Από τον συνάδελφο Γ. Γιαννίκη, δείτε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις Α1 της Τράπεζας Θεμάτων της Α΄ λυκείου (σχ. έτος 2013-2014). Μπορείτε να τις κατεβάσετε στον υπολογιστή σας ή να τις παρουσιάσετε ως κουίζ στους μαθητές σας (του χρόνου).
Από τον συνάδελφο Γ. Γιαννίκη, δείτε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις Α1 της Τράπεζας Θεμάτων της Α΄ λυκείου (σχ. έτος 2013-2014). Μπορείτε να τις κατεβάσετε στον υπολογιστή σας ή να τις παρουσιάσετε ως κουίζ στους μαθητές σας (του χρόνου).
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΗΠΙΟΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21 ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ
Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομη και θα μείνω στα βασικά.
Υπέρ του νηπιοβαπτισμού μπορούμε να πούμε τα εξής:
Όπως οι γονείς, από τη στιγμή που θα γεννηθεί το παιδί τους, προσπαθούν να του δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν (π.χ. φαγητό, τροφή, στέγη), έτσι φροντίζουν και για τα πνευματικά. Γι’ αυτό λοιπόν, κι εφόσον οι ίδιοι είναι συνειδητοποιημένα μέλη του σώματος του Χριστού, δηλ. ανήκουν συνειδητά στην Εκκλησία, θέλουν και το παιδί τους από τη νηπιακή του κιόλας ηλικία να ενταχθεί στο σώμα του Χριστού. Όπως επίσης οι γονείς ασφαλίζουν το παιδί τους απ’ την ώρα που θα γεννηθεί στον ασφαλιστικό φορέα υγείας στον οποίο ανήκουν οι ίδιοι, έτσι το “ασφαλίζουν” στο σώμα του Χριστού.
Με τη βάπτισή του το παιδί αποκτά φύλακα άγγελο. Επιπλέον, ο Άγιος του οποίου το όνομα φέρει, μεσιτεύει (δηλ. μεσολαβεί με τις προσευχές του) στο Θεό για το παιδί.
Ακόμα, επειδή με το Βάπτισμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία συνδέεται και το μυστήριο του Χρίσματος, ο μικρός Χριστιανός παίρνει αμέσως μετά το βάπτισμά του και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος κι έτσι είναι έτοιμος να ξεκινήσει δυναμικά τη ζωή του, αφενός συνδεδεμένος με την Όντως Ζωή (=Χριστός), και αφετέρου θέτοντας ως στόχο της ζωής του τη Βασιλεία του Θεού, που θα δίνει νόημα και αξία σε κάθε του βήμα. Στα βήματα αυτά της ζωής του δίπλα του θα έχει πρώτον από όλους τον ανάδοχο και κατόπιν τους γονείς και το υπόλοιπο κοινωνικό περιβάλλον, που θα του διδάξουν την πίστη του και θα τον στηρίζουν πνευματικά στον αγώνα του. Ένα άλλο επίσης βασικό -ίσως και το βασικότερο- στοιχείο υπέρ του νηπιοβαπτισμού είναι ότι ο νέος χριστιανός μπορεί αμέσως να κοινωνήσει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού στη Θεία Λειτουργία, κι επομένως να ενωθεί με τον ίδιο το Χριστό. Άρα, ξεκινά τη ζωή του “με πλεονέκτημα”.
Παράλληλα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το βάπτισμα δεν είναι κάτι δεσμευτικό που φυλακίζει την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου, αν αργότερα, όταν ενηλικιωθεί, αποφασίσει ότι δεν θέλει πια να ανήκει στην οικογένεια του Θεού. Είναι ελεύθερος να απομακρυνθεί όποτε το θελήσει χωρίς καμιά υποχρέωση προς οποιονδήποτε. Αυτό δίνεται ως απάντηση σε όσους είναι αντίθετοι στον νηπιοβαπτισμό και υποστηρίζουν ότι ο νηπιοβαπτισμός είναι αντίθετος στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου.
Θα μπορούσαν να ειπωθούν κι άλλα πολλά (κι έχουν ειπωθεί και γραφεί), αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά για τα πλαίσια των εξετάσεων της Α΄ λυκείου.
Σ’ ευχαριστώ που με τίμησες με την ερώτησή σου. Είμαι στη διάθεσή σου. Καλή επιτυχία!
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Όταν κάποιος βαπτίζεται ενήλικας έχει τη δυνατότητα α) να γνωρίζει ήδη σε βάθος τη χριστιανική πίστη, β) να έχει πλήρη επίγνωση των τελουμένων κατά το βάπτισμα και το Χρίσμα, και γ) να προσεύχεται την ώρα της βάπτισής του. Επιπλέον, απαγγέλλει ο ίδιος το Σύμβολο της Πίστεως, αφού προηγουμένως έχει απαντήσει ο ίδιος στον ιερέα κατά την απόταξη από το Σατανά και κατά τη σύνταξη με το Χριστό. Η βάπτιση του ενήλικα σέβεται την ελευθερία της επιλογής και προϋποθέτει συνειδητή συμμετοχή.Η ωριμότητα του ενήλικα εγγυάται κατά κάποιο τρόπο και τη δέσμευση για εν Χριστώ ζωή μετέπειτα.
Η Εκκλησία στην πράξη και στην ιστορία της τελούσε και βάπτισμα ενηλίκων και νηπιοβαπτισμό. Επικράτησε ο τελευταίος (και προτιμάται για τους λόγους που αναφέραμε στην προηγούμενη απάντηση) χωρίς να αποκλείεται το πρώτο.
σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας