Τον Μάρτιο στο σχολείο μας είχαμε την ευκαρία να ασχοληθούμε και να γνωρίσουμε ενδιαφέροντα πράγματα για την εποχή των δεινοσαύρων. Συγκεκριμένα οι μαθητές μέσα από την εξοικείωσή τους με την επιστημονική μεθοδολογία της παλαιοντολογίας κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν υπήρχαν δεινόσαυροι στην Ελλάδα.
Το διδακτικό σενάριο αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα 5Ε και δόθηκε έμφαση στο Γ΄θεματικό πεδίο.
ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ
Στο σχολείο μας κατεύθασε ένα δέμα, το οποίο περιείχε μια βαλίτσα και ένα γράμμα από τον παλαιοντολόγο κ.Δεινοσαυρίδη. Τα παιδιά με ενθουσιασμό άνοιξαν το δέμα και επεξεργάστηκαν το περιεχόμενο (αξίνα, μεγεθυντικός φακός, απολιθώματα κ.α)
Στη συνέχεια όλοι μαζί διαβάσαμε το γράμμα που συνόδευε το δέμα. Ο κ. Δεινοσαυρίδης μας παρουσίασε τον εαυτό του αλλά μας θέτει και μια αποστολή: Να γίνουμε μικροί εξερευνητές και να απαντήσουμε το ερώτημα “Υπήρχαν δεινόσαυροι στην Ελλάδα;”
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Τα παιδιά σε 5 ομάδες, όσες και οι γεωλογικές περίοδοι, κλήθηκαν να βρουν πληροφορίες σχετικά με τους δεινόσαυρους και τις γεωλογικές περιόδους της Γης. Χρησιμοποιώντας το υλικό τη βαλίτσας του παλαιοντολόγου και το υλικό που υπήρχε στο κέντρο μάθησης των θετικών επιστημών η ανακάλυψη ξεκίνησε:





Ομαδοποίησαν τους δεινόσαυρους σε σαρκοφάγους και φυτοφάγους
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ
Στη συνέχεια, οι ομάδες, συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια ιστοριογραμμή, με όλα αυτά που ανακάλυψαν, που να αποτυπώνει τις γεωλογικές περιόδους της Γης. Κάθε ομάδα,σχεδίασε στην ιστοριογραμμή τη δική της περίοδο και έβαλε τα ζώα που πίστευε ότι ταιρίαζουν!
Σε αυτή τη φάση ο παλαιοντολόγος κ. Δεινοσαυρίδης, μας έστειλε ένα email αναθέτωντάς μας άλλη μια αποστολή: “Να ανακαλύψουμε τα βήματα της ανασκαφής με τη σωστή σειρά αλλά και τα εργαλεία που χρειάζεται ένας παλαιοντολόγος για να κάνει τη δουλειά του”
Και αφού τα παιδιά έφεραν εις πέρας και αυτή την αποστολή….ο κ. Δεινοσαυρίδης μας επιβράβευσε δίνοντάς μας άλλη μια!
Έπρεπε κάθε ομάδα να βρει το όνομα του ζώου που ήταν κρυμμένο – χαμένο μέσα στα γράμματα!
Τα παιδιά συνεργάστηκαν και ανακάλυψαν τα παρακάτω ονόματα: μαμούθ, ρινόκερος, ιπποπόταμος, ελέφαντας και όπως ο κ. Δεινοσαυρίδης μας ενημέρωσε στην Έλλάδα έχουν βρεθεί απολιθώματα αυτών των ζώων (Μαμούθ: Κρήτη, Ελέφαντας: Τήλος, Ιππόποταμος: Κοιλάδα Πηνειού, Ρινόκερος: Αττική). Στο τέλος τα τοποθέτησαν στην ιστοριογραμμή για να δουν σε ποια γεωλογική περίοδο άνηκαν.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Η ώρα να απαντήσουν το αρχικό ερώτημα έφτασε και οι ομάδες αποφάσισαν πως δεν υπήρχαν δεινόσαυροι στην Ελλάδα! Τουλάχιστον μέχρι τώρα κανένας παλαιοντολόγος δεν ανακάλυψε κάτι!
Ίσως τους ανακαλύψουμε εμείς όταν μεγαλώσουμε! Μέχρι τότε θα κρατήσουμε το απολίθωμα δεινοσαύρου που μόνοι μας κατασκευάσαμε με πηλό!!!













