Αρχική » education » Wiki: εναλλακτικός τρόπος χρήσης

Δεκέμβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kατηγορίες

Wiki: εναλλακτικός τρόπος χρήσης

Το wiki είναι μια υπηρεσία η οποία έχει γίνει ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Ένας από αυτούς χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει ανάγκες της σχολικής μας μονάδας.

Στο σχολείο μας υπάρχουν αρκετοί μαθητές οι οποίοι δεν έχουν ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά. Κάποιοι τα γνωρίζουν καλά και κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται –ειδικά σε θεωρητικές έννοιες.
Αυτό που παρουσιάζεται στη σελίδα της τρίτης τάξης ( http://goa56tk.wikispaces.com/ITclassC) για την πρώτη ενότητα του βιβλίου, είναι, συνοπτικά, το εξής:
Απαντήσεις σε θεωρητικές ερωτήσεις του 1ου κεφαλαίου της 1ης ενότητας της Πληροφορικής Γ’ Γυμνασίου καθώς και οι μεταφράσεις τους σε γλώσσες τις οποίες οι μαθητές γνωρίζουν καλύτερα. Όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν από μαθητές του σχολείου μας με στόχο την κατανόηση εννοιών αλλά και την υποστήριξη των συμμαθητών τους.
Συγκεκριμένα: Ομάδες μαθητών είχαν ως παραδοτέο τους τη βέλτιστη, κατά τη γνώμη της ομάδας τους, απάντηση σε θεωρητικές ερωτήσεις του βιβλίου της 1ης ενότητας της Γ’ τάξης Πληροφορικής Γυμνασίου. Αυτές τις ερωτήσεις/απαντήσεις άλλες ομάδες μαθητών τις μετέφραζαν στη γλώσσα που γνώριζαν καλύτερα. Το τελικό αποτέλεσμα, ο αρχηγός ή ο υπαρχηγός της κάθε ομάδας -που είχε οριστεί από τα ίδια τα μέλη των ομάδων τους, το ανέβαζε στη σελίδα. Για να το πετύχουν αυτό, έπρεπε να λύσουν οι ίδιοι οι μαθητές προβλήματα όπως: που θα γίνονταν οι συναντήσεις τους για να συζητήσουν/συμφωνήσουν τις απαντήσεις ή/και μεταφράσεις που έπρεπε να κάνουν, πότε θα συναντιόντουσαν, ποιους θα ρωτούσαν για βοήθεια, ποια ηλεκτρονικά λεξικά θα τους βοηθούσαν στο έργο τους…
Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές αντιμετώπισαν την ενότητα του βιβλίου, σχετικά με τον αλγόριθμο και την έννοια του προβλήματος, βιωματικά -προσπαθώντας να επιλύσουν το πρόβλημα το οποίο είχαμε συναποφασίσει. Έπρεπε δε να συντονιστούν μεταξύ τους ώστε να έχουν τα παραδοτέα τους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες –πριν από το διαγώνισμα τριμήνου. Ένας από τους στόχους ήταν και το να μπορέσουν οι μαθητές να προετοιμαστούν έχοντας διαβάσει και τις μεταφράσεις των συμμαθητών τους στη γλώσσα τους –αν και τις περισσότερες φορές συμμετείχαν στην ομάδα έχοντας έρθει ήδη σε επαφή με τις θεωρητικές έννοιες – προσεγγίζοντας και κατακτώντας τη νέα γνώση, αφού η μάθηση προϋποθέτει την κατανόηση και αυτή οικοδομείται και ενισχύεται με βάση τις ενέργειες των χρηστών.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια σελίδα “στήλη της Ροζέτας” η οποία αποτελεί ένα ανοικτό, με περιθώρια βελτίωσης, επαναχρησιμοποιήσιμο υλικό, που βοηθά στην εξασφάλιση της αυθεντικότητας στη μαθησιακή διδασκαλία.


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση