Ιαν 15 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Τις «καίνε» αλλά αυτές πηγαίνουν σχολείο

International Herald Tribune

ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Ενα πρωινό, πριν από δυο μήνες, η Σάμσια Χουσεϊνί και η αδελφή της πήγαιναν στο σχολείο, όταν ένας άνδρας τις πλησίασε με τη μοτοσικλέτα του και τις ρώτησε: «Πηγαίνετε σχολείο;». Την ίδια στιγμή, τράβηξε την μπούργκα από το κεφάλι της Σάμσια και ψέκασε το πρόσωπό της με καυστικό οξύ. Αν οι επιθέσεις με οξύ εναντίον της Σάμσια και άλλων 14 μαθητριών και δασκάλων στόχευαν να τρομοκρατήσουν τα κορίτσια και να τα κρατήσουν στο σπίτι, απέτυχαν τελείως.

Σήμερα, σχεδόν όλα τα τραυματισμένα κορίτσια έχουν επιστρέψει στο σχολείο τους, στο Mirwais, ανάμεσά τους και η Σάμσια, το πρόσωπο της οποίας κάηκε τόσο πολύ, ώστε χρειάστηκε να μεταφερθεί στο εξωτερικό για θεραπεία. Ακόμη πιο σημαντικό, σχεδόν όλες οι μαθήτριες σ? αυτήν τη βαθειά συντηρητική κοινότητα, επέστρεψαν επίσης – περίπου 1.300 κορίτσια συνολικά.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το Mirwais που χτίστηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει προκαλέσει κάτι σαν επανάσταση. Ακόμη και όταν οι Ταλιμπάν σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Κανταχάρ, τα κορίτσια πάνε καθημερινά στο σχολείο.

Η κατασκευή καινούργιων σχολείων και η διασφάλιση ότι τα παιδιά -ειδικά τα κορίτσια- θα τα παρακολουθούν ήταν από τους στόχους της κυβέρνησης.

Ορισμένες από τις μαθήτριες του Mirwais βρίσκονται στο τέλος της εφηβείας τους και πηγαίνουν σχολείο για πρώτη φορά. Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν έχουν καταστήσει τα σχολεία έναν από τους επιλεκτικούς στόχους τους και καίνε εκατοντάδες από αυτά.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Ωστόσο, παραμένει μυστήριο ποιος βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις με οξύ. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη. Η αστυνομία συνέλαβε οκτώ άνδρες και λίγο αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, που έδειχνε δυο άνδρες να ομολογούν. Ενας από αυτούς είπε ότι πληρώθηκε από αξιωματούχο της ISI, των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, για να επιτεθεί. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι δεν υπήρξε πακιστανική εμπλοκή.

Ενα πράγμα είναι βέβαιο. Στους μήνες που προηγήθηκαν των επιθέσεων, οι Ταλιμπάν είχαν εισέλθει στην περιοχή του Mirwais και τα άλλα προάστια της Κανταχάρ. Μαζί τους άρχισαν να εμφανίζονται και αφίσες, στα τοπικά τεμένη, μια από τις οποίες έγραφε: «Μην αφήνετε τις κόρες σας να πάνε σχολείο».

Τις μέρες μετά την επίθεση, το σχολείο του Mirwais έμενε άδειο. Κανένας γονιός δεν άφηνε την κόρη του να βγει έξω.Επειτα από τέσσερις μέρες, με άδειες αίθουσες, ο διευθυντής του, Μαχμούντ Κανταρί κάλεσε τους γονείς. Ηλθαν εκατοντάδες -πατέρες και μητέρες- και ο Κανταρί τους παρότρυνε να αφήσουν τα κορίτσια τους να επιστρέψουν στο σχολείο. «Τους είπα, αν δεν στείλετε τα κορίτσια σας στο σχολείο, θα νικήσει ο εχθρός», λέει ο Κανταρί. «Η εκπαίδευση είναι ο τρόπος για να βελτιώσουμε την κοινωνία μας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση