Δεκ 26 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Ηρωας της Ρωσίας» έγινε ο ομογενής κοσμοναύτης

Κάτω από: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

contentsegment_9687763w310_h_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

ΜΟΣΧΑ Με την ύψιστη τιμητική διάκριση του ρωσικού κράτους, το χρυσό αστέρι του Ηρωα της Ρωσίας, τιμήθηκε ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν. Η απονομή έγινε από την ίδιο τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε επίσημη τελετή η οποία έλαβε χώρα στην Αίθουσα της Μεγάλης Αικατερίνης στο Κρεμλίνο. Ο 49χρονος ομογενής διετέλεσε αρχηγός αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών. Οπως αναφέρει το προεδρικό διάταγμα, τιμήθηκε για την «ανδρεία και τον ηρωισμό που επέδειξε κατά τη διαστημική πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό». Οπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Μεντβέντεφ, κατά το χρονικό διάστημα που ήταν επικεφαλής ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης εκπληρώθηκαν « δυσκολότατα πειράματα στο Διάστημ α».

Ανταπαντώντας, ο κ. Γιουρτσίχιν ευχαρίστησε τον ρώσο πρόεδρο εκ μέρους της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας και τον διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του θα ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις και ευθύνες που τους έχει αναθέσει η ρωσική κυβέρνηση.

Μιλώντας σε έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα, ο κ. Γιουρτσίχιν αποκάλυψε ότι και πάλι έχει περάσει με επιτυχία από τους σχετικούς ελέγχους και έχει κριθεί ικανός για νέες διαστημικές πτήσεις. Τόνισε ωστόσο: « Το ενδεχόμενο να συμμετάσχω ξανά σε διαστημική αποστολή βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης με την οικογένειά μου,διότιη σύζυγός μου δεν είναι ακόμη και τόσο σύμφωνη ».

Ο ομογενής κοσμοναύτης, ο οποίος έχει σπουδάσει Αεροναυπηγική στη Μόσχα, σχολίασε την απονομή μιας τόσο υψηλής διάκρισης λέγοντας: « Δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι μέσα μου, θέλω να μείνω ο Θοδωρής που γνωρίζουν όλοι ». Είπε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Ιανουαρίου και απηύθυνε ευχές για « επιτυχίες,υγεία και ευτυχία » σε όλους τους Ελληνες.

Ο κ. Γιουρτσίχιν γεννήθηκε στο Μπατούμι της αυτόνομης περιοχής της Αζαρίας στη Γεωργία από πόντιους γονείς, τον Νικόλαο Γιουρτσίχιν και τη Μικρούλα Γραμματικοπούλου. Είναι παντρεμένος με τη Λαρίσα Ανατόλιεβνα και έχει δύο κόρες.

Εκτος από τον έλληνα ομογενή, ο τίτλος του Ηρωα της Ρωσίας απονεμήθηκε και σε πέντε αξιωματικούς του ρωσικού Στρατού οι οποίοι διακρίθηκαν στον πόλεμο στη Νότια Οσετία.

Υγεία και ευτυχία ευχήθηκε σε όλους τους Ελληνες ο ομογενής κοσμοναύτης Θοδωρής Γιουρτσίχιν, ο οποίος τιμήθηκε χθες με την ύψιστη διάκριση του ρωσικού κράτους

 

www.tovima.gr

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση