Ιαν 24 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Μέσω e-trikala η τεχνογνωσία για τα νέα ΚΕΠ

Κάτω από: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σύσκεψη για τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης των Πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Ζώη.

phpthumb_g111.jpg

Η σύσκεψη είχε Τρικαλινό ενδιαφέρον. Την ΚΕΔΚΕ εκπροσώπησε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Νέων Τεχνολογιών. Δεν ήταν όμως μόνο η ιδιότητα που επέβαλε τη συμμετοχή του κ. Ταμήλου, αλλά και η τεχνογνωσία. Η μετεξέλιξη των ΚΕΠ θα γίνει με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στις οποίες ο Δήμος Τρικκαίων μέσω του e-trikala έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους Δήμους της χώρας. Για αυτόν τον λόγο, στη σύσκεψη μετείχε και ο υπεύθυνος του e-trikala κ. Οδυσσέας Ράπτης.

Ο κ. Ζώης υπογράμμισε πως το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει την δική του πρόταση για το ΕΣΠΑ η οποία θα φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατομμύρια θα διατεθούν για την κατάρτιση και την επιμόρφωση των αιρετών, αλλά και του προσωπικού των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης και τα υπόλοιπα για να εκσυγχρονιστούν τα ΚΕΠ.

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μεταφορά και νέων αρμοδιοτήτων στα ΚΕΠ, όπως είναι η έκδοση αδειών για τις επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος για την «αυτεπάγγελτη» αναζήτηση δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία του δημοσίου η οποία ταλαιπωρεί τους πολίτες και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας.

Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, πρέπει να εξοπλιστούν κατάλληλα τα ΚΕΠ. Πρέπει, πρωτίστως, να εντάξουν τις νέες δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των πολιτών. Εδώ, έρχεται το e-trikala το οποίο μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τεχνογνωσία που ίσως αξιοποιηθεί και σε κεντρικό επίπεδο.

Μπορεί ο Δήμος Τρικκαίων να έχει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, στο σύνολο όμως των Δήμων της χώρας υπάρχει μια σημαντική υστέρηση σε σχέση με τους υπόλοιπους ΟΤΑ της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρόγραμμα για το εθνικό δημοτολόγιο, το οποίο έγινε προκειμένου, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικά γέννησης οι ενδιαφερόμενοι από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και απ? όλο τον κόσμο, δεν εντάχθηκαν παρά μόνο 170 από τους 1000 περίπου Δήμους της Ελλάδας.

Για να ενεργοποιηθούν οι Δήμοι, αλλά και για να αλλάξουν νοοτροπίες σε επίπεδο υπαλληλικού προσωπικού που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση αυτών των προγραμμάτων που προσανατολίζονται στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, ο κ. Ζώης ζήτησε τη συνεργασία της ΚΕΔΚΕ η οποία, όπως τόνισε ο κ. Ταμήλος, θα ετοιμάσει τη δική της πρόταση η οποία θα ενταχθεί στο γενικότερο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση.

Του Λάζαρου Μάμαλη

www.e-erevna.gr

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση