Διεθνής ομάδα κλιματολόγων πραγματοποίησε νέα έρευνα σχετικά με την απειλή του φαινομένου του θερμοκηπίου και κατέληξε σε καθόλου αισιόδοξα συμπεράσματα.
Η Γη δε θα χρειαστεί να φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για να ζήσουμε τις σοβαρές συνέπειες του θερμοκηπίου, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η απειλή εξαφάνισης πολλών φυτών και ζώων, αναφέρουν οι επιστήμονες στην διαδικτυακή έκδοση του Proceedings of the National Academy of Science.
Η Διακυβερνητική Διάσκεψη για το Κλίμα έχει υπολογίσει ότι ο κίνδυνος επιδείνωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων θα αυξηθεί σημαντικά με αντίστοιχη αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου. Σύμφωνα με μετρήσεις, αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία είναι κατά 0,12 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Οι ερευνητές πλέον αναφέρουν ότι «η αύξηση στις ξηρασίες, τους καύσωνες και τις πλημμύρες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές περιοχές του κόσμου επιτείνοντας τα προβλήματα λειψυδρίας, πυρκαγιών και άλλων φαινομένων, με μικρότερη από ένα βαθμό Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας». Μάλιστα αναφέρουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται σε μεγαλύτερο βαθμό για τα φαινόμενα αυτά απ’ όσο πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.
Πολλοί ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα εκδήλωσης ενός κύματος καύσωνα παρόμοιου με εκείνο του 2003 που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».
Η νέα έρευνα δημοσιεύεται μία εβδομάδα τη δήλωση του Κρίστοφερ Φιλντ, ερευνητή του Ινστιτούτου Κάρνεγκι για την Επιστήμη, ότι οι άνθρωποι επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τη δεκαετία του 1990. Το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια που συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα άλλα και άλλες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τη θερμοκρασία έχουν αυξήσει την ήδη έντονη ανησυχία μεγάλων αλλαγών στο κλίμα του πλανήτη. Οι εκπομπές άνθρακα αυξάνονται κατά 3,5% κάθε χρόνο από το 2000 και έπειτα, ενώ υπάρχουν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την αυξημένη ευαισθησία συγκεκριμένων πληθυσμών όπως οι φτωχοί και ηλικιωμένοι, όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες αλλά και στις ανεπτυγμένες χωρές.
«Για παράδειγμα, τα γεγονότα του τυφώνα Κατρίνα και του καύσωνα του 2003 έδειξαν ότι η δυνατότητα προσαρμογής σε κλιματικά ακραίες συνθήκες είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα έντονες επιπτώσεις» καταλήγουν οι επιστήμονες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.