Ιαν 28 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Νέα επιστήμη για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

 28-01-09_265102_1.jpg

Μια νέα επιστήμη που επιδιώκει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή με τη χρήση τεράστιων κατόπτρων στο διάστημα θα μπορούσε να καταστεί αποτελεσματική σε συνδυασμό με περιορισμό των ρυπογόνων εκπομπών, σε σημείο μέχρι και αντιστροφής της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αναφέρει νέα μελέτη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της East Anglia στη Βρετανία αξιολόγησαν διάφορα συστήματα «γεωμηχανικής» που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών στους ωκεανούς. «Βρήκαμε ότι κάποιες γεωμηχανικές λύσεις θα μπορούσαν να δράσουν ανασταλτικά, σε συνδυασμό με τη λήψη άλλων μέτρων» αναφέρει ο καθηγητής Τιμ Λέντον, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης.

Η γεωμηχανική αφορά τη χειραγώγηση του κλίματος σε μεγάλη κλίμακα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των πιθανών καταστροφικών συνεπειών της αύξησης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα. Ο βαθμός περιορισμού των ρυπογόνων εκπομπών συμφωνεί και με τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 80% μέχρι το 2050.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι ο εμπλουτισμός των ωκεανών μπορεί να αποδειχτεί επιτυχής στη μείωση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο συνιστά προσοχή στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Ο εμπλουτισμός αφορά την εισαγωγή θρεπτικών συστατικών στα ανώτερα επίπεδα των ωκεανών που θα ευνοήσουν την παραγωγή άλγης, η οποία απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ ζητούν την πραγματοποίηση περισσότερων και μεγαλύτερης κλίμακας ερευνών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση