Ο Φωβισμός είναι γαλλικό κίνημα ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα (περίπου 1898-1908). Επίσημα για πρώτη φορά εκτέθηκαν οι πίνακες των Φωβ το 1905, στο ετήσιο Φθινοπωρινό Σαλόνι στο Παρίσι. Εκεί εξέθεσαν τα έργα τους οι: Matisse, Derain, Vlaminck, Dufy, Rouault, Braques, Marquet και Macke. Η έκθεση των έργων αυτών σόκαρε εξαιτίας της έκδηλης αδιαφορίας των καλλιτεχνών για τις φυσικές μορφές και εξαιτίας της χρήσης αυθαίρετων καθαρών και βίαιων χρωμάτων, συνήθως απευθείας από το σωληνάριο, κατά τρόπο επιθετικό και άμεσο, σε εκρηκτικές αντιθέσεις μεταξύ τους. Όπως οι Ιμπρεσιονιστές, έτσι και οι Φωβιστές ζωγράφιζαν τη φύση, τα έργα τους όμως χαρακτήριζε μια έντονη εκφραστική αντίδραση στα θέματά που επέλεγαν…
Το όνομα του κινήματος προήλθε από το χαρακτηρισμό “fauves” (άγρια θηρία) τον οποίο απέδωσε αργότερα στο Παρισινό σαλόνι του 1907 στους καλλιτέχνες ένας από τους επισκέπτες της έκθεσης, ο κριτικός τέχνης του περιοδικού Gil Blas, Louis Vauxcelles, όταν συνέκρινε ένα ανώδυνο γλυπτό – προτομή παιδιού ακαδημαϊκής τεχνοτροπίας – , τοποθετημένο στο δωμάτιο που ήταν εκτεθειμένα έργα των Ματίς, Ντεραίν, Βλαμένκ κ.λ.π., με τον “Ντονατέλο ανάμεσα στα άγρια θηρία (fauves)”. Με το ευφυολόγημα αυτό ο Vauxcelles έδωσε ένα ειρωνικό όνομα στο πρώτο πρωτοποριακό στυλ τέχνης του εικοστού αιώνα, προκαλώντας έτσι ένα από τα χαρακτηριστικά “σκάνδαλα” του μοντερνισμού.
Οι Φωβ επηρεάστηκαν από τον Γκωγκέν και τον Βαν Γκογκ καθώς επίσης και από τους Ναμπί (ήδη από τη δεκαετία του 1890 ο Βουαγιάρ ζωγράφιζε μικρούς πίνακες που ήταν εξίσου ριζοσπαστικοί στη χρήση του χρώματος με οποιοδήποτε έκθεμα του 1905)…
Πηγή – περισσότερα: https://blogs.sch.gr/msiapka/2017/12/18/%cf%86%cf%89%ce%b2%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/
Πηγή – περισσότερα: http://artprojectstogymnasio.blogspot.com/2015/05/doodles.html
Πηγή – περισσότερα: http://artprojectstogymnasio.blogspot.com/2015/06/4.html
Οι εργασίες αυτές εκπονήθηκαν από μαθητές της Γ τάξεις του Γυμνασίου Κουνπουπιδιανών μέσα σε 2-3 διδακτικές ώρες και καπόπιν εξάσκησης και τριβής με τα εικαστικά στοιχεία του σχήματος και του τόνου.
Πηγή – περισσότερα: https://blogs.sch.gr/chkoukour/2017/03/05/%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%bf/
Εργασία από την Γ τάξη του γυμνασίου Κουνουπιδιανών. Για εργασία αυτή προηγήθηκε αναλυση και τριβή των αναλογιών της ανθρώπινης φιγούρας καθώς και εξάσκηση στην προοπτική από ένα και δύο σημεία.
Διακοσμητική και διασκεδαστική εργασία, που σαν σκοπό έχει να θυμηθούν οι μαθητές της Γ τις ειδιότητες των χρωμάτων ( τόνος, απόχρωση, βασικά, συμπληρωματικά, θερμά, ψυχρά,βρωμισμένα,κ.α.) που διδάχτηκαν τη Β.
Πηγή – περισσότερα: https://blogs.sch.gr/chkoukour/2017/03/05/%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%af/
Πηγή – περισσότερα: http://theartproject3diastaseis.blogspot.com/2013/04/1_26.html
Πηγή – περισσότερα: http://theartproject3diastaseis.blogspot.com/2013/04/blog-post_7347.html
Πηγή – περισσότερα: http://theartproject3diastaseis.blogspot.com/2013/04/blog-post_8428.html
Πηγή – περισσότερα: http://tehnikaiekpaideusi.blogspot.com/2018/07/blog-post_21.html
Πηγή – περισσότερα: http://tehnikaiekpaideusi.blogspot.com/2018/09/blog-post.html
Πηγή – περισσότερα: http://theartprojectgymnasio.blogspot.com/2011/04/3_3537.html
Πηγή – περισσότερα: http://theartprojectgymnasio.blogspot.com/2011/04/3_1281.html
Πηγή – περισσότερα: http://theartprojectgymnasio.blogspot.com/2011/04/3_4250.html
Πηγή – περισσότερα: http://theartprojectgymnasio.blogspot.com/2011/04/3o_6699.html
Πηγή – περισσότερα: http://theartprojectnotebook.blogspot.com/2012/05/7.html
ΚΤΕΝΑΒΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πηγή – περισσότερα: http://sholeio13.blogspot.com/2013/04/7o.html
Μεσογειακή υγιεινή διατροφή – Καινοτόμο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Επιλογή από τις δραστηριότητες που σχεδίασα για το πρόγραμμα και υλοποιήθηκαν στο μάθημα των Εικαστικών:
Αναρτήσεις έγιναν και στο facebook του 4ου δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου και συνεργάστηκα με τις δασκάλες της Β΄τάξης. Έκανα σύνδεση του προγράμματος με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα eTwinning «Sharing my games«.
Συγχαρητήρια στους μαθητές!!!
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ /THE ART OF PRINTMAKING IS A PEDAGOGICAL TOOL
Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τάξεων Α’ έως και ΣΤ’ δημοτικού που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2017 -2018, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
https://twinspace.etwinning.net/15908/pages/page/85002
Έγινε διάχυση και σύνδεση με το eTwinning project THE ART OF PRINTMAKING AS A PEDAGOGICAL TOOL. Μετά από 3 σχολικά έτη το εκπαιδευτικό eTwinning πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και έδωσε καρπούς που παρουσιάστηκαν στο συγκεκριμένο καινοτόμο πρόγραμμα «Η Τέχνη της Χαρακτικής είναι ένα Παιδαγωγικό εργαλείο».
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ – ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ (ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ)
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα γίνει ανάδειξη της Χαρακτικής Τέχνης ως παιδαγωγικού εργαλείου για: την ανάπτυξη του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών, τον πλουτισμό του Εικαστικού τους λεξιλογίου, την καλλιέργεια δεξιοτήτων κοινωνικών- προσωπικών και την ανάπτυξη της Συναισθηματικής τους Νοημοσύνης. Καθώς απαιτείται υπευθυνότητα από τους μαθητές στο χειρισμό των εργαλείων χαρακτικής (όπως κοπίδια και μελάνια) και πειθαρχία σε όλα τα στάδια μέχρι το τελικό αποτέλεσμα (σχέδιο, χάραξη, δημιουργία μήτρας, μελάνωμα, τύπωμα, αντίτυπα, έκθεση υλικού) το πρόγραμμα θα συμβάλλει. προς αυτή την κατεύθυνση. Θα βοηθήσουμε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και στην οριοθέτηση αρνητικών συμπεριφορών.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)
Εφαρμογές και δραστηριότητες σύμφωνες με τον οδηγό σπουδών, αφιερώματα σε Εικαστικά ρεύματα, διαφορετικές τεχνικές εκτύπωσης μέσω εργασιών (ατομικών και ομαδικών). Συνεργασία με τους Δασκάλους των τάξεων και Εκπαιδευτικούς άλλων γνωστικών αντικειμένων: Ξένων γλωσσών, Μουσικής, Ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θα αξιοποιηθεί εκπαιδευτικό υλικό που έχω δημιουργήσει και εφαρμόζω επιτυχώς επί σειρά ετών και το οποίο έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια στο εξωτερικό.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 5 μήνες
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ
Σε συνεργασία με τους Δασκάλους των τάξεων έγιναν προγραμματισμένες επισκέψεις σε Μουσεία, εκθεσιακούς χώρους και χώρους Παρακολούθηση Θεατρικής παράστασης (Δον Κιχώτης). Εκδηλώσεις – βιωματικά εργαστήρια από καλλιτέχνες στο χώρο του Σχολείου και βιωματικό εργαστήριο Χαρακτικής γα Εκπαιδευτικούς σε συν-διοργάνωση με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Α΄Αθήνας – γραφείο Πολιτιστικών θεμάτων.
ΣΤΑΔΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ -ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ
The Art of Printmaking as a pedagogical tool
Είχα την τιμή να βραβευτώ για την προσπάθειά μου ως μέλος της Διεθνούς Εκπαιδευτικής κοινότητας eTwinning:
Και για το Σχολείο μου συνεργάστηκα προς το καλύτερο, με θετικότατα αποτελέσματα και τελικά τη βράβευση ως Σχολείο eTwinning.
Ευχαριστούμε την κ. Ειρήνη Πατεράκη υπέυθυνη του «Creative Classroom» eTwinning group και την κ. Αγγελική Κουγιουρούκη – Πρέσβης eTwinning για τη δημιουργία της παρουσίασης «Creative Cultural Heritage 2018», όπου και συμμετείχα παρουσιάζοντας «καλές πρακτικές» από τα Εκπαιδευτικά μου προγράμματα.
***
https://www.youtube.com/watch?v=GISzumBRmn8&index=14&list=UUmc0O1bmfoi2WpJ2x6A2nUQ
Cooperation among Greek Schools through the eTwinning project.
https://twinspace.etwinning.net/15908/pages/page/427509
***
https://blogs.sch.gr/arteducate/2018/02/05/safeinternetday-school-year-2017-2018/
***
***
«Βιβλία σε ρόδες» εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο ανέλαβα και υλοποιήθηκε με επιτυχία. Kατόπιν αίτησης που έκανα κι έγινε δεκτή, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Γραφεία Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Πολιτιστικών θεμάτων, συνεργάστηκα με τη δασκάλα της Γ΄τάξης κ. Αδαμαντία Μανέτα.
***
Συμμετοχή στη διοργάνωση του Χριστουγεννιάτικου φιλανθρωπικού παζαριού του 4ου δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η δραστηριότητα με τις εργασίες των μαθητών εντάχθηκε και παρουσιάστηκε στα Εθνικά εκπαιδευτικά μου προγράμματα και στα Διεθνή eTwinning. Στο facebook του Σχολείου έγιναν αναρτήσεις, επίσης.
***
***
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: » Η Παιδεία Τέχνες κατεργάζεται»που υλοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας με υπεύθυνο τον κ. Νίκο Έξαρχο.
***
eTwinning project
***
https://www.youtube.com/watch?v=J5hkSAPUzLU
***
https://www.youtube.com/watch?v=VD5ePgKBfK4
Δείτε περισσότερα στην ανάρτησή μου στο issuu #https://issuu.com/theodorachandrinou
Διαθεματικά συνεργαστήκαμε στις δραστηριότητες με μαθητές που συμμετείχαν στο έργο: «My city as a worth seeing place» https://blogs.sch.gr/arteducate/2018/01/31/my-city-as-a-worth-seeing-place-etwinning-project/
*Διαθεματικά είχα την ιδέα να συνδέσω το μάθημα των Εικαστικών με το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και αυτό οδήγησε σε μία εξαιρετική δραστηριότητα σε συνεργάστηκα με την κ. Μαρία Μουσουράκη και τη διδασκαλία μουσικο-κινητικής. «Οι μικροί Ζωγράφοι» παρουσίασαν τα εικαστικά τους έργα που υλοποίησαν εμπνευσμένα από τα έργα των μεγάλων δημιουργών, τύπωσαν στάμπες στις μπλούζες τους και παρουσίασαν μουσικοχορευτική παράσταση την ημέρα παρουσίασης των προγραμμάτων. Ενθουσίασαν πραγματικά το κοινό, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους!!!
Συγχαρητήρια σε όσους συνεργάστηκαν για να έχει το πρόγραμμά μας τέτοια επιτυχία. Θερμά ευχαριστώ τη συνάδελφο Φυσικής Αγωγής κ. Μαρία Μουσουράκη για τη συνεργασία στη διαθεματική δραστηριότητα «οι Μικροί Ζωγράφοι». Ιδιαίτερα ευχαριστώ τη συνάδελφο και φίλη από τη Μαδρίτη κ.Esperanza Caro για την εξαιρετική συνεργασία. Θερμές ευχαριστίες στο Διευθυντή του 4ου δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου κ. Κωνσταντίνο Πιτταρά για την εμπιστοσύνη και τη βοήθεια, ώστε να διοργανωθούν με επιτυχία οι εκδηλώσεις παρουσίασης των πεπραγμένων. Μας πρόσφερε κάθε υλικοτεχνική βοήθεια για τους σκοπούς μας. Επίσης, θερμές ευχαριστίες στη Δήμαρχο Ζωγράφου κ. Ντίνα Καφατσάκη και στις υπεύθυνες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Α΄Αθήνας των γραφείων Πολιτιστικών θεμάτων κ. Πόπη Κύρδη και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Μαρία Δημοπούλου. Ευχαριστώ και τη δασκάλα της Γ τάξης κ. Αδαμαντία Μανέτα για τη συνεργασία στις επισκέψεις σε χώρους Τέχνης και την παρακολούθηση προγράμματος στο Υπουργείο Παιδείας. Θερμές ευχαριστίες και στην Ελληνική ομάδα eTwiinning για τη στήριξη και συμπαράσταση στην προσπάθειά μας.
Εκπαιδευτικό υλικό:
https://docs.google.com/document/d/1N8y_irJuKxn5mugW5BuvsmvCtK0P3t6OtmsuaSVGSHM
Το πρόγραμμα συνδέθηκε με το έργο eTwinning «The Art of printmaking as a Pedagogical tool» και έδωσε τα τελικά αποτελέσματα, καθώς χρειάστηκαν 3 έτη για να ολοκληρωθεί.
Emotional Intelligence through Art
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:
Εικαστικός – Θεοδώρα Χανδρινού και Αγγλικών Θάλεια Συριοπούλου.
“Emotional Intelligence through Art”
3. ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στην ιστοσελίδα του Σχολείου μας έγιναν επίσης δημοσιεύσεις:
https://www.facebook.com/pg/4dimzografou/posts/?ref=page_internal
Συγχαρητήρια στους μαθητές!!!
Πηγή – περισσότερα: https://blogs.sch.gr/arteducate/2018/07/05/emotional-intelligence-through-art/
The creations of the great Art masters inspire the pupils. In the classroom I present educational material, after talk with my pupils and and apply different pedagigical methods in order to cultivate skills and critical thinking. Tranformative learning through Art and Art therapy are my favourite.
In the eTwinning project» The Art of Printmaking as a Pedagogical tool » this activity united Greek Schools through the inspiration, creativity and imagination of the pupils!
https://twinspace.etwinning.net/15908/pages/page/427509
The Art subject embraced Physical education. Mrs. Theodora Chandrinou (me) invited Mrs. Maria Mousouraki the Teacher of Physical Education, who made the dance performance and collaborated in this activity for our etwinning project: «The Art of Printmaking as a Pedagogical tool«.
«The young painters» presented their Art Gallery in rythm and motion, in an open to public presentation. The public showed us great enthusiasm. Congatulations to all pupils for the hard work!!!
****
Joan Miró by the pupils of the 1st primary School of Pefki, Athens, Greece
Picasso by the pupils of the 11th and 13th primary Schools of Ilion, Greece
***
The pupils participating in the eTwinning project «Cultivating life skills through Land Art» worked in the activity: «The creations of the Great Masters inspire the pupils»
https://twinspace.etwinning.net/39401/pages/page/268244
The pupils learned about the work of the Greek architect Πικιώνης (Πικιώνης) and about the Spanish Antoni Gaudi. After, the children became more creative and cooperated with pupils from other Schools.
Thank you for the interest!
Πηγή – περισσότερα: https://blogs.sch.gr/arteducate/2018/07/20/the-creations-of-the-great-art-masters-inspire-the-pupils/
Πηγή – περισσότερα: http://artprojectstodimotiko.blogspot.com/2015/05/1-1-2_29.html
Πηγή – περισσότερα: https://blogs.sch.gr/msiapka/2017/12/02/3/
Για την ανάπτυξη και καλλιέργεια του σχεδίου αλλά και την εξερεύνηση του τυχαίου επιλέξαμε με τη Β τάξη να ασχοληθούμε με zentangles ένα είδος Doodles με βάση το έργο του Ματίς (Henri Matisse). πορτραίτο της Έμμα (1916) Το σχέδιο του Ματίς μεγεθύνθηκε με κάνναβο και μετά, με κεντρική ιδέα τα ενδιαφέροντα ή και ανησυχίες των …
Συνέχεια ανάγνωσης » Πηγή – περισσότερα: https://blogs.sch.gr/artszosimea/%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%bb%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%cf%82/
Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Διάχυση εκπαιδευτικών καινοτομιών και καλών πρακτικών» την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 17.00΄-21.00’ στους χώρους του σχολείου (Δομπόλη 30, Ιωάννινα). Θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων, διδακτικές προτάσεις και πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί στη σχολική τάξη, βιωματικές δράσεις, καινοτόμα συνεργατικά προγράμματα, διεπιστημονικές διδακτικές προσεγγίσεις …
Συνέχεια ανάγνωσης » Πηγή – περισσότερα: https://blogs.sch.gr/artszosimea/%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%87%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd/