Στροφή 180 μοιρών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ομπάμα όσον αφορά βασικές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή: Θα επιτρέψει στις πολιτειακές κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δικά τους όρια στις εκπομπές καυσαερίων από τα οχήματα και θα θέσει δεσμευτικούς στόχους για την αποδοτικότητα των καυσίμων κίνησης.
Η απόφαση του νέου Αμερικανού προέδρου αφορά κατ’ αρχάς την Καλιφόρνια και τουλάχιστον 12 ακόμα αμερικανικές πολιτείες, οι οποίες είχαν ζητήσει άδεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλουν τα δικά τους όρια στις εκπομπές των οχημάτων.
Ο Τζορτζ Μπους είχε εμποδίσει τα σχέδιά τους, με το σκεπτικό ότι η εφαρμογή διαφορετικών κανόνων σε κάθε πολιτεία θα περιπλέξει την κατάσταση για τις επιχειρήσεις, μια άποψη με την οποία ταυτίστηκαν και οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Τώρα, ο Ομπάμα ανακοινώνει ότι θα δώσει εντολή στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας να επανεξετάσει το αίτημα της Καλιφόρνια και των πολιτειών που την ακολούθησαν. «H ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να εργάζεται μαζί με τις πολιτείες, και όχι εναντίον τους, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο.
Ανακοίνωσε παράλληλα ότι σκοπεύει να δώσει εντολή στο υπουργείο Μεταφορών να θεσπίσει το Μάρτιο στόχους για την αποδοτικότητα των καυσίμων κίνησης που θα ισχύσουν από το 2011. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2007 επί κυβέρνησης Μπους σήμερα όμως δεν έχει υπολοποιηθεί. Προβλέπει ότι έως το 2020 η κατανάλωση των αυτοκινήτων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με σήμερα και να φτάσει έτσι τα 13 χιλιόμετρα ανά λίτρο καυσίμου.
Τα μέτρα έχουν στόχο όχι μόνο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας θέρμανσης αλλά και την απεξάρτηση των ΗΠΑ από το ξέβο πετρέλαιο, επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που διατήρησαν την ανωνυμία τους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόκειται να διορίσει στη θέση του εκπροσώπου για θέματα κλιματικής αλλαγής τον Τοντ Στερν, πρώην σύμβουλο του Μπιλ Κλίντον ο οποίος ήταν ο βασικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ στις διεθνείς συνομιλίες για το Πρωτόκολλο του Κιότο το διάστημα 1997-2000.
Σε μια άλλη εξέλιξη που αφορά την κλιματική αλλαγή, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέταξε στο σχέδιο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας μέτρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ύψους περίπου τριών δισ. δολαρίων.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.