Δεκ 24
02
Κάτω από (Προγράμματα) από στις 02-12-2024 και με ετικέτα

eu flag erasmus vect pos

Το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας την σχολική χρονιά 2022-2023 υλοποίησε το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο <<Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη>> .

σχολείο μας από ψηλά

Το Πρόγραμμα αυτό σχετίζεται με την κατάρτιση εκπαιδευτικών του σχολείου σε πιστοποιημένους φορείς εκπαίδευσης της Ευρώπης, την ακόλουθη διάχυση των γνώσεων αυτών στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου και την εφαρμογή των νέων γνώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού υλοποιήθηκαν τρεις κινητικότητες εκπαιδευτικών με στόχο την κατάρτισή τους σε θέματα διαχείρισης Προγραμμάτων και εκπαίδευσης με στόχο την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στο παρακάτω αρχείο παρουσιάζεται μία εκπαιδευτική μέθοδος που διδάχθηκαν οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν και στην συνέχεια την παρουσίασαν στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου και την εφάρμοσαν στην διδασκαλία.

ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΘΗΣΗ (ΜΕΘΟΔΟΣ UDL) – ΘΕΩΡΙΑ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ.pptx

 

Στα πλαίσια του Εθνικού Θεματικού Περιβαλλοντικού Δικτύου “Βιώσιμη Πόλη”, υλοποιήσαμε μία δράση στο Γενικό Λύκειο Νιγρίτας με τους μαθητές μας!

Με σκοπό να πρασινίσουμε το περιβάλλον μας και να βελτιώσουμε την οικολογική συνείδηση των μαθητών μας, φυτέψαμε δέντρα και θάμνους στην αυλή του σχολείου μας!

277661170 10223922811512292 7373749657134792797 n

Τα είδη που φυτέψαμε είναι φλαμουριές, φράξοι, λεβάντες και δεντρολίβανα, τα οποία μας διατέθηκαν δωρεάν από το Δασαρχείο Σερρών, μετά από σχετική αίτηση του σχολείου μας!

Αρχικά αφού συζητήσαμε με τους μαθητές σχετικά με την δράση και πως θα την υλοποιήσουμε, πήραμε τα εργαλεία και το ποτιστήρι μας και πιάσαμε δουλειά! Η φύτευση έγινε σε 4 μέρες γιατί τα φυτά ήταν πολλά. Οι μαθητές συνεργάστηκαν μεταξύ τους και το σίγουρο είναι πως μετά από τόσες φυτεύσεις έχουν μάθει πολύ καλά να φυτεύουν!

Η φροντίδα των φυτών από τους μαθητές θα συνεχιστεί, καθώς έχουν την ευθύνη να ποτίζουν και να προσέχουν τα νεαρά φυτά. Με την συμμετοχή τους σε αυτήν την δραστηριότητα, έμαθαν να συνεργάζονται και να συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση του σχολικού τους περιβάλλοντος!

Ελπίζουμε η δράση αυτή να ευαισθητοποιήσει και άλλα σχολεία και την Δημοτική μας Αρχή, για να υλοποιήσουν παρόμοιες δράσεις!

Μακάρι τα φυτά μας να ευδοκιμήσουν και να τα βλέπουν οι μαθητές μας μετά από χρόνια και να θυμούνται το πέρασμά τους από το σχολείο μας!

Σήμερα, 1-4-2022, με όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο “Βιώσιμη Πόλη” επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο του Δήμου Βισαλτίας, που βρίσκεται στην Νιγρίτα. Εκεί μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος της πόλης μας κύριος Μασλαρινός, ο Αντιδήμαρχος κύριος Χατζημάρκος και η συνεργάτης του Δημάρχου και παλιά μαθήτρια του σχολείου μας κυρία Σίσκου.

1 4 2022 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Εξηγήσαμε στον Δήμαρχο τον λόγο της επίσκεψής μας εκεί, ο οποίος ήταν η ενημέρωσή μας για θέματα ανακύκλωσης και βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου μας και του δώσαμε ένα έντυπο με τα αιτήματα των μαθητών προς τον Δήμαρχο, σχετικά με θέματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν και σχετίζονται με αρμοδιότητες του Δήμου. Ο Δήμαρχος απάντησε άμεσα σε μερικά από τα ερωτήματα των μαθητών και δεσμεύτηκε να μας στείλει γραπτή απάντηση σε όλα τα ερωτήματα.

Στη συνέχεια η συνεργάτης του Δημάρχου, κυρία Σίσκου, μας οδήγησε σε ένα χώρο όπου έχουν τοποθετηθεί μεταλλικοί βυθιζόμενοι κάδοι συλλογής, τόσο οικιακών συμβατικών απορριμμάτων, όσο και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και μας εξήγησε τα πλεονεκτήματα που έχουν σχετικά με τους συμβατικούς κάδους. Τέλος μας οδήγησε σε έναν δημοτικό χώρο, όπου σχεδιάζουν την δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης και μας ανέλυσε το σχέδιο δράσης του Δήμου για τον τομέα της ανακύκλωσης και την επίτευξη κάποιων στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι διδακτικές αυτές επισκέψεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας, διότι με δραστηριότητες αυτού του είδους, οι μαθητές μας ενημερώνονται άμεσα και με βιωματικό τρόπο για θέματα που τους αφορούν και αισθάνονται ενεργοί πολίτες.

Στα πλαίσια της δραστηριότητας “Διαλέγω την πόλη μου” του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπάιδευσης “ΑλλάΖΩ την πόλη μου!”, οι μαθητές μας αποτύπωσαν τα σχόλιά τους πάνω σε μια εικόνα της Νιγρίτας ή του χωριού τους από ψηλά, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Thinglink!

Οι περισσότεροι θέλουν για την πόλη μας πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, χώρους αναψυχής, αλλά και καλούς δρόμους, καθαριότητα, μονάδα βιολογικού καθαρισμού, αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου, ακόμα και την ίδρυση κάποιου πανεπιστημιακού τμήματος!

Καταγράψαμε τις ιδέες των μαθητών για να τις γνωστοποιήσουμε στην δημοτική αρχή, στην διάρκεια της επίσκεψής μας στο Δημαρχείο της πόλης μας!

3 Διαβάστε όλο το άρθρο »

Οι μαθητές μας χάραξαν μονοπάτια στην Νιγρίτα και στα κοντινά χωριά χρησιμοποιώντας το Google maps. Στόχος της δραστηριότητας είναι η παρατήρηση και η αποτύπωση της πραγματικότητας της πόλης με τη μορφή ενός περιβαλλοντικού μονοπατιού, που σχεδιάζουν και δημιουργούν οι μαθητές.
Επόμενη δραστηριότητα θα είναι να βγούμε και να περπατήσουμε όλοι μαζί ακολουθώντας ένα μονοπάτι της πόλης μας.
Μαζί μας θα είναι μία σύμβουλος του Δήμου και παλιά μαθήτρια του σχολείου μας, που θα μας οδηγήσει σε σημεία με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον μέσα στην πόλη!

Β1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ 8 Διαβάστε όλο το άρθρο »

Το Πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ την πόλη μου!» έγινε στα πλαίσια του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» που συντονίζει το ΚΠΕ Ελευθερίου, Κορδελιού και Βερτίσκου.

Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού υλοποιήσαμε την δραστηριότητα Α4: “Ανάγνωση τοπίου από ψηλά” και παραθέτουμε στη συνέχεια μερικές από τις φωτογραφίες μας! Οι μαθητές μας προέρχονται από την περιοχή της Νιγρίτας του Νομού Σερρών και των γύρω χωριών, Τερπνή, Θερμά, Αχινός, Βέργη, Ανθή κ.α. και καταγράφουν κάποιες βασικές υποδομές των περιοχών τους.

Α4 1

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Οι μαθητές μας έφτιαξαν συννεφόλεξα για την πόλη ή το χωριό που μένουν, με ματιά άλλοτε αισιόδοξη και θετική, άλλοτε απαισιόδοξη και προβληματισμένη! Η δραστηριότητα αυτή έγινε στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “ΑλλάΖΩ την πόλη μου!”, το οποίο υλοποιήθηκε με βάση το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία», το οποίο εστιάζει στην πραγματικότητα των πόλεων αναζητώντας τη βιωσιμότητά τους μέσα από τις αρχές και τις αξίες της αειφορίας και συντονίζεται από το ΚΠΕ Ελευθερίου, Κορδελιού και Βερτίσκου.

Τα πιο αντιπροσωπευτικά συννεφόλεξα, δίνονται παρακάτω.

ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΥΝΝΕΦΟΛΕΞΟ 1

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Το Πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ την πόλη μου!» έγινε στα πλαίσια του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» που συντονίζει το ΚΠΕ Ελευθερίου, Κορδελιού και Βερτίσκου.
Οι μαθητές μας προέρχονται από την Νιγρίτα και τα γύρω χωριά. Οι εργασίες των μαθητών αναφέρονται σε όλες αυτές τις περιοχές.
Στόχοι του Προγράμματος είναι η διερεύνηση του αστικού περιβάλλοντος, η καταγραφή προβλημάτων καθημερινότητας, η διατύπωση αιτημάτων προς τον Δήμαρχο και η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους μαθητές για την επίλυση των προβλημάτων.
Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν σε τέσσερις φάσεις και συμμετείχαν σε αυτές οι μαθητές της Α’ Λυκείου.
Μερικές φωτογραφίες του σχολείου μας, της Νιγρίτας και των γύρω χωριών. Κάποιες από τις φωτογραφίες έχουν ληφθεί από μαθητή μας με drone.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Στο πρόγραμμά μας απονεμήθηκε η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, η οποία αποτελεί ένα δεύτερο δείγμα επιτυχίας και καταδεικνύει ότι το έργο ανταποκρίνεται σε ένα ορισμένο Ευρωπαϊκό πρότυπο.

General Lyceum of Nigrita Etwinning Project Chemistry around us European Quality Label page 0001

Στο πρόγραμμά μας απονεμήθηκε η Εθνική Ετικέτα Ποιότητας, η οποία απονέμεται στα έργα etwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας πληρώντας μια σειρά από κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης της δράσης.
General Lyceum of Nigrita Etwinning Project Chemistry around us National Quality Label page 0001
Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων του προγράμματος eTwinning “Chemistry around us!”, οι μαθητές που συμμετείχαν παρουσίασαν το πρόγραμμα στους μαθητές του σχολείου μας.
Οι δραστηριότητες του προγράμματος, όπως η δημιουργία ενός βιβλίου συνταγών με φυσικά υλικά, η παρασκευή σαπουνιών με ελαιόλαδο, η δημιουργία αφισών, μιας ιστορίας, ενός ψηφιακού βιβλίου για την ρύπανση κ.α., είναι αναρτημένες στο ημερολόγιο δραστηριοτήτων του προγράμματος. Μπορείτε να το επισκεφτείτε πατώντας στην εικόνα.
Δώρισαν τέλος στους μαθητές και στους καθηγητές, ως έμπρακτη απόδειξη των φυσικών συνταγών που κατέγραψαν, τα σαπούνια ελαιολάδου που παρασκευάσαμε στο εργαστήριο, στα οποία τοποθετήσαμε ετικέτες με το λογότυπο του προγράμματος.

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου, του τμήματος Β’1, του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, υλοποιούν την ιδιόμορφη αυτή σχολική χρονιά, πρόγραμμα Etwinning, στα πλαίσια του μαθήματος της Χημείας, με θέμα “Η Χημεία Γύρω Μας” (“Chemistry Around Us”). Οι δραστηριότητες του προγράμματος ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

 Το Πρόγραμμα “Η Χημεία Γύρω Μας” στοχεύει στον εντοπισμό χημικών ουσιών, οι οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου και βρίσκονται μέσα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τρόφιμα, καθαριστικά, σχολικά είδη και καλλυντικά. Επίσης γίνεται έρευνα για την δυνατότητα παρασκευής των προϊόντων αυτών με φυσικά υλικά που δεν επιβαρύνουν την υγεία μας και που μπορούν να τα βρουν στο κοντινό τους περιβάλλον. Συζητείται επίσης η δυνατότητα χρήσης παραδοσιακών συνταγών για την παρασκευή των υλικών αυτών. Οι γνώσεις μας στη Χημεία μας βοηθούν να απομακρύνουμε από το περιβάλλον μας προϊόντα που μας βλάπτουν και να παρασκευάσουμε άλλα φιλικά με τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως τα σαπούνια που παρασκεύασαν οι μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος αυτού και του μαθήματος της Χημείας. 

Διαβάστε όλο το άρθρο »

 

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας και της θεματικής ενότητας Διατροφή και Ποιότητα Ζωής, ασχολήθηκαν με ένα σπουδαίο προϊόν της πατρίδας μας, το ελαιόλαδο.

Πιο συγκεκριμένα παρασκεύασαν παραδοσιακό χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου, με τη βοήθεια της υπεύθυνης καθηγήτριας.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Οι μαθητές του τμήματος Β’2 του 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των Δημιουργικών Εργασιών, τη σχολική χρονιά 2017-2018, παρασκεύασαν και τυποποίησαν χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου.
Η εργασία ήταν διαθεματική καθώς οι μαθητές, οι οποίοι εργάστηκαν κατά ομάδες, εμβάθυναν στο θέμα της παρασκευής του σαπουνιού, αλλά ασχολήθηκαν και με την ιστορία του σαπουνιού, την τυποποίησή του, τη σχεδίαση συσκευασίας, την κοστολόγησή του και την προώθηση του τελικού προϊόντος.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Σήμερα, ημέρα της εαρινής ισημερίας και ακριβώς την ώρα που ο ήλιος μεσουρανούσε, οι μαθητές του σχολείου μας, μαζί με χιλιάδες άλλους μαθητές από όλη την Ελλάδα, επανέλαβαν το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη, συμμετέχοντας στη δράση που οργανώθηκε από τα ΕΚΦΕ Σερρών, Λακωνίας, Πιερίας, Κω και Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Με πολύ απλές μετρήσεις την συγκεκριμένη μέρα και ώρα, οι μαθητές υπολογίζουν την περίμετρο και την ακτίνα της γης!

Διαβάστε όλο το άρθρο »

ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Οι μαθητές του 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης μετρούν την ακτίνα της Γης

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, τη μέρα της εαρινής ισημερίας, οι μαθητές του 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, μαζί με 10000 μαθητές από 460 σχολεία της χώρας, αλλά και σχολεία της Κύπρου και της Ίμβρου, την ώρα ακριβώς που μεσουρανούσε ο Ήλιος, επανέλαβαν το πείραμα του Ερατοσθένη όπως έγινε το 240 π.Χ. Μέτρησαν το μήκος ενός αντικειμένου και το μήκος της σκιάς του, τη συγκεκριμένη μέρα και στις 12:36 για τη Θεσσαλονίκη και με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, SunCalc κ.ά.), υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.

15ο_ΓΕΛ_ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ_ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ημέρα DNA 2016 (28) - ΑντίγραφοΗμέρα DNA 2016 (11) - Αντίγραφο

Μία ομάδα μαθητών της Β Λυκείου επισκέφτηκε το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, την Πέμπτη 21/4/2016 και συμμετείχε σε εργαστηριακές ασκήσεις τομέων του Τμήματος με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας DNA. 

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Σαπούνια ελαιολάδου 3
Στα πλαίσια του μαθήματος της Χημείας Β’ Λυκείου, αλλά και του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 《ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ》, που υλοποιήθηκε την τρέχουσα σχολική χρονιά, οι μαθητές παρασκεύασαν σαπούνι από ελαιόλαδο με την ψυχρή μέθοδο, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες ελαιόλαδο, υδροξείδιο του νατρίου, αιθέρια έλαια και άλλα συστατικά.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Οι μαθητές της Β Λυκείου του 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης υλοποίησαν, στα πλαίσια του μαθήματος της Χημείας Β Λυκείου, διδακτική επίσκεψη, τη Δευτέρα 11/4/2016, στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού 《ΑΙΝΕΙΑ》, στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης.

1η 11-4-2016 Επίσκεψη στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού《ΑΙΝΕΙΑ》15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης (8) -2η 11-4-2016 Επίσκεψη στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού《ΑΙΝΕΙΑ》15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης (12) -

Διαβάστε όλο το άρθρο »

?

Στα πλαίσια του μαθήματος της Χημείας, υλοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2016, διδακτική επίσκεψη των μαθητών της Α Λυκείου του 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όλο το άρθρο »