Μαρ 12 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Τα νέα… για το περιβάλλον χειροτερεύουν Συνάντηση ειδικών στην Κοπεγχάγη

Κάτω από: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λίγους μήνες πριν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη για το περιβάλλον, η επιστημονική κοινότητα κρούει εκ νέου των κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιταχύνεται με ρυθμούς κατά πολύ αυξημένους από εκείνους που προβλέπονταν…

a_klima1_12191.jpg

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Λίγους μήνες πριν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη για το περιβάλλον, η επιστημονική κοινότητα κρούει εκ νέου των κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιταχύνεται με ρυθμούς κατά πολύ αυξημένους από εκείνους που προβλέπονταν στην τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τους σχεδιαστές πολιτικής. Στη συγκεκριμένη έκθεση -γνωστή ως πόρισμα του IPCC-, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του 2007, υποστηριζόταν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα προκαλέσει πλημμύρες, παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και ακραία καιρικά φαινόμενα στο τέλος του αιώνα. Παρά ταύτα, νέες έρευνες δείχνουν ότι οι συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη θα είναι πολύ χειρότερες από ό, τι είχε αρχικά υπολογιστεί και θα γίνουν αισθητές αρκετά πριν από το τέλος του 21ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των περιβαλλοντολόγων που ξεκίνησε χθες στην Κοπεγχάγη αναμένεται ακόμα να υπογραμμιστεί ότι η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων θα ανέβει κατά ένα μέτρο μέχρι το 2100 και όχι κατά μισό, όπως είχε υποστηριχθεί στο πόρισμα του IPCC.

«Οι κοινωνίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη», τόνισε ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Βρετανίας για την κλιματολογική αλλαγή, Τζον Αστον. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο επισημαίνουν, ακόμα, τον κίνδυνο απελευθέρωσης «φυσικών προωθητών» του φαινομένου του θερμοκηπίου εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη. Υπογραμμίζουν δε, ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

«Πρέπει να εξετάσουμε ποιο είναι το λογικό χειρότερο σενάριο κατά τη διάρκεια του βίου αυτής της γενιάς», πρόσθεσε ο κ. Αστον. «Η άνοδος των θαλάσσιων υδάτων κατά ένα ή δύο μέτρα δεν θα προκαλέσει καταστροφές μόνο στην Κίνα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», εξήγησε ο ίδιος.

Στη σύνοδο συμμετέχουν περισσότεροι από δύο χιλιάδες ερευνητές από ογδόντα χώρες. «Τόσο εγώ όσο και άλλοι επιστήμονες θεωρούμε αυτήν τη σύνοδο ως μια ευκαιρία για ανανέωση των δεδομένων που καταγράφηκαν στο πόρισμα του IPCC», υποστήριξε ο Γουίλιαμ Χάουαρντ του Πανεπιστημίου Ταζμάνια στην Αυστραλία. «Η μαζική συμμετοχή των επιστημόνων υπογραμμίζει όχι μόνο την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και την αγανάκτησή τους», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής για την Κλιματολογική Αλλαγή της δανικής κυβέρνησης, Κάθριν Ρίτσαρντσον. «Αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η κατάσταση είναι τόσο πολύπλοκη και επικίνδυνη που πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου η απειλή να γίνει κατανοητή από όλους», κατέληξε η κ. Ρίτσαρντσον. Από την πλευρά της, η αρμόδια υπουργός για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Δανίας, Κόνι Χέντεγκαρντ, συμφώνησε ότι οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα τα επιστημονικά συμπεράσματα.

Την ίδια στιγμή, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας έκανε λόγο περί ανάγκης συντονισμένης εκστρατείας προκειμένου να κατανοήσουν όλοι τις συνέπειες της κλιματολογικής αλλαγής. «Βλέποντας τα στοιχεία για την κλιματολογική αλλαγή, πολύ φοβάμαι ότι πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί και μάλιστα άμεσα αν πραγματικά επιθυμούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε από το Σαντιάγο της Χιλής, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο πρίγκιπας Κάρολος αναμένεται, ακόμα, να συμμετάσχει σε συνδιάσκεψη για το περιβάλλον στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου πρόκειται να υποστηρίξει ότι η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της μόλις εκατό μήνες προκειμένου να σώσει τον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση