Ιαν 05 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Κλείστε τα αυτιά σας στον θόρυβο της πόλης Αυξάνονται τα περιστατικά απώλειας ακοής μεταξύ παιδιών και νέων

 

The New York Times

Ο Μάικλ φορά τα ακουστικά στο κεφάλι από την αρχή της εφηβείας του, περπατώντας κάθε μέρα στους δρόμους με την αγαπημένη του μουσική να «διεισδύει» στα αυτιά του. Μόλις έφτασε στα 20, τα αισθητήρια τριχωτά κύτταρα στο έσω ους είχαν υποστεί μόνιμες βλάβες και ο Μάικλ είχε ήδη απολέσει μεγάλο μέρος της ακουστικής του ικανότητας.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Ακοής των Παιδιών, τα περιστατικά απώλειας ακοής μεταξύ παιδιών και νέων ενηλίκων αυξάνονται συνεχώς στις ΗΠΑ και το 1/3 των βλαβών προκαλείται από τους θορύβους. Αλλά και η Αμερικανική Ακαδημία Ωτολογίας ανακοίνωσε ότι περίπου ένα στα οκτώ παιδιά εμφανίζει απώλεια ακοής που προκλήθηκε από θορύβους. Αυτό σημαίνει ότι πέντε εκατομμύρια παιδιά έχουν ένα πρόβλημα το οποίο αν και θα μπορούσε να προληφθεί εγκαίρως, εν τούτοις θα τα συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους.

Η Ακαδημία ξεκίνησε ήδη καμπάνια ενημέρωσης, ελπίζοντας να προστατεύσει την τωρινή και τις αυριανές γενιές από την «επιπόλαιη» βλάβη της ακοής τους. Συχνά το πρόβλημα δεν γίνεται αντιληπτό έως ότου τα παιδιά εκδηλώσουν επίμονο «κουδούνισμα» στα αυτιά ή αρχίσουν να παρουσιάζουν προβλήματα μάθησης ή συμπεριφοράς στο σχολείο εξαιτίας της δυσκολίας να κατανοήσουν το λόγο.

Αν και τα νεογέννητα σήμερα ελέγχονται συνεχώς για ενδεχόμενα προβλήματα ακοής, εν τούτοις δεν υπάρχει κάποια ομοσπονδιακή οδηγία στις ΗΠΑ για εξέταση της ακοής παιδιών σχολικής ηλικίας. Ενδεικτικό είναι, όπως επισήμανε μια ομοσπονδιακή ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Journal of Pediatrics, ότι τα τεστ που γίνονται συχνά δεν ελέγχουν την ακοή σε «αρκετά υψηλούς τόνους».

«Περικυκλωμένοι»

Ζούμε σ? ένα θορυβώδη κόσμο. Νέοι αλλά και ηλικιωμένοι «πλήττονται» από θορύβους, τους οποίους ελάχιστα ή καθόλου μπορούν να ελέγξουν:

μηχανές κοπής του γκαζόν, συναγερμοί αυτοκινήτων και σπιτιών, σειρήνες, μοτοσικλέτες, μεγάφωνα κ.ο.κ.

Και βέβαια, παρακολουθούμε συναυλίες ροκ μουσικής, συμμετέχουμε σε γάμους, πάρτι και αθλητικές εκδηλώσεις, όπου η μουσική είναι τόσο δυνατή που με δυσκολία μπορείς να ακούσεις το συνομιλητή δίπλα σου. Στο σπίτι, συχνά, η ένταση της τηλεόρασης, του στερεοφωνικού και των παιχνιδιών στον Η/Υ είναι τόσο υψηλή που δεν ακούγεται το κουδούνι της πόρτας ή του τηλεφώνου. Αλλά και πολλά «μοντέρνα» εστιατόρια επιλέγουν την ενίσχυση του θορύβου παρά τη μείωσή του.

Κάθε φορά που χρειάζεται να φωνάξετε προκειμένου να σας ακούσει κάποιος που βρίσκεται κοντά σας, η ακοή σας είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη ντεσιμπέλ. Σαν να μην έφθανε ο θόρυβος του περιβάλλοντος, χαρίζουμε στα παιδιά μας θορυβώδη παιχνίδια και συσκευές που μπορούν να βλάψουν μονίμως την ακοή τους. Παιχνίδια, τα οποία σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για Δοκιμές και Υλικά, μπορούν να παράγουν θόρυβο έως και πάνω από 138 ντεσιμπέλ, όσο δηλαδή ένα αεριωθούμενο σκάφος την ώρα της απογείωσης! Ηδη, σήμερα στους χώρους εργασίας απαιτείται προστασία της ακοής για εκείνους που εκτίθενται σε θόρυβο πάνω από 85 ντεσιμπέλ.

Μια σειρά μελετών που έγιναν το 2002 σε 116 νήπια από ερευνητές του Johns Hopkins, έδειξαν ότι ακόμα και ένα περιβάλλον με μέτριας έντασης θόρυβο μπορεί να επηρεάσει την εκμάθηση μιας γλώσσας. Η επίδραση ενός «θορυβώδους» σπιτιού στην ακοή των μωρών είναι αντίστοιχη με αυτή ενός ηλικιωμένου ατόμου ?το οποίο έχει υποστεί απώλεια ακοής λόγω γηρατειών? που βρίσκεται σε πάρτι με πολύ κόσμο.

Σε μια άλλη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι παιδιά που έκαναν μάθημα σε τάξεις που βρίσκονταν στην πιο θορυβώδη πλευρά του σχολείου είχαν χαμηλότερους βαθμούς στην ανάγνωση απ? ό,τι εκείνα των οποίων οι τάξεις ήταν στην ήσυχη πλευρά!

Δύο τρόποι

Η απώλεια ακοής λόγω θορύβου μπορεί να προκληθεί με δύο τρόπους: με σύντομη έκθεση σε ένα πολύ δυνατό θόρυβο ή από συνεχή έκθεση σε μετρίου επιπέδου θόρυβο.

Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας υπογραμμίζει ότι θόρυβος 110 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ακοή ύστερα από έκθεση μόλις ενάμισι λεπτού της ώρας. Ενας άλλος οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι «επίπεδα θορύβου πάνω από 85 ντεσιμπέλ θα βλάψουν την ακοή με την πάροδο του χρόνου» και τα επίπεδα πάνω από 140 ντεσιμπέλ ?που αγγίζουν το κατώτατο όριο του πόνου? μπορούν να βλάψουν την ακοή ύστερα από μια μόνο έκθεση.

Τα 15.000 πολύ μικρά τριχωτά κύτταρα στον έσω ους είναι αυτά τα οποία μεταφέρουν ηχητική ενέργεια στον εγκέφαλο και όταν υποστούν βλάβη αυτά τα κύτταρα δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Η βλάβη δυσκολεύει το άτομο στο να ακούει υψηλούς τόνους, συμπεριλαμβανομένων μερικών λεκτικών ήχων καθώς και φωνές γυναικών και παιδιών. Επίσης μπορεί να προκληθεί εμβοή, δηλαδή ένα συνεχές «κουδούνισμα» στα αυτιά.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν

– Αποφεύγετε την αγορά παιχνιδιών, που κάνουν διάφορους θορύβους εντυπωσιασμού και μπορούν να βλάψουν την ακοή των παιδιών.

– Αποφεύγετε να παρακολουθείτε ταινίες με εκκωφαντικούς θορύβους και μην εκθέτετε τα παιδιά σε τέτοιους θορύβους.

– Τα παιδιά που συμμετέχουν σε μουσικές μπάντες θα πρέπει να προφυλάσσουν τα αυτιά τους.

– Το ίδιο ισχύει όταν χρησιμοποιούνται θορυβώδη εργαλεία και συσκευές παντός είδους.

– Οσο υπερβολικό και αν ακούγεται, θα πρέπει να προστατεύετε τα αυτιά σας ακόμη και από τους ήχους των παιχνιδιών στους υπολογιστές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση