ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

«Τις πταίει;»

«Τις πταίει;»

Το αιώνιο ερώτημα που απηύθυνε ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1874, προσπαθώντας να βρει τους υπεύθυνους της οικονομικής και πολιτικής κρίσης της εποχής, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα.

Την απάντηση προσπάθησε να δώσει ο Κώστας Βάρναλης το 1922 με το ποίημά του «Οι μοιραίοι»:

– Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
– Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
– Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
– Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα
δεν το ’βρε και δεν το ’πε ακόμα.

Υπάρχει απάντηση για το ποιος φταίει για τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς;

Διαβάζω από τη Βικιπαίδεια στο λήμμα Μάτι Αττικής:

Το Μάτι είναι παραθεριστικός οικισμός της Ανατολικής Αττικής, υπαγόταν στον Δήμο Νέας Μάκρης, στη 10η Πολεοδομική Ενότητα, ενώ από το 2011 αποτελεί τμήμα του ευρύτερου Καλλικρατικού Δήμου Μαραθώνα-Νέας Μάκρης. Κατοικήθηκε την δεκαετία του 1960, ως αραιοκατοικημένος παραθεριστικός οικισμός στην αρχή με εξοχικές κατοικίες, ιδιαίτερα παραθεριστών από την Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο του 2006 ξεκίνησε σταδιακά η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως της Νέας Μάκρης και εκλήθησαν οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους

Τι υπήρχε στην περιοχή πριν γίνουν οι πρώτες παραθεριστικές κατοικίες; Όπως θα έχετε δει στην τηλεόραση υπήρχε πευκοδάσος και ανάμεσα στα πεύκα χτίστηκαν σπίτια και χαράχτηκαν δρόμοι. Περιφράχτηκαν με συρματοπλέγματα, με τοίχους και με μάντρες οικόπεδα, με όσα πεύκα απέμειναν. Γιατί για να χτιστούν τα σπίτια σίγουρα κόπηκαν εκατοντάδες πεύκα.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το Google Earth με περιφραγμένα οικόπεδα με ορισμένα δέντρα μέσα, και τους στενούς δρόμους όπου μόλις και μετά βίας χωράνε δύο αυτοκίνητα. Και στο τέλος των δρόμων χτισμένες πολυκατοικίες που αποκόβουν τη διέξοδο προς τη θάλασσα. Όπως βλέπετε και στην αεροφωτογραφία, δεν υπάρχει έστω και μία πλατεία ή ένας ανοιχτός χώρος συγκέντρωσης κατοίκων.

Το ίδιο περίπου ισχύει και για τον Νέο Βουτζά Αττικής.

Μήπως  δεν φταίει μόνο ο άνεμος, μήπως δε φταίει ο Θεός που μας μισεί, μήπως δε φταίει το κακό το ριζικό μας;

Μήπως λοιπόν φταίει το κεφάλι το κακό μας;

«Από τη σπορά … στο τραπέζι»

24 Ιουνίου σήμερα είναι η γιορτή του «Αϊ- Γιαννιού του Ριγανά». Γιορτάζουμε τη γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Γιορτάζει και ο Άγιος Ιωάννης Αμαλιάδας με την ομώνυμη εκκλησία του.

Την παραμονή της γιορτής αυτής, μετά τον εσπερινό και τη λιτανεία της εικόνας, έγινε η εορταστική εκδήλωση, στον Άγιο Ιωάννη με θέμα: ΓΙΟΡΤΗ ΨΩΜΙΟΥ “ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΟΡΑ…..ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ”. Την εκδήλωση οργάνωσε ο εκπολιτιστικός και φυσιολατρικός σύλλογος Αγίου Ιωάννου Αμαλιάδας «Η Αστρινιά»

Κατά την εκδήλωση, ο φιλόλογος Αριστοτέλης Κλαμαριάς παρουσίασε την ιστορία του ψωμιού από την αρχαία εποχή. Πώς γινόταν η καλλιέργεια του σιταριού, τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για την καλλιέργεια και την επεξεργασία του σιταριού και την μετατροπή του σε αλεύρι και ψωμί. Είδαμε σε εικόνες τη σπορά, το θέρισμα, το αλώνισμα και τις υπόλοιπες χειρωνακτικές εργασίες που γίνονταν τα παλιά χρόνια.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε παραδοσιακούς χορούς από συγκροτήματα συλλόγων της περιοχής. Πολλοί σύλλογοι έφτιαξαν διάφορα είδη ψωμιών και άλλων εδεσμάτων με συνταγές αναλλοίωτες στο χρόνο. Όλα αυτά μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους.

Στο τέλος ο εκπολιτιστικός και φυσιολατρικός σύλλογος Αγίου Ιωάννου Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», τίμησε τους συμμετέχοντες συλλόγους με αναμνηστική πλακέτα. Ανάμεσά τους και ο νεοσύστατος Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Χαβαρίου «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ», που συμμετείχε με παραδοσιακά ψωμιά και σταφιδόψωμο.

«…πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι»

Μέχρι το Φεγγάρι μας ταξίδεψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Χαβαρίου, το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιουνίου. Η Περιβαλλοντική ομάδα του Σχολείου παρουσίασε το πρόγραμμα που επεξεργάστηκε όλη τη χρονιά, με τίτλο: «…πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι».

Στην αρχή ανέφεραν πώς παρουσιάζεται η Σελήνη στη μυθολογία και στη λαϊκή παράδοση. Μας παρουσίασαν τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων και τις φάσεις της Σελήνης. Στη συνέχεια μας έδειξαν πώς γίνεται μια αποστολή στη Σελήνη και πώς κατακτήθηκε η Σελήνη από τον άνθρωπο με το πρόγραμμα «Απόλλων».

Κατόπιν είδαμε το Φεγγάρι ως πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών (λογοτεχνία, ζωγραφική, μουσική, κινηματογράφος).

Το κοινό ενθουσίασε η ορχήστρα, αποτελούμενη από τη μαθήτρια Χαρά Γκρίλλα, τον καθηγητή Γιάννη Γιαννόπουλο, τους δασκάλους Κώστα Κουτρουμάνο και Παύλο Σερβίνη, η οποία συνοδευόμενη από τη χορωδία των μαθητών έπαιξαν και τραγούδησαν ελληνικά και ξένα τραγούδια με θέμα το φεγγάρι.

Στο τέλος έγινε απονομή διπλώματος για συμμετοχή σε σχολικούς αγώνες καθώς και απονομή αναμνηστικών από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου. Και η γιορτή ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς, ενώ προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά σε όλους.

Ολοκληρώθηκαν τα «βαφτίσια»

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι τα «βαφτίσια» του κράτους των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία». Οι ανιστόρητοι και αγεωγράφητοι που παριστάνουν την κυβέρνηση, φαίνεται ότι καταφέρνουν να πετύχουν ό,τι δεν πέτυχε  η αριστερά από τα χρόνια του εμφυλίου.

Το χειρότερο της συμφωνίας δεν είναι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αλλά το επίθετο. Συγκεκριμένα ακούσαμε τον πρωθυπουργό τους Ζ. Ζάεφ να αποκαλεί το λαό του Μακεδόνες. Το επίθετο μακεδονικός θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα σε πολλά προϊόντα της Μακεδονίας και σε άλλα όπως π.χ. τα βιβλία Ιστορίας ή το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (το οποίο είχα επισκεφθεί πριν μερικά χρόνια).

Όλοι οι ιστορικοί παραδέχονται ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι Σλάβοι και η γλώσσα τους είναι σλαβική με πολύ μεγάλη συγγένεια με τη βουλγαρική. Ο Τίτο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, μετονόμασε την περιοχή που μέχρι τότε λεγόταν Βαρντάσκα σε Μακεδονία. Δημιούργησε έτσι αλυτρωτικές τάσεις θέλοντας μελλοντικά να αποκτήσει διέξοδο προς το Αιγαίο.

Οι πολιτικοί μας όχι μόνο οι τωρινοί αλλά και οι προηγούμενοι υπακούουν στις εντολές της Ε.Ε. και των Αμερικανών. Θέλουν οπωσδήποτε τη δημιουργία ενός φιλικού κρατιδίου για να αποτρέψουν την κάθοδο της Ρωσίας στα Βαλκάνια ή τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Θα μπορούσαν όμως να προτείνουν στους Σκοπιανούς μια επαναστατική λύση, την ένωσή τους με την Ελλάδα. Έτσι τα Σκόπια θα υπάγονταν στην Ελλάδα σαν γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας. Και θα λέγονταν Βόρεια Μακεδονία, άλλη μία Περιφέρεια δίπλα στη Δυτική Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η Ήλιδα υποδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Την Παρασκευή 4 Μαΐου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης: «Η Ήλιδα υποδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή» στο νέο Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Δήμου Ήλιδας. Η έκθεση διοργανώνεται προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού, με αρχειακό υλικό από την ζωή και την καριέρα του, το οποίο διατηρεί ο Σύνδεσμος Φίλων και Μουσείου «Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή» Δήμου Κομοτηνής.

Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Ήλιδας και το Παράρτημα Νομού Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Ιππίας ο Ηλείος». 

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1873 στο Βερολίνο. Σπούδασε στη στρατιωτική σχολή μηχανικών του Βελγίου και στη συνέχεια στο Παρίσι και Λονδίνο. Στην ηλικία των εικοσιεπτά ετών πήρε την  μεγάλη απόφαση της ζωής του: να σπουδάσει Μαθηματικά στο Βερολίνο και κατόπιν στη Γοττίγγη που ήταν το μαθηματικό κέντρο του κόσμου.

Η πρόοδός του ήταν ραγδαία και η αναρρίχηση στα αξιώματα της επιστημονικής κοινότητας ανεμπόδιστη. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Περί ασυνεχών λύσεων στο λογισμό των μεταβολών» η οποία συνοδεύεται, με έπαινο που γράφει «αγχίνοια του εφευρίσκειν περιφανής». Ο επιβλέπων καθηγητής Minkowski στην αξιολόγησή  του γράφει: «Η εργασία ανήκει στις καλύτερες μαθηματικές διατριβές που έχουν υποβληθεί στη σχολή».

Ενώ του δίδεται άμεσα θέση καθηγητή στο περίφημο μαθηματικό κέντρο της Ευρώπης το Göttingen, ο φιλόπατρις Έλληνας αναζητά την καταξίωση στην πατρίδα του η οποία αγνοεί την αξία του και του προσφέρει θέση σε ένα σχολείο της Μακεδονίας ως Ελληνοδιδάσκαλος ούτε καν ως μαθηματικός.

Μέσα από αυτή τη λαμπρή επιστημονική καριέρα ξεχωρίζει η σχέση του με τον Αϊνστάιν, όπου μέσα από την αλληλογραφία των δύο αυτών ανδρών που αρχίζει τον Σεπτέμβρη του 1916 προκύπτει η μεγάλη συμβολή του Κ. Καραθεοδωρή σε 3 δυσκολίες που συνάντησε στη διατύπωση της γενικής θεωρίας τής σχετικότητας. Ο Αϊνστάιν αναγνώρισε την βοήθεια που δέχτηκε από τον Κ. Καραθεοδωρή, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των δύο επιστημόνων.

Το 1919 0 Ελευθέριος Βενιζέλος τον κάλεσε για να του αναθέσει την οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης. Τον καιρό εκείνο μεσουρανούσε στη Γερμανία, όμως εγκατέλειψε τη θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, για να ολοκληρώσει το όραμα του Βενιζέλου. Το όνειρο όμως αυτό για το οποίο έκανε τόσες θυσίες δεν αξιώθηκε να δει να πραγματοποιείται. Το καταστρέφουν τα γεγονότα του 1922.

Στισ 2 Φεβρουαρίου το 1950 αναγγέλλεται επίσημα στην ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών ο θάνατός του. Ο τότε πρόεδρος της Ακαδημίας μεταξύ άλλων θα πει: «Μία εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς επιστήμης εξέλιπε».

Η έκθεση θα παραμείνει στην Αμαλιάδα μέχρι την Παρασκευή 11 Μαΐου.

Δείτε την βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή παρακάτω:

Βιογραφία ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ (1)

10 χρόνια «ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ»

Συμπληρώνονται σήμερα 10 χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε το «ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ».

Το ιστολόγιο (μπλογκ) που σας ενημερώνει για διάφορα γεγονότα της καθημερινής μας ζωής. Πολλά από αυτά αφορούν τον τόπο μας, το Χάβαρι, αλλά και την Ηλεία γενικά. Τα θέματά του προέρχονται από διάφορους τομείς, αθλητισμό, πολιτική, εκπαίδευση, επιστήμη. Παρουσιάζονται αφιερώματα σε διάφορους γνωστούς επιστήμονες, καλλιτέχνες κλπ. που φεύγουν από τη ζωή.

Στο «ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ» είχατε την ευκαιρία να μαθαίνετε πρώτοι, τα αποτελέσματα των Ελλήνων αθλητών σε τρεις Ολυμπιάδες, του Πεκίνου του Λονδίνου και του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Επίσης οι Χαβαραίοι μάθαιναν αναλυτικά τι ψήφισε το Χάβαρι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι δημοσιεύσεις ήταν πιο πολλές τα πρώτα χρόνια, δυστυχώς έχουν λιγοστέψει πολύ τελευταία (για διάφορους λόγους), έφτασαν όμως τις 1.060. Οι επισκέπτες του μπλογκ έχουν ξεπεράσει τις 100.000, αν και κατά καιρούς υπήρχαν προβλήματα με τον μετρητή. Εκτός από την Ελλάδα, το επισκέπτονται και πολλοί Έλληνες από άλλες χώρες. Μπορούν όμως και οι ξένοι να διαβάζουν τα άρθρα με τον αυτόματο μεταφραστή.

Τελειώνοντας να υποσχεθώ ότι το «ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ» θα συνεχίσει να σας ενημερώνει και να σχολιάζει την επικαιρότητα με μεγαλύτερη συχνότητα.

Το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Ήλιδα

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Το ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Ήλιδας». Η αίθουσα του Αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης δεν ήταν αρκετή για να χωρέσει τον κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη των κρυμμένων θησαυρών της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων, της Αρχαίας Ήλιδας.

Ο φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αποστόλης Ντάνασης, μίλησε για τις ανασκαφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Αρχαία Ήλιδα και τα αποτελέσματα αυτών.

Η προϊσταμένη της Ζ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλια, μίλησε για τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή κατά το 2017, μετά από διακοπή πολλών ετών. Επελέγη η περιοχή της Αγοράς και συγκεκριμένα η Δυτική Στοά που είχε ανασκαφεί πριν από έναν αιώνα περίπου από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο υπό την διεύθυνση του Ο. Walter. Η Δυτική Στοά ορίζει το χώρο της Αγοράς από τα δυτικά και ταυτίζεται, σύμφωνα με την περιγραφή του Παυσανία, με την Στοά των Ελλανοδικών, όπου συγκεντρώνονταν την ημέρα οι Ελλανοδίκες λόγω της κοντινής απόστασης της από τον Ελλανοδικαιώνα. Η  ανασκαφή στο σημείο αυτό έδειξε ότι σώζονται  τα θεμέλια μεγάλου κτιρίου του 4ου-5ου αι. μ.Χ.

Τέλος ο αρχαιολόγος κ. Χρήστος Λιάγκουρας παρουσίασε τα ευρήματα της σωστικής ανασκαφής που έγινε στον Άγιο Αθανάσιο της Κουρούτας.

Κοπή πίτας του Συλλόγου Γυναικών Χαβαρίου

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Γυναικών Χαβαρίου, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο Μπιλιάνειο Πνευματικό Κέντρο του χωριού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθηνά Κούλη αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Συλλόγου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαβαρίου κ. Σπύρος Παπαζαφειρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Τσεριώνης, οι Δ/ντριες του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Χαβαρίου κυρίες Ντούζα και Μπαϊλού και πολύς κόσμος.

Την πίτα ευλόγησε ο ιερέας του χωριού μας π. Διονύσιος Ράλλης. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο γιατρός του χωριού κ. Γεώργιος Τσίρος και η μικροβιολόγος κ. Ζέτα Βοΐλα. Το φλουρί κέρδισε η Ζωή Ντάναση και αντιστοιχούσε σε μία εικόνα της Παναγίας, προσφορά του καταστήματος «ΧΡΥΣΟΡΑΜΑ» του Επαμεινώνδα Κουτρουμπή.

Λήξη της κατάληψης στο Χάβαρι

Οι γονείς των μαθητών της Γ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Χαβαρίου αποφάσισαν να σταματήσουν την κατάληψη του σχολείου.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την απόφαση των δασκάλων του σχολείου να αναλάβουν τα βασικά μαθήματα της Γ΄τάξης. Τα υπόλοιπα μαθήματα θα διδάσκονται από δάσκαλο που τοποθέτησε η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ηλείας. Η λύση αυτή είναι προσωρινή, για μία εβδομάδα ελπίζουμε, οπότε θα διοριστεί αναπληρωτής δάσκαλος, όπως υποσχέθηκε το Υπουργείο Παιδείας.

Η λύση αυτή, αν και παιδαγωγικά δεν είναι η ορθότερη, υλοποιείται από τους δασκάλους για να μην χάνονται άλλα μαθήματα από τους μαθητές τόσο της Γ΄, αλλά και των άλλων τάξεων. Με την απόφασή τους αυτή, οι δάσκαλοι του σχολείου, βοηθούν στο άνοιγμα του σχολείου και δείχνουν το ενδιαφέρον τους για την πρόοδο των μαθητών τους.

Να σημειώσουμε ότι η κατάληψη είχε ξεκινήσει την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, γιατί δεν είχε αντικατασταθεί η δασκάλα που είχε αποχωρήσει λόγω άδειας κύησης. Λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Υπό κατάληψη το Δημοτικό Σχολείο Χαβαρίου

«Και η υπομονή έχει τα όριά της»

Αφού έκαναν ένα μήνα υπομονή, οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Χαβαρίου, αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη του σχολείου. Ο λόγος που τους οδήγησε σε αυτή την ενέργεια είναι η έλλειψη δασκάλου στην Γ΄τάξη. Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, η δασκάλα της Γ΄τάξης έχει πάρει άδεια, λόγω εγκυμοσύνης, από τις αρχές Δεκεμβρίου, χωρίς να αντικατασταθεί.

Η υπόσχεση προς τους γονείς ήταν ότι μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων θα έρθει μόνιμος δάσκαλος για την Γ΄τάξη. Χτες έμαθαν ότι θα έρθει δάσκαλος για μία εβδομάδα. Σήμερα όμως ήρθε δάσκαλος για δύο ημέρες, και μετά θα ερχόταν άλλος μέχρι να διορίσει το Υπουργείο, αναπληρωτή.

Το σχολείο και η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ηλείας έχουν ζητήσει έγκαιρα από το Υπουργείο Παιδείας, την τοποθέτηση αναπληρωτή δασκάλου. ο υπουργός παιδείας όμως, διόρισε πριν μερικές μέρες λίγους εκπ/κούς μόνο για τη β/θμια Εκπ/ση, και κανέναν δάσκαλο. Δόθηκε νέα υπόσχεση για την επόμενη εβδομάδα. Οι γονείς των μαθητών όμως δεν πιστεύουν πλέον τις ψεύτικες υποσχέσεις και θα συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι να έρθει μόνιμος δάσκαλος, όπως είπαν και στον Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης Ηλείας κ. Ζεύλα, που επισκέφθηκε το σχολείο.

Να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο είχε τοποθετηθεί αναπληρώτρια στην Γ΄τάξη, η οποία όμως αντικαταστάθηκε στα μέσα Οκτώβρη. Η νέα δασκάλα όμως πήρε άδεια λόγω εγκυμοσύνης, όπως προαναφέραμε, και ορισμένα μαθήματα τον Δεκέμβριο, καλύπτονταν από το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, ή δεν καλύπτονταν καθόλου. Τώρα ήρθε δάσκαλος για 2 ημέρες, ο οποίος θα αντικατασταθεί από άλλον για μερικές μέρες ακόμα, και αυτό δεν ξέρουμε πόσον καιρό θα τραβήξει, μιας και το υπουργείο δεν ενδιφέρεται για την εκπαίδευση.

Η συνεχής αλλαγή δασκάλων στην τάξη, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευση των μαθητών. Η προσαρμογή από δάσκαλο σε δάσκαλο είναι δύσκολη. Μέχρι να γίνει η αλληλογνωριμία μεταξύ μαθητών και δασκάλου, αυτός θα αντικατασταθεί. Η διδακτέα ύλη δεν πρόκειται να καλυφθεί, με αποτέλεσμα οι μαθητές να συνεχίσουν με πολλές ελλείψεις.


Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων