Ιαν 24 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Η γαλλική τρούφα απέκτησε τώρα και ανταγωνιστή

Κάτω από: Διατροφή

ΠΑΡΙΣΙ. Αρχισε στη Γαλλία η «εποχή της τρούφας», του πανάκριβου μανιταριού, που αποτελεί θαυμάσιο έδεσμα για… ολίγους. Σήμερα, όμως, οι γνώστες έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πρωτόγνωρο κίνδυνο που προκαλεί πραγματικό πονοκέφαλο. Πρόκειται για τον «παρείσακτο» Ασιάτη εξάδελφο του δικού τους «μαύρου διαμαντιού». Μπορεί η τιμή της κινέζικης «τρούφας» να μην ξεπερνά το ένα εικοστό της τιμής του γαλλικού εδέσματος, αλλά όσον αφορά την εμφάνιση τα δύο μαντιτάρια είναι σχεδόν όμοια, και μόνον οι ειδικοί μπορούν να τα ξεχωρίσουν. Ομως η ομοιότητά τους είναι μόνον εξωτερική. «Αγόρασα προ καιρού κινέζικη τρούφα», λέει η 60χρονη Μαρτίν Ναρντού, με δάκρια στα μάτια. «Ηταν μια καταστροφή, μια πραγματική τραγωδία. Ηταν σαν κομμάτι ελαστικό, χωρίς καμία γεύση ή μυρωδιά».

Κι όμως πολλοί λίγοι καταναλωτές μπορούν να ξεχωρίσουν με μια ματιά το κινέζικο μανιτάρι από το γαλλικό έδεσμα. Αυτό αποτέλεσε μια καλή αφορμή για ορισμένους εμπόρους να τοποθετούν κινέζικα μανιτάρια στα πανέρια με τις γαλλικές τρούφες, έτσι ώστε να απορροφήσουν, έστω και λίγο, τη βαριά μυρωδιά του αυθεντικού μανιταριού. Ακόμα συχνότερα τα σερβίρουν, αφού πρώτα τα ψεκάσουν με τεχνητό άρωμα. Σε πολλές αγορές του Περιγκόρ -όπου ένα κιλό τρούφα μπορεί να κοστίσει ακόμα και χίλια ευρώ- ήδη εφαρμόζονται αυστηροί έλεγχοι που αποσκοπούν στην αποκάλυψη των «κατεργάρηδων» εμπόρων που αυγατίζουν την παραγωγή τους με κινέζικα μανιτάρια. Στο Σαρλά, ένας στρατός από επιθεωρητές ξεκινά τη δουλειά λίγο πριν από τα ξημερώματα, μυρίζοντας κάθε κομμάτι τρούφας, κόβοντας και ξύνοντας τις φλούδες γιά να ανακαλύψουν τις φτηνές απομιμήσεις και να τιμωρήσουν όποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει τους καταναλωτές.

Αξιωματούχοι της περιοχής επιμένουν ότι δεν βρίσκονται κινέζικες απομιμήσεις στις αγορές του Περιγκόρ, αλλά σίγουρα κάποιοι προσπαθούν να παρανομήσουν, όπως λέει η Κλοντίν Μούκενστρουρμ, διευθυντής του τμήματος πρόληψης οικονομικού εγκλήματος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Με μικροσκόπια και αναλύσεις DNA, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν κινεζικές τρούφες να προσφέρονται ως γνήσιες σε διάφορα εστιατόρια της περιοχής, αλλά και στο Παρίσι.

Η παραγωγή στη Γαλλία κατέρρευσε τον περασμένο αιώνα από τους χίλιους τόνους ετησίως σε 25 τόνους λόγω της αστυφιλίας, αλλά και επειδή το οικοσύστημα της τρούφας καταστράφηκε και έδωσε τη θέση του σε πόλεις. Αντιθέτως, η κινεζική βιομηχανία τρούφας ανθεί με παραγωγή 300 τόνων, εκ των οποίων τον χρόνο που πέρασε, οι 15 εξήχθησαν στη Γαλλία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση