Δεκ 27 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

ΤΡΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ Ελληνικά λογοτεχνικά Χριστούγεννα

Σε τι διαφέρουν τα ελληνικά Χριστούγεννα από τα άλλα; Σήμερα ίσως σε τίποτε, αλλά κάποτε τα Χριστούγεννα στη χώρα μας ήταν συνυφασμένα περισσότερο με τη θρησκευτικότητα και τη μυσταγωγία παρά με τη διασκέδαση και τον καταναλωτισμό.

Αυτή την ελληνική παραδοσιακή αίσθηση επιχειρεί να μεταφέρει με μια όμορφη έκδοση ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης, καθώς επιλέγει τρία διηγήματα από ισάριθμους έλληνες συγγραφείς που έχουν ταυτιστεί με την ελληνικότητα. ?Ελληνικά Χριστούγεννα με τον Καρκαβίτσα, τον Κόντογλου και τον Παπαδιαμάντη? λοιπόν, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
?Τρεις από τους εξέχοντες μα και εξόχως ταπεινούς νεοέλληνες πεζογράφους διαλέξαμε για να γιορτάσουμε φέτος τις άγιες μέρες που έρχονται?, σημειώνει ο Κοροβίνης στον πρόλογό του. ?Όλοι τους στοχεύουν με τα τρία αυτά αφηγήματα να ανακουφίσουν τον άνθρωπο από τα καθημερινά του μαρτύρια, να τον παρηγορήσουν και να τον εμψυχώσουν?.
Στο διήγημα ?Θείον Όραμα? ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ένας ρωμαλέος πεζογράφος της ελληνικής ηθογραφικής παράδοσης, αφηγείται το απροσδόκητο όραμα της Παναγίας τη νύχτα που γεννά τον Χριστό, στο οποίο θα δει ακόμη και τη μαρτυρική του θυσία. Ο Φώτης Κόντογλου, ?εμβληματικός ανατολιστής ορθόδοξος ζωγράφος και πεζογράφος?, στο διήγημα ?Γιάννης ο Βλογημένος? παρουσιάζει τον Αϊ-Βασίλη απογοητευμένο από την ανθρώπινη αδιαφορία, να βρίσκει τελικά την ελπίδα σε έναν νεαρό άγιο του λαού. Τέλος ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο συγγραφέας που όσο κανένας άλλος έχει συνδεθεί με τις μεγάλες γιορτές του χριστιανισμού και του ελληνικού λαού, στο ?Άνθος του γιαλού? αφηγείται ένα άλλο παράδοξο νυχτερινό όραμα: μόνο οι ελάχιστοι αγνοί και καθαροί άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να δουν μια λάμψη από τον ουρανό να χορεύει πάνω στα κύματα της θάλασσας.
Το βιβλίο συνοδεύεται και από ένα cd στο οποίο ο Θωμάς Κοροβίνης διαβάζει αυτά τα τρία διηγήματα. Στη νοσταλγική εικόνα της έκδοσης συμβάλλουν και οι παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες που συνοδεύουν τα κείμενα. Βεβαίως όλα αυτά τα ξανθά παιδάκια με τα γκι και τους αναγεννησιακούς αγγέλους δεν έχουν μεγάλη σχέση μ? αυτό που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ?ελληνικό?, δηλαδή με κάτι που θυμίζει βυζαντινή αγιογραφία. Αναμφισβήτητα όμως όλα αυτά είναι μέρος μιας πιο σύγχρονης ελληνικής παράδοσης, που μας θυμίζει άλλωστε και την οικουμενικότητα της γιορτής των Χριστουγέννων.

www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση