🌸🐣 Πάσχα στο Νηπιαγωγείο μας 🐣🌸

Το Πάσχα είναι μια από τις πιο όμορφες και χαρούμενες γιορτές του χρόνου, γεμάτη χρώματα, αρώματα και αγαπημένα έθιμα. Στο νηπιαγωγείο μας, αυτή την περίοδο τη ζούμε με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παραδόσεις και τα μηνύματα της γιορτής.

Μέσα από κατασκευές, ζωγραφιές και πασχαλινές δραστηριότητες, τα παιδιά  διακόσμησαν την τάξη με όμορφα ανοιξιάτικα χρώματα.

Αναβιωσαμε τα έθιμα και  γνωρίσαμε τις πασχαλινές παραδόσεις του τόπιου μας: Βάψαμε κόκκινα αβγά, πλάσαμε κουλουράκια και λαζαράκια :

Κατασκευάσαμε όμορφες πασχαλινές κάρτες με ευχές και πασχαλινά καλαθάκια που τα γεμίσαμε με τα καλούδια που φτιάξαμε με τα χεράκια μας:

Με τραγούδια, παραμύθια και παιχνίδια, δημιουργήσαμε μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα, γεμάτη χαμόγελα και συνεργασία. Τα παιδιά συμμετείχαν με χαρά σε όλες τις δραστηριότητες και εξέφρασαν τη φαντασία και τα συναισθήματά τους.

 

Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλό Πάσχα, με υγεία, αγάπη και όμορφες οικογενειακές στιγμές! 🌷✨

2 Απριλίου 2026: Παγόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου δεν είναι μόνο μια γιορτή, αλλά και μια υπενθύμιση προς όλους μας –εκπαιδευτικούς και γονείς– να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κρατούν ένα βιβλίο στα χέρια τους κάθε μέρα. Γιατί κάθε βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο και κάθε παιδί αξίζει να έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει μέσα από αυτό.

Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε ,  στη δράση φιλαναγνωσίας «Διαβάζουμε Μαζί!», την Πέμπτη 2 Απριλίου 2026,   που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η σχολική βιβλιοθήκη «Κυψέλη», δημιουργώντας αφίσα-κολάζ  για την φιλαναγνωσία:

 

sdsfssf 1

Όλες οι δημιουργίες θα συγκεντρωθούν σε ένα συνεργατικό Padlet της «Κυψέλης», όπου θα παρουσιαστεί το έργο μαθητών και εκπαιδευτικών, αναδεικνύοντας τη δύναμη της φαντασίας και της συνεργασίας.

Μετάβαση στο padlet.com

Κάθε χρόνο, αυτή η ημέρα μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργούμε από νωρίς την αγάπη για το βιβλίο, καθώς μέσα από τις ιστορίες τα παιδιά ταξιδεύουν, ονειρεύονται, μαθαίνουν και αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.Έτσι και φέτος διαβάσαμε αγαπημένα βιβλία στις τάξεις, τα παιδιά έφεραν τα δικά τους αγαπημένα βιβλία στο σχολείο και τα παρουσίασαν, δημιουργήσαμε αφίσες αλλά και τραγούδι μέσω της εφαρμογής suno:

fghfghfghfgh

https://suno.com/s/uMXLt7JdkQtOyUTI

Τίτλος:Παραμύθια στο βιβλίο  μου

Στίχοι τραγουδιού:70 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Τις σελίδες του βιβλίου μου γυρνώ
Τους ήρωές μου συναντώ
Και κάνουμε παρέα (λα λα)
Κάθε βράδυ
Κάθε μέρα

Δράκοι
Πρίγκιπες και ξωτικά
Και η φαντασία ξεκινά
Με παραμύθια κι ιστορίες για παιδιά
Άνοιξε το βιβλίο στην καρδιά
Δράκοι
Πρίγκιπες και ξωτικά
Ένα ταξίδι μαγικό βαθιά
Με παραμύθια κι ιστορίες για παιδιά
Όλος ο κόσμος χωρά σ’ μια αγκαλιά

Μια βασίλισσα που έμαθε να γελά
Ένας λύκος που ‘γινε καλός ξανά
Στα περιθώρια ζωγράφισα ουρανό
Βάζω χρώμα στο παλιό σκοτάδι εγώ

Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να γεμίζουμε τις καρδιές των παιδιών με όμορφες ιστορίες και να τους χαρίζουμε τα πιο πολύτιμα δώρα: τη γνώση, τη φαντασία και την αγάπη για το διάβασμα.

Το νερό στη ζωή μας!

Το νερό υπάρχει παντού και είναι απαραίτητο για τη ζωή του ανθρώπου και όχι μόνο. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, γεννήθηκε η απορία στα παιδιά από πού προέρχεται η βροχή. Έτσι, ξεκίνησε μια σειρά διδακτικών παρεμβάσεων με σχετικές δραστηριότητες που αφορούσαν τον κύκλο του νερού, τη χρησιμότητα του νερού στη ζωή μας, τους λόγους οικονομίας και σωστής διαχείρισής του, την ιστορία του νερού στην Αθήνα, το ταξίδι του νερού στο σπίτι μας και της παραγωγής ενέργειας μέσω του νερού.

Ένα μήνυμα  μέσω της εφαρμογής voki, από ένα μωράκι που διαμαρτύρεται έφτασε μέσω mail στο σχολείο μας γιατί βρέχει και δεν μπορεί να βγει να παίξει. Μάλιστα αναρωτιέται από πού έρχεται όλη αυτή η βροχή.

https://www.voki.com/site/pickup?scid=20770268&chsm=c41f3a2f45425cd183488f2567ff388f&allowshare=0

fghgfhg

  • Ξαφνικά ακούγονται βροχή και αστραπές κι αρχίζει να βρέχει μέσα στην τάξη μας:
  • dgdgdg

Αλλά πώς φτάνει η βροχή σε μας; Παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο για τον κύκλο του νερού, τον ζωγραφίσαμε, προγραμματίσαμε την ακολουθία του με τη beebot και τον δραματοποιήσαμε.

Όμως είχαμε πάλι μήνυμα από το ίδιο το νερό, που ρωτά τα παιδιά πόσο χρήσιμο είναι και γιατί:

dfdgdfg    dfgfdgdfg

Αφού επεξεργαστήκαμε τη χρησιμότητα του νερού δημιουργήσαμε μια αφίσα/συννεφόλεξο και ένα σύντομο τραγουδάκι με την εφαρμογή suno, για τη σημαντικότητα του νερού.

sdgsdgsg

Τραγούδι: Χρήσιμο είναι το νερό!

Στη συνέχεα ακούσαμε  και μιλήσαμε για την ιστορία του νερού στην Αθήνα (νερουλάδες, φράγμα Μαραθώνα, αποίκηση Μικρασιατών στην Αθήνα, φράγμα Μόρνου).

dgsdgsg

Παρακολουθήσαμε από το αρχείο της ΕΥΔΑΠ βίντεο που εξηγεί το ταξίδι του νερού στο σπίτι μας, το ζωγραφίσαμε, παίξαμε αντίστοιχο ψηφιακό παιχνίδι και το αναπαραστήσαμε με μοντελισμό.

Ανακαλύψαμε ότι κάποια φράγματα δε χρησιμοποιούνται μόνο για κατανάλωση νερού, αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ζωγραφίσαμε, παίξαμε ψηφιακό παιχνίδι και πειραματιστήκαμε με μια μίνι υδρογεννήτρια STEM.

Τέλος, διασκεδάσαμε δίνοντας ζωή σε μια σταγόνα που σχεδιάσαμε στον πίνακα μέσω της εφαρμογής sketch:

https://sketch.metademolab.com/share/2c26906b5ba9445da7914e375ed8c10c/running_jump

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!

Η 25η Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Ελλάδα, γεμάτη περηφάνια και συγκίνηση. Είναι μια διπλή γιορτή, καθώς τιμούμε τόσο την Επανάσταση του 1821, όπου οι Έλληνες αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους, όσο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μια σημαντική θρησκευτική εορτή.

Στο νηπιαγωγείο μας, προσεγγίζουμε αυτή τη μέρα με τρόπο απλό, δημιουργικό και γεμάτο νόημα για τα παιδιά. Μέσα από παραμύθια, εικόνες και δραστηριότητες, γνωρίζουμε ήρωες της Επανάστασης, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ,η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα,ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αθανάσιος Διάκος και μιλάμε για αξίες όπως η ελευθερία, η γενναιότητα και η συνεργασία. Μιλάμε για όλους όσους πρόσφεραν στον αγώνα για την ελευθερία για όλους τους Τσολιάδες μας και τις Ελληνοπούλες μας!!!

Τα παιδιά συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε κατασκευές με τη γαλανόλευκη σημαία, ζωγραφίζουν, τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια, φτιάχνουντις δικές τους παραδοσιακές στολές…

Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία, μαθαίνουν την ιστορία μας με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο παρακολουθώντας την παράσταση κουκλοθέατρου: “Να ‘τανε το ’21” από το κουκλοθέατρο Λαμίας.

και δραματοποιώντας και ζωγραφίζοντας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου:

Η 25η Μαρτίου είναι μια ευκαιρία να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη για την πατρίδα, τον σεβασμό για την ιστορία μας και τις αξίες που μας ενώνουν μαθαίνοντας για τς θυσίες του ελληνικού λαού:

Αλλά αποτελεί παράλληλα και μια αφορμή να γνωρίσουμε τα χωριά μας, τον πολιτισμό μας και τον άλλοτε τρόπο ζωής !Τα παιδιά φέρνουν στο σχολείο πληροφορίες για τα μέρη καταγωγής τους, την παράδοσή τους και την συμβολή αυτών στον αγώνα για την ελευεθερία:

eyeyey 1

Τέλος, η Εθνική Επέτειος του 1821 μας δίνει την ευκαιρία να επεξεργαστούμε την ένοια του “ΗΡΩΑ” , να μιλήσουμε γι’ αυτή και να ανακαλύψουμε δικούς μας καθημερινούς ήρωες:

 

Με μικρά βήματα, φυτεύουμε σπόρους γνώσης και μνήμης που θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

ΖΗΤΩ Η 25 ΜΑΡΤΙΟΤ 1821

Τρώω σωστά – Μεγαλώνω γερά!

Η θεματική της διατροφής που ασχοληθήκαμε το προηγούμενο διάστημα, στοχεύει στην εξοικείωση των νηπίων με βασικές έννοιες της υγιεινής διατροφής, ενισχύοντας τη γνώση τους για τις ομάδες τροφίμων και τη σημασία των σωστών διατροφικών επιλογών για την υγεία και την ανάπτυξή τους. Άλλωστε, η αναγκαιότητα της σωστής διατροφής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται από την προσχολική ηλικία και επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία και ποιότητα ζωής των παιδιών, καθιστώντας το σχολείο βασικό φορέα πρόληψης και αγωγής υγείας.

Η παραγωγή μας από το λαχανόκηπο του σχολείου μας:

Ως αφορμή για την ανάπτυξη της θεματικής ήταν ο λαχανόκηπος του σχολείου μας που τον φυτέψαμε τον Νοέμβρη, τον περιποιηθήκαμε και τώρα μας έδωσε τη σοδειά του! Μαρούλια, κρεμμυδάκια χλωρά, ραπανάκια και πολλών λογιών λαχανικά γέμισαν τα καλάθια μας, τα πλύναμε, τα κόψαμε σαλάτα και φυσικά τα φάγαμε!

gxfxgfx

 

 

 

 

 

 

 

ghfhgh

Ανακαλύπτοντας τις ομάδες των τροφών

Μιλήσαμε για την αξία των λαχανικών στη διατροφή μας αλλά και των υπολοίπων τροφών. Για να τα ξεχωρίσουμε τα ομαδοποιήσαμε σε κατηγορίες: φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, λίπη και γλυκά, κρεατικά και ψαρικά και φυσικά γαλακτοκομικά. Στη συνέχεια μιλήσαμε και για την προέλευση των τροφών αλλά και για το ποια τρόφιμα τρώμε για πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό:

Η τροφική πυραμίδα 

Διαβάσαμε το παραμύθι “ Η κυρά Διατροφή , πρώτη στη μαγειρική” και ανακαλύψαμε την τροφική πυραμίδα.

Ζωγραφίσαμε ό,τι μας έκανε εντύπωση:

ghfh

Στη συνέχεια, κατατάξαμε τις κατηγορίες των τροφών στη τροφική πυραμίδα για να καταλάβουμε καλύτερα πόσο συχνά πρέπει να τρώμε τα τρόφιμα κάθε κατηγορίας:

Παίξαμε ψηφιακά, και όχι μόνο ,παιχνίδια για να διαχωρίσουμε τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές:

fgh 2     

Μικροί σεφ σε αποστολή μαγειρικής!

Και αφού εμπεδώσαμε τα παραπάνω ήρθε η ώρα για μια “πεινασμένη αποστολή”. Οι μαθητές θα έπρεπε να γίνουν σεφ και να φτιάξουν ένα ημερήσιο μενού (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό) υγιεινό και γεμάτο βιταμίνες και να το παρουσιάσουν στην τάξη. Οι μαθητές σε 5 ομάδες δημιούργησαν τα δικά τους πιάτα:

 

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού!

Η 6η Μαρτίου, γνωστή ως η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, αποτελεί μια σημαντική αφορμή για να μιλήσουμε με τα παιδιά για την αξία της φιλίας, του σεβασμού και της αποδοχής. Στο νηπιαγωγείο καλλιεργούμε καθημερινά ένα κλίμα αγάπης και ασφάλειας, όπου κάθε παιδί νιώθει ότι ανήκει. Μέσα από συζητήσεις, παιχνίδια και συνεργατικές δραστηριότητες, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να απορρίπτουν το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, αναπτύσσοντας ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τους άλλους.

Όλοι μαζί στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: «Στο σχολείο μας είμαστε φίλοι – λέμε όχι στη βία!» 💙

Απόκριες στο νηπιαγωγείο μας!

Οι Απόκριες είναι μια από τις πιο χαρούμενες γιορτές του χρόνου! 🎭

Στο νηπιαγωγείο μας, η θεματική της Αποκριάς γεμίζει την τάξη με χρώματα, μουσική και φαντασία. Τα παιδιά γνωρίζουν τα έθιμα της Ελλάδας, φτιάχνουν μάσκες και στολές, χορεύουν και διασκεδάζουν όλοι μαζί.Μιλάμε για τα παραδοσιακά καρναβάλια  και μαθαίνουμε πώς οι άνθρωποι γιορτάζουν αυτές τις μέρες σε διάφορα μέρη της χώρας. Μέσα από κατασκευές, παιχνίδια ρόλων και αποκριάτικα τραγούδια, τα παιδιά εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους και συνεργάζονται.

Με αφορμή τον Αρλεκίνο, τον πολύχρωμο ήρωα που αγαπήσαμε και μας συγκίνησε από το παραμύθι της Ζωρζ Σαρρή, ταξιδέψαμε ως το καρναβάλι της Βενετίας και μάθαμε την αξία της αποδοχής και της αγάπης.Ο Αρλεκίνος συμβολίζει τη χαρά, τη δημιουργικότητα και την ελευθερία της έκφρασης, θυμίζοντάς μας πως μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί. 🎭✨

 

Η Αποκριά στο νηπιαγωγείο είναι μια ευκαιρία για χαρά, φιλία και ομαδικότητα, όπου κάθε παιδί μπορεί να γίνει ό,τι ονειρεύεται! 🎉✨

Καλή Σαρακοστή!

Σσςςςς…!Τα ζωάκια κοιμούνται!

Τι κάνουν άραγε τα ζώα τον χειμώνα;
Στο νηπιαγωγείο μας γνωρίσαμε τη χειμερινή νάρκη και μάθαμε γιατί κάποια ζώα κοιμούνται όταν κάνει κρύο.

Μέσα από διερευνητικές δραστηριότητες τα παιδιά γνώρισαν ζώα όπως η αρκούδα, ο σκαντζόχοιρος και η νυχτερίδα και ανακάλυψαν πώς βρίσκουν μια ζεστή φωλιά για να ξεκουραστούν όλο τον χειμώνα.Η θεματική αυτή βοήθησε τα παιδιά να συνδέσουν τη φύση με τις εποχές και να κατανοήσουν τη σημασία της προσαρμογής των ζωντανών οργανισμών στο περιβάλλον και παράλληλα να καλλιεργήσουν ήπιες ψηφιακές δεξιότητες.

1.Έχουμε μήνυμα!

Το μήνυμα που ένας αρκούδος μας έστειλε στο σχολείο έβαλε τους μικρούς μαθητές να διερευνήσουν:

1)Τι είναι η χειμερία νάρκη

2)Ποια ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

https://www.voki.com/site/pickup?scid=20720823&chsm=80fcafc9fe67c2aa23c98b5b8ff1397b

 

2. Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις!

Τα παιδιά σε ομάδες έψαξαν και βρήκαν πληροφορίες .

3.Παρουσιάστε!

Οι ομάδες παρουσιάζουν στην ολομέλεια αυτά που ανακάλυψαν και δημιουργούν έναν εννοιολογικό χάρτη της χειμερίας νάρκης, ένα παραμύθι και ψηφιακά παιχνίδια με τα ζώα που τον χειμώνα “κοιμούνται”!!!

4.’Ωρα για παιχνίδι!

  • Οι μαθητές προγραμματίζουν την bee bot να πάει μόνο στα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη αποφεύγοντας τα εμπόδια(χιόνι,κορμούς,λίμνη,βουνά).

 

  • Ενώ στη συνέχεια ψηφίζουν το αγαπημένο τους ζωάκι στο Mentimeter.

https://www.menti.com/al1ab9up8tuz

Screenshot 20260131 164210

  • Το ζωάκι νικητής γίνεται και ο ήρωας μιας φανταστικής ιστορίας που εμπνεύστηκαν οι μικροί συγγραφείς του σχολείου μας!!!

 

 

https://read.bookcreator.com/9Q3SKG7HpUZDrvpswPOmJZDWfuT2/yK-cvg8MRZuPCwep8HN62Q

 

5. Τι μάθαμε τελικά΄΄20260126 082935

 

 

 

 

 

 

 

 

Χειμώνας στο νηπιαγωγείο!

Ο χειμώνας μπαίνει στις τάξεις μας γεμάτος κρύο, χιόνι και φαντασία! Μέσα από παιχνίδι, παραμύθια, κατασκευές και μουσική, τα παιδιά γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της εποχής, μιλούν για τον καιρό, τα ζεστά ρούχα και τα ζώα του χειμώνα. Παρατηρούμε, πειραματιζόμαστε, συνεργαζόμαστε και μαθαίνουμε με χαρά, μετατρέποντας τον χειμώνα σε μια όμορφη ευκαιρία δημιουργίας και ανακάλυψης.

Με αφορμή το παραμύθι “Ο χιονάνθρώπος που δεν ήθελε να λιώσει μιλήσαμε για τις αλλαγές του καιρού αυτή την εποχή και πως οι ζωντανοί οργανισμοί προσπαθούν να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες.

  • Ανακαλύψαμε τι κάνουν οι άνθρωποι για να προστατευτούν από το κρύο:

Αλλά και τι κάνουν τα ζώα (χειμερία νάρκη):

1769618057407
δημιουργία βιβλίου για την χειμερία νάρκη
  • Γνωρίσαμε τον μύθο της Αλκυόνης και μιλήσαμε για τι αλκυονίδες μέρες:1769618057428
  • Παίξαμε με το χιόνι και δημιουργήσαμε τους δικούς μας χονάνθρωπους που τόσο μας αρέσουν και  παίξαμε πολλά παιχνίδια:
  • Ανεβάσαμε τη δική μας παράσταση κουκλοθέατρου με κούκλες και σκηνικά φτιαγμένα από τα χεράκια μας:
  • “Ο Χιονάνθρωπος που έψαχνε φίλους”

IMG db6cf510a9ebeda0466465e039ca975b V

Τελικά, ο χειμώνας μας αρέσει πολύ!

Χριστούγεννα στο Νηπιαγωγείο!

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο αγαπημένες περιόδους του χρόνου για τα παιδιά, γεμάτη χαρά, φως και μαγεία. Στο νηπιαγωγείο μας, η χριστουγεννιάτικη θεματική έγινε αφορμή για δημιουργία, παιχνίδι και μάθηση μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες.

Τα παιδιά γνώρισαν τα χριστουγεννιάτικα έθιμα, άκουσαν παραμύθια, τραγούδησαν κάλαντα και συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές κατασκευές με φαντασία και ενθουσιασμό. Μέσα από τις δραστηριότητες καλλιεργήσαμε αξίες όπως η αγάπη, η συνεργασία, η προσφορά και η ενσυναίσθηση.

Με χαμόγελα, γιορτινά χρώματα και πολλή δημιουργικότητα, ζήσαμε όλοι μαζί το πνεύμα των Χριστουγέννων και γεμίσαμε την τάξη μας με ζεστασιά και όμορφες στιγμές. Ευχόμαστε σε όλους καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη και χαρούμενες οικογενειακές στιγμές!