Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης (Κρεατινής) εβδομάδας του Τριωδίου. Κατά την Κρεατινή εβδομάδα, η ορθόδοξη παράδοση, σεβόμενη τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, τοποθέτησε ανάμεσά τους, την Πέμπτη δηλαδή, μια ημέρα εκτόνωσης με «τσίκνισμα» και κραιπάλη.

Λέγεται Τσικνοπέμπτη ή…Τσικνοπέφτη γιατί αυτήν την Πέμπτη, σύμφωνα με την παράδοση, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έλιωναν το λίπος από τα χοιρινά, ενώ παρέες συγκεντρώνονταν στα σπίτια για να ψήσουν κρέας, να το τσικνίσουν δηλαδή. Η προέλευση του εθίμου μάλλον ανάγεται στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων αλλά και των Ρωμαίων, που επιβίωσαν με παραλλαγές μέχρι και τα χριστιανικά χρόνια. Η πολυφαγία και πολυπιοτία, χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ημέρας, θυμίζουν πρακτικές που σχετίζονται με την ευφορία της γης και που, όταν συνδυάζονται με την χριστιανική παράδοση, σημαίνουν την προετοιμασία για τη σαρανταήμερη νηστεία (Σαρακοστή) πριν το Πάσχα.

Το έθιμο αυτό γιορτάστηκε και φέτος στο σχολείο μας. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων από το πρωί άρχισε τις ετοιμασίες για το ψήσιμο. Οι μαθητές το πρωί έκαναν διάφορες κατασκευές και ζωγραφιές σχετικές με το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και τις Απόκριες. Στη συνέχεια μοιράστηκαν σε όλους σουβλάκια, πίτες, τυροπιτάκια και αναψυκτικά. Η μουσική από το πρωί δονούσε τον αέρα. Το κέφι ανέβαινε και ξεκίνησε ο χορός. Οι μαθητές, γονείς και δάσκαλοι χόρεψαν με αποκριάτικα τραγούδια. Ακολούθησαν οι παραδοσιακοί χοροί, καλαματιανά, τσάμικα, νησιώτικα, ηπειρώτικα κ.λ.π. Ακολούθησαν και ζεϊμπέκικα όπου οι μαθητές και μαθήτριες έδειξαν το ταλέντο τους.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε και τους χορηγούς της γιορτής. Τα σουβλάκια προσέφεραν: Ο Σύλλογος Γυναικών Χαβαρίου, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Χαβαρίου “ο Διόνυσος”, ο Γιάννης Κουτρουμπής, ο Δημήτρης Μπερούκας, ο Βασίλης Σταυρούλιας, η Άννα Ανδριοπούλου Φωτεινού. Τα αναψυκτικά προσέφερε ο Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους.

Αφήστε μια απάντηση