όλη η αλήθεια για μια σωστή διατροφή». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα τη διατροφή, στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης. Παρακάτω παρατίθενται φωτογραφίες από τις δραστηριότητες που έγιναν στο εργαστήριο πληροφορικής και την τάξη.

 

 

Επίσκεψη στο εκτροφείο θηραμάτων

Την Τετάρτη 14 Μαΐου επισκεφθήκαμε το εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων στη Δαφνιώτισσα. Το εκτροφείο αυτό δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980.

Σ΄ αυτό εκτρέφονται πολλά πουλιά όπως πέρδικες, φασιανοί και άλλα. Τα πουλιά μεγαλώνουν σε ειδικά κλουβιά, γεννούν τα αυγά τους τα οποία μπαίνουν σε ειδικές κλωσσομηχανές (πάνω από 1.000 σε κάθε μια) και οι νεοσσοί μεγαλώνουν σε θερμαινόμενα κλουβιά.

Τα πουλιά όταν μεγαλώνουν αφήνονται ελεύθερα, σε συνεργασία με τον κυνηγετικό σύλλογο, στα γύρω δάση.

 Σε παλιότερη επίσκεψη του σχολείου μας πριν από μια δεκαετία περίπου υπήρχαν χιλιάδες πουλιά στα κλουβιά. Όμως η έλλειψη πόρων οδήγησε στο να μην υπάρχουν αρκετές ζωοτροφές και έτσι αρκετά κλουβιά ήταν άδεια.

Γιορτή της μητέρας στο Χάβαρι

Για άλλη μια φορά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, θαυματούργησε. Διοργάνωσε και παρουσίασε μια υπέροχη γιορτή προς τιμή των μανάδων όχι μόνο των μαθητών του χωριού μας, αλλά όλου του κόσμου.

Τη 2η Κυριακή του Μάη, όπως είναι καθιερωμένο, η πλατεία του χωριού γέμισε από κόσμο που ήρθε να γιορτάσει τη γιορτή της μητέρας. Οι μητέρες των μαθητών του σχολείου μας, πραγματικά ακούραστες, για πολλές μέρες δούλευαν αθόρυβα προετοιμάζοντας τη γιορτή.

Η χορωδία των μαθητών του σχολείου τραγούδησε όμορφα τραγούδια και στη συνέχεια η μικρή Νάσια και η μεγαλύτερη Χαρά, εντυπωσίασαν τον κόσμο με την παρουσία τους.

Η χορωδία των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Πύργου τραγούδησε ωραία τραγούδια. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι ιππείς του Ιππικού Ομίλου Ήλιδας με τα άλογά τους που προσέφεραν λουλούδια στις μανάδες.

Επίδειξη των ικανοτήτων τους μας έκαναν οι μαθητές σχολής πολεμικών τεχνών από την Αμαλιάδα. Οι χορευτές του Συλλόγου “Ο Μοριάς” μας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.

Η γιορτή έκλεισε με τους μαθητές του 1ου Λυκείου Αμαλιάδας που τραγούδησαν υπέροχα ελληνικά και ξένα τραγούδια.

Και δεν ήταν μόνο αυτά. Στο χώρο υπήρχαν περίπτερα και πάγκοι με πολλά όμορφα πράγματα, όπως φυτά, λουλούδια, γλυκά, παιχνίδια και άλλα, που μπορούσε να αγοράσει ο καθένας. Προσφέρθηκαν τριαντάφυλλα σε όλες τις μαμάδες και γλυκά σε όλους. Έγινε και λαχειοφόρος αγορά με αρκετά δώρα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος από την περιοχή που έφυγε ενθουσιασμένος. Αυτό δίνει κουράγιο στις μητέρες και όλο το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να συνεχίσουν το έργο τους. Γιατί πιστεύουμε ότι ο Σύλλογός μας (χωρίς να περιαυτολογούμε) είναι ο καλύτερος στην Ηλεία.

Ο Ηρακλής και ο τόπος μου

Τη σχολική χρονιά 2013- 2014 οι μαθητές της Γ τάξης, με τη στήριξη του δασκάλου τους Γιώργου Παπαβραμόπουλου, υλοποίησαν εκπαιδευτικό σχέδιο εργασίας με θέμα τη μυθολογία και την τοπική ιστορία.

Χρησιμοποιώντας αρκετές ώρες το εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου αναζήτησαν πληροφορίες, εικόνες και παρακολούθησαν βίντεο για τους άθλους του Ηρακλή. Κυρίως αναζήτησαν πληροφορίες για τους άθλους του Ηρακλή στην Πελοπόννησο και ειδικά στην περιοχή μας. Δουλεύοντας σε ομάδες και αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη κατανόησαν τη σημασία που είχε η περιοχή μας από την αρχαιότητα και ως πνευματικό κέντρο αλλά και ως γεωγραφική περιοχή.

Οι μαθητές ασχολήθηκαν ειδικά με τους παρακάτω άθλους του Ηρακλή.

  1. Ο Ερυμάνθιος κάπρος και οι κένταυροι της Φολόης
  2. Οι στάβλοι του βασιλιά Αυγεία

Μέσα από τους άθλους αυτούς γνώρισαν τα ποτάμια και τα βουνά του νομού Ηλείας, τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις και τη σχέση τους με τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Αφορμή για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν, στην αρχή της χρονιάς, η υποδοχή στο χωριό των πεζοπόρων που αναβίωναν τη διαδρομή Αρχαία Ήλιδα- Ολυμπία για την αφή της ολυμπιακής φλόγας. Ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουμε στην τάξη για την τοπική ιστορία και τη σημασία της περιοχής για τους ολυμπιακούς αγώνες και το πώς ξεκίνησαν.

Ενδεικτικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν:

1.Ανάγνωση των μαθημάτων για τους άθλους του Ηρακλή μέσα από το ψηφιακό σχολείο.

2.Αναζήτηση από συγκεκριμένες σελίδες στο διαδίκτυο πληροφορίες από άθλους του Ηρακλή και εικόνων με άθλους του Ηρακλή για τη δημιουργία ομαδικού κολάζ.

3.Παρουσίαση βίντεο και  εικόνες από τους άθλους του Ηρακλή

4.Οι μαθητές άκουσαν και έμαθαν το τραγούδι «Οι άθλοι του Ηρακλέους»

5.Ζωγραφιές για τους άθλους του Ηρακλή

6.Αφίσα με άθλους του Ηρακλή

7. Οι μαθητές δημιουργούν φανταστικούς διαλόγους του ήρωα για κάθε άθλο

8.Διαβάζουν πληροφορίες για το μύθο με τους στάβλους του Αυγεία και τον Ερυμάνθιο κάπρο

9.Δημιουργική γραφή: Ο διάλογος του Ηρακλή με τον κένταυρο Φόλο και το βασιλιά Αυγεία

10.Αναζήτηση πληροφοριών για την Ήλιδα και τους Ολυμπιακούς αγώνες

11.Αναπαράσταση στο προαύλιο του σχολείου του ολυμπιακού αγωνίσματος, του σταδίου, και των Ηραίων για τα κορίτσια.

12.Δημιουργία θεατρικού έργου από τους μαθητές με βάση τους διαλόγους που έχουν ήδη δημιουργήσει για τους άθλους του Ηρακλή στην περιοχή

13. Μοιράστηκε φυλλάδιο για το δάσος της Φολόης με πληροφορίες για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής

14.Οι μαθητές συμπληρώνουν το χάρτη της Ηλείας με όλα τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας

15.Παρουσίαση και συζήτηση για τη σχέση των άθλων με τις ασχολίες των κατοίκων, τις ανάγκες των κατοίκων για τη δημιουργία φράγματος στον Πηνειό ποταμό και την περιβαλλοντική μόλυνση

16.Παρουσίαση άρθρων από τοπικές εφημερίδες για την καταστροφική δύναμη των ποταμών και την ανάγκη της περιοχής σε αντιπλημμυρικά έργα

17.Κατασκευή μακέτας του νομού Ηλείας με όλα τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά