Αρχική » education » Tagul: Διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας σύννεφων λέξεων

Ιανουάριος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

RSS Εορτολόγιο

Kατηγορίες

Tagul: Διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας σύννεφων λέξεων

Το tagul είναι ένα (ακόμα) διαδικτυακό εργαλείο για τη δημιουργία συννεφόλεξων (tag clouds).
Με τα εργαλεία αυτά μπορούμε να κατασκευάσουμε ενδιαφέροντα κείμενα, από οπτική άποψη,  που θυμίζουν γραφιστικές δημιουργίες.
Το συγκεκριμένο εργαλείο μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολύ ωραία tag clouds, επιλέγοντας σχήμα και χρώματα. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι σύνδεσμοι που μας μεταφέρουν στο google για αναζήτηση πληροφοριών. Το αποτέλεσμα, δηλαδή, δεν είναι μια απλή στατική εικόνα. Επιλέγοντας μια λέξη από τις εμφανιζόμενες στο σύννεφο λέξεων μεταφερόμαστε αυτόματα στην ιστοσελίδα του google για αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τη συγκεκριμένη λέξη. Το μέγεθος δε των εμφανιζόμενων λέξεων εξαρτάται από τη συχνότητα με την οποία βρίσκονται στο κείμενο που εισάγουμε στο tagul. Επιπλέον, και σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα, όπως το tagxedo, δεν προϋποθέτει την εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων ή/και plug in στον υπολογιστή μας.

Το tagul μπορεί να δημιουργήσει ένα συννεφόλεξο από κείμενο που αντιγράφουμε σε ειδικό χώρο που μας διαθέτει (αφού έχουμε πραγματοποιήσει εγγραφή) ή από το url που του καθορίζουμε. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να τροποποιήσουμε τόσο το κείμενο που μας προτείνει να εμφανίζεται όσο και τη/τις  λέξη/εις που θα αναζητήσει μέσω της μηχανής αναζήτησης, ενώ μπορούμε να φιλτράρουμε, να προσθέσουμε ή/και να αφαιρέσουμε λέξεις από το σύννεφο λέξεων που προκύπτει. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε το συννεφόλεξο στο δικτυακό μας τόπο ή στο ιστολόγιό μας (blog) μέσω του ενσωματωμένου κώδικα που παράγει.

Πληροφορίες χρήσης του στο παρακάτω βίντεο:

Οι δημιουργίες με συννεφολέξεις, συνήθως, προκαλούν μεγάλο ενθουσιασμό στους μαθητές. Μοιάζει, όπως το περιέγραψε μια φίλη, ως παιχνίδι πειραματισμού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. κατά τη διάρκεια ενός project. Στην περίπτωση αυτή, το πιο εύκολο και γρήγορο, με πολύ καλά αποτελέσματα είναι το Wordle. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτού του είδους τα εργαλεία, καθώς και προτάσεις αξιοποίησής τους μέσα στην τάξη, μπορείτε να βρείτε εδώ


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση