Φεβ 13 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Διαδικτυακό «τσουνάμι» για τη 14χρονη μαθήτρια

Κάτω από: Εκπαιδευτικά

facebook14-3-thumb-medium.jpg

Θύελλα έχει ξεσηκώσει στο διαδίκτυο η αποβολή της 14χρονης μαθήτριας από τα Χανιά μετά την απόφαση του

Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου Χρυσοπηγής να την αποβάλλει διότι δημιούργησε μια ομάδα στο Facebook.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες δημοφιλείς χώροι κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης χρηστών από ολόκληρη την Ελλάδα. Σε σχετικές ομάδες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στο FaceBook δηλώνουν συμμετοχή εκατοντάδες χρήστες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ομάδας με τίτλο «Να ανακληθεί η αποβολή της 14χρονης μαθήτριας του Γυμν. Χρυσοπηγής Χανίων» που μέσα σε 24 ώρες συγκέντρωσε πάνω από 8.000 μέλη τα οποία το Σάββατο ξεπέρασαν τα 12.500. Στην περιγραφή της ομάδας, οι δημιουργοί της αναφέρουν: “ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ 14ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΙ !”.

Οι χρήστες όμως δεν αρκούνται στην απλή συμμετοχή στην ομάδα του FaceBook αλλά κατακλύζουν το διαδίκτυο με χιλιάδες μηνύματα και σχόλια.

“Η συγκεκριμένη τιμωρία δεν θα έπρεπε να επιβληθεί και δεν θα είχε επιβληθεί, αν οι εκπαιδευτικοί, είχαν επιμορφωθεί επί της ουσίας στη χρήση των νέων τεχνολογιών, στην καθημερινότητά τους. Θα γνώριζαν τι σημαίνει facebook και δεν θα υπήρχε πανικός, με το παραμικρό” γράφει ένας από τα μέλη αυτής της ομάδας και παρακάτω άλλος θέτει το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών: Ένα είναι το σίγουρο…ότι δεν είναι τυχαίο πού 100 παιδιά που φοιτούν είχαν γίνει μέλη στο group, άντε να αρχίσουμε να αξιολογούμε τον κάθε δημόσιο λειτουργό και όταν χρειάζεται να παίρνει πόδι και να πηγαίνει στο σπιτάκι του. Εξάλλου σε γενικές γραμμές οι εκπαιδευτικοί για κάτι τέτοιους λόγους δεν επιθυμούν την ύπαρξη ειδικών ψυχικής υγείας στα σχολεία..γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν την εξουσία απέναντι στα παιδιά”.

Δεν είναι όμως λίγοι και εκείνοι που δέχονται πως η πράξη της 14χρονης θα έπρεπε να έχει συνέπειες, όχι όμως αυτές που τελικά της επιβλήθηκαν: “Εννοείται ότι το internet δεν μπορεί να αποτελεί άβατο για τη νομιμότητα. Η διαπόμπευση εξακολουθεί να είναι παράνομη και ανήθικη πράξη. Κατά τα άλλα η αποβολή από το σχολείο είναι η έσχατη τιμωρία για ένα μαθητή. Πρέπει να καταργηθεί. Προφανώς και μπορείς να συνετίσεις ένα παιδί 14 χρονών με πολύ πιο ήπια μέσα”. Ενώ άλλοι είναι πιο αυστηροί: “Να μην ανακληθεί η αποβολή της μαθήτριας ! Και όλοι εσείς που γράφετε την άποψή σας μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί τις προεκτάσεις που έχουν οι νέες τεχνολογίες, ειδικά όταν βρίσκονται στα χέρια ανηλίκων .Για ξανασκεφτείτε το θέμα και μην παρασύρεστε από την απέχθεια που έχετε οι περισσότεροι για τους εκπαιδευτικούς ή το σύστημα”.

Εκατοντάδες είναι επίσης τα μηνύματα μέσω Twitter αλλά και τα δημοσιεύματα σε blogs.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση