Ιαν 05 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Οι στατίνες δεν είναι το «μαγικό χάπι» για την καρδιά

Κάτω από: ΥΓΕΙΑ

Σύμφωνα με ερευνητές, ελάχιστα υγιή άτομα θα χρειαζόταν να τις λαμβάνουν ως μέτρο πρόληψης καρδιαγγειακών προβλημάτων

International Herald Tribune

Ηρθε άραγε ο καιρός να μπουν οι στατίνες ?δηλαδή τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη? εκτός από το φαρμακείο της γειτονιάς και στο φαρμακείο του σπιτιού μας; Εάν κρίνουμε από τους πρόσφατους τίτλους σε Μέσα Ενημέρωσης, τότε η απάντηση είναι προφανώς καταφατική. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες εβδομάδες, ερευνητές καρδιολόγοι ανακοίνωσαν ότι εκατομμύρια ατόμων θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη στατινών έστω κι αν δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά σε σχετικές έρευνες δείχνει ότι οι στατίνες (όπως το Crestor και το Lipidor) δεν είναι μαγικά χάπια. Ενώ από τη μια σώζουν ζωές ατόμων με ιστορικό καρδιακής προσβολής ή άλλων σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων, για ένα υγιές άτομο, το πιθανό όφελος παραμένει μικρό.

Πολλοί γιατροί, οι οποίοι προκρίνουν τη χρήση στατινών για καρδιακές νόσους, ισχυρίζονται ότι οι στατίνες δεν είναι ανάγκη να χορηγούνται σε «υγιείς» ασθενείς. Αντιθέτως, λένε, η κύρια εστία προσοχής θα πρέπει να παραμείνει στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής και να υποβάλλονται σε εξετάσεις ελέγχου «παραδοσιακών» παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή πίεση του αίματος και η χοληστερόλη.

«Οι στατίνες έχουν πολλές βιολογικές επιδράσεις που φαίνεται να είναι ουσιαστικές», τόνισε ο δρ Valentin Fuster, διευθυντής του προγράμματος καρδιάς στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai στο Manhattan και τέως πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιάς. «Αλλά δεν πιστεύω ότι η απάντηση μπορεί να είναι ένα μαγικό φάρμακο για την πρόληψη της νόσου. Η απάντηση είναι η αλλαγή προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής».

Τεστ για φλεγμονές

Επιπλέον, η πιο πρόσφατη μελέτη, ονόματι Jupiter, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον γύρω από ένα αιματολογικό τεστ ελέγχου της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). Το τεστ το οποίο μπορεί να κοστίζει από 20 έως 50 δολάρια «μετρά» φλεγμονές. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ασθενείς με υψηλή CRP βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ακόμη και εάν έχουν κανονικές τιμές χοληστερόλης.

Οι ερευνητές εξέτασαν άνδρες 50 ετών και άνω, και γυναίκες 60 ετών και μεγαλύτερες που είχαν υψηλή CRP, αλλά όχι υψηλή χοληστερόλη. Στόχος ήταν να προσδιοριστεί κατά πόσον οι στατίνες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία τους. Από σχεδόν 90.000 άτομα που ελέγχθηκαν, επιλέχθηκαν μόνο 17.802. Αυτό σημαίνει ότι 80% αποκλείστηκε για διάφορους λόγους ? εξαιτίας μιας άλλης βεβαρημένης κατάστασης όπως αρθρίτιδα, λήψη άλλων φαρμάκων, υψηλή αρτηριακή πίεση, ιστορικό καρκίνου κ.ο.κ.

Οπως δήλωσε η δρ Nieca Goldberg, διευθύντρια των προγραμμάτων για την καρδιά των γυναικών στο ιατρικό κέντρο Langone στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης λόγω του τρόπου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Jupiter, πολλά υγιή άτομα είναι πιθανό να πιστέψουν σε υπερβολικά οφέλη από τις στατίνες.

Ετσι, ενώ οι ερευνητές ανακοίνωσαν εντυπωσιακό ποσοστό περιορισμού του κινδύνου ?κατά 50%? από σοβαρά προβλήματα στην καρδιά για τους χρήστες στατινών, στην πραγματικότητα κάθε ασθενής από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχε χαμηλό κίνδυνο εξαρχής?

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 1,8% των ατόμων, τα οποία έλαβαν ψευδοφάρμακο κατά τη διάρκεια της μελέτης, αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Από τους χρήστες στατινών μόνον το 0,9% είχαν κύρια καρδιαγγειακά προβλήματα. Με άλλα λόγια, ο απόλυτος κίνδυνος ενός σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος περιορίστηκε κατά λιγότερο από 1%.

«Οι απόλυτες διαφορές στον κίνδυνο είναι πιο ενδεικτικές κλινικά, για να αποφασιστεί κατά πόσον θα χορηγηθεί αγωγή με φάρμακα», επισημάνθηκε στο σχόλιο σύνταξης του περιοδικού The New England Journal of Medicine, το οποίο συνόδευε την έκθεση της μελέτης.

Ενα σοβαρό μέτρο ένδειξης της χρησιμότητας φαρμάκου είναι «ο αριθμός ατόμων που έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε θεραπευτική αγωγή», και εδώ υπάρχει διαφωνία για το τι έδειχνε η μελέτη Jupiter. Το σχόλιο σύνταξης του περιοδικού New England Journal συμπέρανε ότι υποβάλλοντας σε αγωγή 120 άτομα για περίπου δύο χρόνια, αυτό θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποιώντας διαφορετικά κριτήρια οδηγήθηκαν στον αριθμό 95. Αλλοι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα ήταν στην πραγματικότητα πολύ μικρότερος.

Επιχειρώντας χρονική αναγωγή για διάστημα πέντε χρόνων, οι συγγραφείς της μελέτης συμπέραναν ότι μόνο 25 υγιή άτομα θα χρειάζονταν να λαμβάνουν στατίνη ως μέτρο πρόληψης σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ο δρ Steven Nissen, πρόεδρος καρδιαγγειακής ιατρικής της Κλινικής Cleveland, είπε: «Εγώ θα ελέγχω τη CRP σε περισσότερους ασθενείς. Αν είναι υψηλή, θα χορηγώ θεραπευτική αγωγή». Πάντως, η δρ Goldberg του NYU (Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης) υπογράμμισε ότι αυτή η μελέτη «δεν δείχνει ότι θα πρέπει να βάλουμε στατίνες στο πόσιμο νερό ή να εμπλουτίζουμε τα δημητριακά με στατίνες»?

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση