Φεβ 09 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Η μυρωδιά της τηγανιτής πατάτας είναι κράμα αρωμάτων καραμέλας, κρεμμυδιού και σιδερώστρας(!)

Κάτω από: ΠΑΡΑΞΕΝΑ

 

Η ακαταμάχητη μυρωδιά που έχουν οι τηγανιτές πατthganiti_patata.jpgάτες συνίσταται σε ένα κράμα αρωμάτων καραμέλας, κρεμμυδιού και …σιδερώστρας, συμπεραίνει ομάδα βρετανών ερευνητών σε μελέτη της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιστήμονες εργαστηρίου του πανεπιστημίου του Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, απομόνωσαν τα διαφορετικά αρώματα που έχει η μυρωδιά της τηγανιτής πατάτας και ανακάλυψαν ένα σύνθετο μείγμα που ποικίλλει ανάλογα με την τεχνική μαγειρέματος, το λάδι ή την ποικιλία πατάτας που χρησιμοποιείται.

Οι επιστήμονες, στους οποίους ανατέθηκε η έρευνα αυτή από το Συμβούλιο Πατάτας, τον βρετανικό οργανισμό προώθησής της, ανέλυσαν τις μυρωδιές, που διακρίνει η ανθρώπινη μύτη, με τη βοήθεια τεχνικών διαχωρισμού και ανάλυσης των μορίων, τη χρωματογραφία και τη φασματομετρία μάζας.

Αυτοί εντόπισαν τρεις ευδιάκριτες μυρωδιές που έχουν οι τηγανιτές πατάτες: το άρωμα καραμέλας, κρεμμυδιού και σιδερώστρας. Επίσης βρήκαν ότι η μυρωδιά της πατάτας γίνεται πιο σύνθετη όταν έχει διπλοτηγανιστεί: εκλύει αρώματα που εκτείνονται από αυτό του πικρού κακάο και της καραμέλας, ως αυτό του τυριού, των κρεμμυδιών, των λουλουδιών και, με πιο εμφανή τρόπο… της πατάτας.

“Ίσως τα ευρήματα αυτά να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους στο μέλλον να μελετούν περισσότερο τις τηγανιτές πατάτες, όπως γίνεται με το κρασί, και ίσως οι λάτρεις της τηγανιτής πατάτας να κάνουν τους ειδήμονες, εντυπωσιάζοντας τους φίλους τους με εύγλωττες περιγραφές για τις αγαπημένες τους τηγανιτές πατάτες”, δήλωσε ο Γκράχαμ Κλέιτον, που διευθύνει το Κέντρο για τη Διατροφική Αλυσίδα και τη Βιομηχανική Συνεργασία, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το πανεπιστήμιο του Λιντς.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση