Νοέ 29 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ηδονοβλεψίες με τηλέφωνα-κάμερες κατακλύζουν το Διαδίκτυο με φωτογραφίες ανύποπτων γυναικών

contentsegment_9233882w232_h250_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Προσοχή στα κινητά κάτω από τη φούστα σας

Το Ίντερνετ έχει γεμίσει με φωτογραφίες οπισθίων και μπούστων ανύποπτων γυναικών. Είναι μια μανία που φλερτάρει με τη διαστροφή. Έχει αποκτήσει μάλιστα και όνομα: «upskirting», όταν τραβάς φωτογραφίες κάτω από τη φούστα, και «downblousing», όταν φωτογραφίζεις μέσα από το πουκάμισο των γυναικών.

Μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, πριν από δύο χρόνια, ένα 16χρονο κορίτσι φόρεσε μια φούστα και πήγε στο εμπορικό κέντρο της πόλης της, της Τάλσα, στην Οκλαχόμα. Την ώρα που ψώνιζε, ένας 34χρονος άνδρας γονάτισε πίσω της, γλίστρησε προσεκτικά μια κάμερα ανάμεσα στα γυμνά πόδια της και φωτογράφισε το εσώρουχό της. Η αστυνομία τον συνέλαβε, όμως τελικά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος του. Διότι, όπως έκριναν οι δικαστές, το κορίτσι δεν είχε «εύλογη προσδοκία στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας», όπως απαιτεί ο πολιτειακός νόμος περί ηδονοβλεψίας, επειδή ο χώρος ήταν δημόσιος. Για να το πούμε πιο απλά, αν φοράς φούστα δημόσια, μπορεί να δεις μια κάμερα να σημαδεύει το εσώρουχό σου.

Οι πολίτες της Οκλαχόμας εξοργίστηκαν. Μετά την απόφαση αυτή, η ρεπουμπλικανή βουλευτής της Τάλσα Παμ Πίτερσον εισήγαγε νομοσχέδιο που καθιστά παράνομο στην Οκλαχόμα να φωτογραφίζει κανείς τα γεννητικά όργανα κάποιου δημοσίως. Ψηφίστηκε σε νόμο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Σχεδόν οι μισές από τις πολιτείες των ΗΠΑ χρειάστηκε να υιοθετήσουν παρόμοιους νόμους για τον ίδιο λόγο.

Ωστόσο «δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να μπορεί κανείς να κάνει νομικά αν διαπιστώσει ότι είναι θύμα του upskirting ή του downblousing», λέει στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Salon. com» η Αννίτα Άλεν, ειδική στα θέματα γύρω από την ιδιωτικότητα και καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας. Και αυτό εφόσον η γυναίκα αντιληφθεί ότι είναι θύμα τέτοιας δραστηριότητας, πράγμα όχι πολύ πιθανό, καθώς ο ηδονοβλεψίας καταφέρνει να περνά συνήθως απαρατήρητος. Αν η φωτογραφία ή το βίντεο δημοσιοποιηθούν ονλάιν- κάτι που γίνεται όλο και συχνότερα- το θύμα είναι δύσκολο να πέσει πάνω στο υλικό που το αφορά. Ακόμη όμως κι αν αυτό συμβεί, πώς θα μπορούσε να αναγνωρίσει ότι τα συγκεκριμένα οπίσθια με το εσώρουχο είναι δικά της;

Μια έρευνα με τη λέξη «upskirt» στην ιστοσελίδα φωτογραφιών Flickr δίνει 36.368 απαντήσεις. Ένας χρήστης έχει τραβήξει 48 φωτογραφίες οπισθίων γυναικών οι οποίες ανεβαίνουν τα σκαλιά σ΄ έναν σταθμό του παρισινού μετρό. Όμως η μεγάλη πλειονότητα αυτών των φωτογραφιών δεν είναι «upskirts», αλλά κλοζ-απ μελών του γυναικείου σώματος σε δημόσιους χώρους, όπως το μετρό και τα πάρκα. Παρόμοιες φωτογραφίες βρίσκει κανείς σε πολλές άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες φωτογραφιών, όπως οι Fotki και Ρhotobucket.

Είδε τον φακό. Φυσικά η παραβίαση της ιδιωτικότητας με το «upskirting» ή το «downblousing» δεν περνάει πάντα απαρατήρητη. Πριν από δύο χρόνια, στο Σεντ Λιούις, η 22χρονη φοιτήτρια Κάρεν Σιμοντσέλι είχε επισκεφθεί τον τοπικό ζωολογικό κήπο φορώντας φούστα. Ενώ χάζευε τις σαύρες, είδε έναν πολύ ψηλό άνδρα με παράξενη όψη να βρίσκεται πολύ κοντά της, κρατώντας στο χέρι του το μακρύ λουρί μιας θήκης φωτογραφικής μηχανής. Κοίταξε προς τα κάτω και είδε το φακό μιας κάμερας να εστιάζει μέσα από τη φούστα της. Εκείνος την είδε να εντοπίζει την κάμερα και απομακρύνθηκε. Όμως η Σιμοντσέλι έτρεξε πίσω του, φωνάζοντας στους περαστικούς να καλέσουν την Άμεση Δράση και βρίζοντάς τον, ενώ εκείνος κατευθυνόταν προς την έξοδο του ζωολογικού κήπου. Αφού τον πρόφτασε και πέταξε πάνω του το μιλκσέικ της, εκείνος της έδωσε τελικά την κάμερα. Μέχρι να βγει από τον ζωολογικό κήπο, η αστυνομία τον περίμενε.

www.tanea.gr

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση