Δεν «βλέπουν» έξοδο από την κρίση πριν το 2014, αλλάζουν σχέδια και στόχους,
σκέφτονται τη μετανάστευση
Απαισιόδοξοι και σκεπτικιστές οι νέοι αναθεωρούν
αξίες και επιθυμίες
Σύμφωνα με την ποσοτική έρευνα με θέμα «Νέοι και Οικονομική Κρίση», που διεξήγαγαν το ενημερωτικό site News 247 (http://news247.gr/) σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών FOCUS μέσα στο Μάιο 2010, η πλειοψηφία της νεολαίας είναι μάλλον απαισιόδοξη για το αποτέλεσμα της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Σχεδόν 7 στους 10 νέους δεν περιμένουν έξοδο από την κρίση, τουλάχιστον πριν το 2014. Περισσότερο επηρεασμένοι δηλώνουν οι νέοι άνω των 28 ετών (σε ποσοστό 79%), αλλά και όσοι ζουν στην περιφέρεια (78%). Συνολικά, το 76% των νέων, ηλικίας 18 έως 35 ετών, έχουν επηρεαστεί πολύ από την κρίση μέχρι σήμερα και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το μέλλον τους και με προβληματισμό τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Παράλληλα, σε αλλαγή σχεδίων καριέρας οδηγούνται 3 στους 5 νέους ηλικίας 23 έως 27 ετών. Το 49% των φοιτητών (ηλικίας 18-27) αναθεωρούν τα σχέδιά τους για σπουδές, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σε πιο «ασφαλή» επαγγέλματα. Η οικονομική κρίση φαίνεται να επηρεάζει περαιτέρω αποφάσεις ζωής, καθώς πλάνα για οικογένεια, παιδιά και γάμο αναθεωρούνται από το 34% των αδέσμευτων νέων, ενώ για το 67% των ερωτηθέντων νέων ισχύει τουλάχιστον μία αλλαγή σε οποιαδήποτε έκφανση των μελλοντικών τους πλάνων.
Οι νέοι βλέπουν με αβεβαιότητα τη σημερινή πραγματικότητα και κυρίως το αύριο. Προετοιμάζουν εναλλακτικά σενάρια στον τρόπο που σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την κρίση, εξαιτίας της οποίας ?κατά συνέπεια? επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι τελικές επιλογές τους. Πολύ μεγάλη είναι η τάση (πάνω από το 50%) των νέων ηλικίας 23-27 ετών και των φοιτητών που σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο της μετανάστευσης. Η τάση αυτή εκφράζεται έντονα και από νέους ανώτερης κοινωνικό-οικονομικής τάξης (49%) και από νέους χωρίς δεσμεύσεις (46%), δημιουργώντας έτσι μια ανησυχητική δυναμική ¨brain drain¨, όπου οι πιο σπουδασμένοι εγκαταλείπουν τη χώρας τους.
Η Πανελλήνια έρευνα «Νέοι & Οικονομική Κρίση» διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 800 νέων, γυναικών και ανδρών, ηλικίας 18-35 ετών. Το υλικό που προέκυψε αναλύθηκε και συνοψίστηκε δίνοντας τα συμπεράσματα που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τους νεαρούς Έλληνες στη φάση της οικονομικής ύφεσης, αλλά και να προβλέψουμε τις τάσεις που διαμορφώνονται για τη νεολαία στο άμεσο μέλλον.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.