Φεβ 14 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Βότανα και ψευδαισθήσεις

Κάτω από: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Να καταφύγω ή να μην καταφύγω στα βότανα και στα συμπληρώματα όταν αρρωστήσω; Στη χώρα που άνθησε η «φραπελιά», το ερώτημα φαίνεται ρητορικό. Αλλά δεν είμαστε μόνοι στο άθλημα: η αγορά των βοτάνων και συμπληρωμάτων διατροφής είναι τεράστια και παγκόσμια. Μέσα σε αυτό το τσουνάμι, λοιπόν, πώς να ξεχωρίσει κανείς την ήρα από το στάρι;

Με το σκεπτικό του ξεκαθαρίσματος δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής (Νational Center for Complementary and Αlternative Μedicine- ΝCCΑΜ) των ΗΠΑ. Η δημιουργία του Κέντρου είχε διχάσει τότε την επιστημονική κοινότητα καθώς ένα μεγάλο μέρος της θεωρούσε ότι η ύπαρξή του και μόνο νομιμοποιούσε μια σειρά μη επιστημονικές πρακτικές. Αντίθετα, οι υποστηρικτές του διατείνονταν ότι ο μόνος τρόπος να μάθουμε αν υπήρχε όντως επιστημονική βάση πίσω από αυτές τις πρακτικές ήταν να τις εξετάσουμε με τα αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Περιττό να πούμε ότι τα έργα και οι ημέρες του Κέντρου ήταν συνεχώς στο μικροσκόπιο.

Σε έναν πρόσφατο απολογισμό όμως διαπιστώθηκε ότι το Κέντρο δεν μεροληπτεί και πράγματι στις μελέτες του εφαρμόζει αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Διαπιστώθηκε επίσης ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κλινικές μελέτες που έγιναν για να αποδειχθούν οι υποτιθέμενες φαρμακευτικές ιδιότητες κάποιων ευρέως χρησιμοποιούμενων βοτάνων κατέληξαν σε αρνητικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα είναι η μελέτη που δείχνει ότι η εχινάκια καθόλου δεν μας προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα, αν και αυτό το εύρημα δεν φαίνεται να έχει γίνει ευρέως γνωστό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ιθύνοντες του Κέντρου έχουν αποφασίσει να αλλάξουν την κατεύθυνση των ερευνών. Διαπιστώνοντας ότι ήταν μάλλον υπεραισιόδοξο το να προσπαθήσει κανείς με μαντζούνια να θεραπεύσει καρκίνους, έχουν αποφασίσει να διερευνήσουν την ικανότητα των βοτάνων να απαλύνουν συμπτώματα, κάτι το οποίο μπορεί όντως να συμβαίνει.

Προς το παρόν διαβάστε ορισμένα από τα ευρήματα των κλινικών μελετών, για να μην ξοδεύετε άδικα τα χρήματά σας: * Το Ginkgo biloba δεν αναστέλλει τη φθίση των γνωστικών ικανοτήτων γηραιών ενηλίκων. «Journal of the Αmerican Μedical Αssociation». 2009; 302(24): 2663-2670.

* Η εχινάκια δεν προλαμβάνει ούτε ανακουφίζει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine». 2005 353(4): 341-348.

* Το St. John΄s Wort βρέθηκε να μην έχει καμία δράση στα συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά. «Journal of the Αmerican Μedical Αssociation». 2008;

299(22): 2633-2641.

* Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού δεν έχει καμία επίπτωση στους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες. «Αmerican Ηeart Journal», τεύχος Οκτωβρίου 2007.

* Τα συμπληρώματα διατροφής με χόνδρο καρχαρία δεν επιμηκύνουν την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. «Clinical and Εxperimental Αllergy», τεύχος Ιουνίου 2007. * Το σκόρδο δεν φαίνεται να μειώνει την «κακή» χοληστερόλη. «Αrchives of Ιnternal Μedicine», τεύχος Φεβρουαρίου 2007. * Βοτανικά συμπληρώματα αποτυγχάνουν να ανακουφίσουν τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση. «Αnnals of Ιnternal Μedicine», τεύχος Δεκεμβρίου 2006.

* Η βιταμίνη Ε και το σελήνιο δεν προλαμβάνουν τον καρκίνο του προστάτη. «Journal of General Ιnternal Μedicine», τεύχος Ιουλίου 2006.

* Το ένα πέμπτο των αγιουβερδικών φαρμάκων τα οποία κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο βρέθηκαν να περιέχουν τοξικά μέταλλα. «Journal of the Αmerican Μedical Αssociation». 2008;


Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση